Βαλλιστικό πύραυλο εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Βόρεια Κορέα έκανε δοκιμή πυραύλου μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. 

Ads

Πρόκειται για μια «επίδειξη δύναμης» της Πιονγκγιάνγκ έναντι της κυβέρνησης του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τη Νότια Κορέα. Κι αυτό ενώ ο Τραμπ διεμήνυσε πως η στάση της Ουάσιγκτον θα είναι στο εξής πιο σκληρή απέναντι στη Βόρειο Κορέα. 

Ο βαλλιστικός πύραυλος ήταν μέσου βεληνεκούς, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ, αντισυνταγματάρχης Μάρτιν Ο’ Ντόνελ. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, «ο πύραυλος εντοπίστηκε πάνω από τη Βόρεια Κορέα και μέσα στη Θάλασσα της Ιαπωνίας» και η «εκτόξευση δεν αποτέλεσε ποτέ απειλή για τη Βόρεια Αμερική».

image

Ads

image

Ο αντισυνταγματάρχης Μάρτιν Ο’ Ντόνελ τόνισε ακόμα ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ «παραμένουν σε επαγρύπνηση απέναντι στις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας και θα συνεργαστούν στενά με τη Δημοκρατία της Κορέας και με τους Ιάπωνες συμμάχους για να διατηρηθεί η ασφάλεια».

Οι αμερικανικές αντιδράσεις

Όπως δήλωσε Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, η κυβέρνηση Τραμπ περίμενε μια «πρόκληση» από μέρους της Βόρειας Κορέας λίγο καιρό αφότου ανέλαβε την εξουσία και θα εξετάσει το πλήρες φάσμα των επιλογών της σε αντίδραση για την δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου.

Η νέα κυβέρνηση πιθανότατα θα εντείνει την πίεση που ασκεί στην Κίνα για να χαλιναγωγηθεί η Βόρεια Κορέα, κάτι που αντανακλά τη θέση του Τραμπ ότι το Πεκίνο δεν έχει κάνει αρκετά για το ζήτημα αυτό, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ουάσιγκτον και Σεούλ γνωστοποίησαν ότι θα εξετάσουν όλες τις πιθανές επιλογές αντίδρασης με στόχο να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης, ενώ θα ασκήσούν πιέσεις στην Κίνα για να συμμορφωθεί η Βόρεια Κορέα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Ιαπωνία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να στείλει ένα αυστηρό μήνυμα στην Πιονγκγιάνγκ. 

image

image