Η Γερμανία δεν έχει άλλη επιλογή από το να αποσύρει τις δυνάμεις της από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλικ στην Τουρκία, καθώς η τουρκική κυβέρνηση δεν επιτρέπει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τα στρατεύματα της χώρας εκεί, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ads

«Η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει ότι, για λόγους εσωτερικής πολιτικής, δεν μπορεί να εγκρίνει την επίσκεψη όλων των βουλευτών», επεσήμανε ο Γκάμπριελ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

Καθώς οι επιχειρήσεις της εγκρίνονται από το κοινοβούλιο, οι Γερμανοί βουλευτές θα πρέπει να είναι σε θέση να επισκέπτονται τη Μπούντεσβερ, εξήγησε ο Γκάμπριελ.

«Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι σε αυτή την κατάσταση, πρέπει να μεταφέρουμε τα στρατεύματά μας από το Ιντσιρλίκ», υπογράμμισε.

Ads

«Το γερμανικό κοινοβούλιο θα ζητήσει από την κυβέρνηση να βρει ένα άλλο σημείο για (να μεταφερθούν) οι Γερμανοί στρατιώτες που είναι στο Ιντσιρλίκ», κατέληξε ο Γκάμπριελ.

Επιμένει στην απαγόρευση ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι μια αντιπροσωπεία Γερμανών βουλευτών μπορεί να επισκεφθεί τη βάση του ΝΑΤΟ στο Ικόνιο, όχι όμως και τη βάση Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία.

Παράλληλα ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε τις ξένες υπηρεσίες Πληροφοριών ότι χρησιμοποιούν ως πράκτορές τους δημοσιογράφους που εργάζονται στην Τουρκία, ενώ κάλεσε το Βερολίνο να εκδώσει όσους Τούρκους έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία και συνδέονται με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

«Προς το παρόν, είναι δυνατό (οι Γερμανοί) να επισκεφθούν τη βάση του ΝΑΤΟ στο Ικόνιο, όμως όχι στο Ιντσιρλίκ», τόνισε ο Τσαβούσογλου στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ από την Άγκυρα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι αν εξομαλυνθούν οι συνθήκες, τότε οι Γερμανοί βουλευτές θα μπορέσουν να επισκεφθούν το Ιντσιρλίκ.

Οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, και οι δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, περνούν κρίση εδώ και καιρό και ιδίως την περίοδο που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου στην Τουρκία.

Οι τουρκικές αρχές έχουν εμποδίσει Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τους περίπου 250 Γερμανούς στρατιώτες που βρίσκονται στη βάση του Ιντσιρλίκ στο πλαίσιο του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, λέγοντας ότι το Βερολίνο πρέπει πρώτα να βελτιώσει τη στάση του.