Η ρωσική εταιρεία Kogalymavia, στην οποία ανήκε το Airbus που συνετρίβη το Σάββατο κάτω από άγνωστες συνθήκες στη χερσόνησο του Σινά, απέκλεισε την εκδοχή της βλάβης ή τους σφάλματος του πιλότου, αποδίδοντας την αεροπορική τραγωδία σε «εξωτερικούς παράγοντες».

Ads

Εν τω μεταξύ, το Russia Today δημοσιεύει βίντεο από το σημείο της συντριβής. Ένα ζευγάρι παιδικά παπούτσια, θέσεις με ίχνη αίματος, διασκορπισμένα προσωπικά είδη των 224 επιβαινόντων, συνθέτουν το τραγικό σκηνικό στο σημείο συντριβής του αεροπλάνου. Μικρά και μεγαλύτερα κομμάτια από τον μεταλλικό σκελετό του αεροσκάφους και ανάμεσά τους απομεινάρια ανθρώπων.

Στην Αγία Πετρούπολη έφτασε σήμερα, νωρίς το πρωί, το πρώτο αεροσκάφος της ρωσικής κυβέρνησης με τις πρώτες 144 σορούς των θυμάτων. Η αναγνώριση θα γίνει στη Ρωσία με χρήση γενετικού υλικού. 

Ένα δεύτερο αεροσκάφος που θα μεταφέρει τις υπόλοιπες σορούς πρόκειται να απογειωθεί από το Κάιρο απόψε στις 20.00 ώρα Ελλάδος, όπως ανακοίνωσε ο υπεύθυνος του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων.

Ads

Τα στοιχεία δείχνουν πως το αεροσκάφος διαλύθηκε στον αέρα, πριν τα συντρίμμια του σκορπιστούν σε μεγάλη έκταση στην έρημο, και οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να αντληθούν συμπεράσματα.

Οι πρώτες αναφορές γύρω από την εξέταση των μαύρων κουτιών ήταν συγκεχυμένες, με την αιγυπτιακή πλευρά να αναφέρει πως η εξέταση είχε ξεκινήσει αλλά θα χρειαζόταν αρκετές ημέρες και τον ρώσο υπουργό Μεταφορών να δηλώνει πως η εξέτασή τους δεν είχε ακόμη ξεκινήσει. 

Η εταιρεία κάνει λόγο για «εξωτερικούς παράγοντες»

Αποκλείει την εκδοχή της βλάβης ή σφάλματος του πιλότου, η ρωσική εταιρεία Kogalymavia στην οποία ανήκε το μοιραίο Airbus , αποδίδοντας την αεροπορική τραγωδία σε «εξωτερικούς παράγοντες».

Παράλληλα, Ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι το αεροπλάνο διαλύθηκε στον αέρα, αλλά επισήμαναν ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες και η ανάλυση των στοιχείων από τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους.

Εκπρόσωπος της Kogalymavia δήλωσε σήμερα ότι είναι αδύνατον το Airbus να διαλυθεί στον αέρα εξαιτίας τεχνικής βλάβης ή σφάλματος του πιλότου και ότι «η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι (το αεροσκάφος) συνετρίβη εξαιτίας εξωτερικής δραστηριότητας».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το πλήρωμα δεν είχε καμία επαφή με το έδαφος για να αναφέρει τυχόν προβλήματα στο αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της πτήσης και επεσήμανε ότι η αεροπορική εταιρεία δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει την ασφάλεια της πτήσης.