Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου, με κατεύθυνση την Ανατολική Θάλασσα, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap επικαλούμενο τις ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας.

Ads

Λίγα λεπτά νωρίτερα, η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας έκανε λόγο για εκτόξευση ενός «βλήματος» που πιστεύεται ότι είναι βορειοκορεατικός βαλλιστικό πύραυλος. Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση ΝΗΚ, ο πύραυλος έπεσε έξω από την ΑΟΖ της Ιαπωνίας.

Την περασμένη Τετάρτη  η ένταση μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας κορυφώθηκε ξανά, καθώς μετά την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη βόρεια πλευρά, που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία τα ξημερώματα της Τρίτης, η Σεούλ λίγες ώρες αργότερα απάντησε με νέες εκτοξεύσεις βλημάτων.

Ειδικότερα, οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ εκτόξευσαν συνολικά τέσσερις πυραύλους επιφανείας-επιφανείας προς την κατεύθυνση της ανατολικής θάλασσας —ή θάλασσας της Ιαπωνίας—, την επομένη της δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα βαλλιστικού πυραύλου, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επικαλούμενο το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας στη Σεούλ.

Ads

Γιατί η Β. Κορέα επιταχύνει τις δοκιμές

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους η Βόρεια Κορέα επιταχύνει τις δοκιμές της το τελευταίο διάστημα.

Πρώτον, θα μπορούσε απλώς να είναι η κατάλληλη στιγμή μετά τα γεγονότα των τελευταίων ετών, με τον Κιμ να ανακηρύσσει τη νίκη εναντίον του Covid τον Αύγουστο και μια νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ να έχει επικεντρωθεί σε επιδείξεις ενότητας με τη Νότια Κορέα.

“Δεν μπόρεσαν να κάνουν δοκιμές για αρκετά χρόνια λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων, οπότε θα περίμενα από τους τεχνικούς και τους στρατηγούς της Βόρειας Κορέας να είναι πολύ πρόθυμοι να βεβαιωθούν ότι τα παιχνίδια τους θα λειτουργήσουν καλά”, δήλωσε στο CNN ο Andrei Lankov, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Kookmin της Νότιας Κορέας.

Ο Jeffrey Lewis, ειδικός στα όπλα και καθηγητής στο Middlebury Institute of International Studies, είπε ότι είναι επίσης φυσιολογικό για τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις δοκιμές κατά τη διάρκεια του θυελλώδους καλοκαιριού και να συνεχίσει μόλις βελτιωθεί ο καιρός το φθινόπωρο.

Όμως, όπως είπαν αρκετοί ειδικοί, ο Κιμ θα μπορούσε επίσης να στέλνει ένα μήνυμα επιδεικνύοντας σκόπιμα το οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας σε μια περίοδο οξυμένης παγκόσμιας σύγκρουσης.

“Θέλουν να υπενθυμίσουν στον κόσμο ότι δεν πρέπει να αγνοούνται, ότι υπάρχουν και οι τεχνικοί τους εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να αναπτύξουν τόσο πυρηνικά όπλα όσο και συστήματα παράδοσης”, είπε ο Lankov.

Ο Carl Schuster, πρώην διευθυντής επιχειρήσεων στο Κοινό Κέντρο Πληροφοριών της Διοίκησης Ειρηνικού των ΗΠΑ στη Χαβάη, επανέλαβε αυτή την αίσθηση. Ο Κιμ “εκτοξεύει πυραύλους για να προσελκύσει την προσοχή προς αυτόν, αλλά και για να ασκήσει πίεση στην Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασχοληθούν μαζί του”, είπε.

Πρόσθεσε ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί επίσης να ενθαρρύνεται να δράσει τώρα, καθώς η προσοχή της Δύσης έχει εστιαστεί στον πόλεμο στην Ουκρανία.