Αυτομόλησε ο αρχηγός του ναυτικού της Ουκρανίας και ορκίστηκε πίστη στο λαό της Κριμαίας, την ώρα που οι αρχές του Κιέβου έχουν καλέσει σε γενική επιστράτευση και έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις ένοπλες δυνάμεις, καταγγέλλοντας πως η Ρωσία «έχει κηρύξει πόλεμο». Πληροφορίες, τις οποίες ωστόσο διαψεύδει το Κίεβο, αναφέρουν πως ουκρανικά πολεμικά πλοία εγκαταλείπουν τις θέσεις τους, ενώ πηγές από την κυβέρνηση της Κριμαίας αναφέρουν πως η πλειονότητα των στρατιωτών που είχε αναπτύξει η Ουκρανία στην περιοχή έχουν αυτομολήσει δηλώνοντας πίστη στην τοπική κυβέρνηση. Εν τω μεταξύ η Δύση εντείνει τις πιέσεις της προς το Κρεμλίνο για απόσυρση των δυνάμεων από τη χερσόνησο, με τις ΗΠΑ να απειλούν ακόμη και με οικονομικές κυρώσεις και διεθνή οικονομικό αποκλεισμό. Ωστόσο ο Πούτιν διαμηνύει πως «η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύει τα συμφέροντά της και εκείνα των ρωσόφωνων στην Ουκρανία». Η Κριμαία κινείται πλέον προς μια «ντε φάκτο» ανεξαρτητοποίηση ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 30 Μαρτίου για τη διεύρυνση της αυτονομίας της. Και ενώ η Ρωσία εδραιώνει την παρουσία της στην Κριμαία, τα βλέμματα στρέφονται και στις εξελίξεις στην ευρύτερη φιλορωσική Ανατολική Ουκρανία, όπου οι διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση του Κιέβου πληθαίνουν. 

Ads

 
Ο αντιναύαρχος Ντενις Μπερεζόφσκι είχε διοριστεί το Σάββατο στη θέση του επικεφαλής του ουκρανικού ναυτικού από τη μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου. «Δηλώνω πίστη στους κατοίκους της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας. Ορκίζομαι να εκτελώ της διαταγές της ανώτατης διοίκησης της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας», είπε ο ναύαρχος. 

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Ακσενόφ έκανε λόγο για μια «ιστορική εξέλιξη» και τόνισε πως ο ναύαρχος Μπερεζόφσκι δέχθηκε να τεθεί «υπό τις διαταγές των νόμιμων αρχών της χερσονήσου». Παράλληλα ο Ακσενόφ ανακοίνωσε πως στο εξής το σύνολο των δυνάμεων του ναυτικού, που είχε σταλεί από την Ουκρανία στη Σεβαστούπολη, βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αρχών της Κριμαίας. «Η Κριμαία έχει πλέον δικό της ναυτικό και επικεφαλής της δύναμης θα είναι ο Ντενίς Μπερεζόφσκι», ανακοίνωσε σύμφωνα με το RT. Επίσης κάλεσε «όλους τους στρατιώτες να αγνοήσουν τυχόν εντολές από το Κίεβο και να μην ανοίξουν πυρ χωρίς δικές του εντολές»

Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι ασκεί διαδικασία δίωξης για εσχάτη προδοσία εναντίον του επικεφαλής του πολεμικού ναυτικού, κατηγορώντας τον ότι παρέδωσε το αρχηγείο του, στην Σεβαστούπολη. Τον Ντενις Μπερεζόφσκι αντικατέστησε ο Σεργκέι Γκαϊντούκ, ο οποίος τοποθετήθηκε επικεφαλής του γενικού επιτελείου ναυτικού της Ουκρανίας. 

Νωρίτερα, από το πρώι της Κυριακής, διεθνή και ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν πληροφορίες για αυτομόληση ή και παράδοση ουκρανικών δυνάμεων στην Κριμαία. Ωστόσο υπήρχαν και αναφορές για στρατιώτες που «ταμπουρώνονταν» στις ουκρανικές βάσεις όταν Ρώσοι στρατιώτες τους καλούσαν να αναγνωρίσουν τις αρχές της Κριμαίας.
 
Στην ημιαυτόνομη περιοχή τις τελευταίες ημέρες έχουν αναπτυχθεί Ρώσοι στρατιώτες χωρίς διακριτικά, ύστερα από αίτημα των αρχών της Κριμαίας προς τη Ρωσία για βοήθεια ώστε να αποκατασταθεί η τάξη. Η κυβέρνηση της Κριμαίας δεν αναγνωρίζει τη νέα ηγεσία του Κιέβου και έχει αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 30 Μαρτίου για τη διεύρυνση της αυτονομίας της με το ενδεχόμενο απόσχισης να παραμένει πάντα ανοιχτό. Η ρωσική Άνω Βουλή έδωσε το Σάββατο την έγκριση στον Βλαντιμίρ Πούτιν για μια στρατιωτική επέμβαση αν αυτή κριθεί αναγκαία από τον Πρόεδρο της Ρωσίας.
 
Οι νέες αρχές του Κιέβου, όπως αυτές διαμορφώθηκαν με τη συμμετοχή των φιλοδυτικών κομμάτων και την ισχυρή παρουσία των νεοναζί, που πρωταγωνίστησαν στην ανατροπή Γιανουκόβιτς, έχουν καταγγείλει πως η Ρωσία ουσιαστικά έχει κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία και κάλεσαν σε γενική επιστράτευση. Το Κίεβο δηλώνει έτοιμο για πόλεμο ωστόσο σημειώνει πως θα χρειαστεί και την «στρατιωτική και όχι μόνο υποστήριξη» από τη διεθνή κοινότητα. Παράλληλα ο νεοναζιστικός «Δεξιός Τομέας» κάλεσε του Τσετσένους να εξαπολύσουν επιθέσεις στη Ρωσία.
 
Ωστόσο λίγες ώρες αργότερα ο αντιναύαρχος Ντενις Μπερεζόφσκι ανακοίνωσε την αυτομόλησή του ορκιζόμενος πίστη στο λαό της Κριμαίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία πολεμικά πλοία της Ουκρανίας, περίπου δέκα σύμφωνα με ρωσικά μέσα, εγκαταλείπουν τις θέσεις τους. Πηγές από την κυβέρνηση της Κριμαίας αναφέρουν πως «η πλειονότητα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή έχουν αυτομολήσει δηλώνοντας πίστη στο λαό» της φιλορωσικής περιοχής. Άλλες πηγές αναφέρουν πως όσοι στρατιώτες δεν έχουν αυτομολήσει παραμένουν «ταμπουρωμένοι» στις βάσεις τους, περικυκλωμένοι από ρωσικές δυνάμεις. 

Ads

Η κυβέρνηση του Κιέβου μέχρι αυτήν την ώρα διαψεύδει τις παραπάνω πληροφορίες και Ουκρανικά μέσα, που πρόσκεινται στην φιλοδυτική ηγεσία, κάνουν λόγο για «ψεύδη». Κατηγορηματικά διαψεύδουν και την πληροφορία που μεταδόθηκε νωρίτερα πως η ναυαρχίδα του ουκρανικού στόλου, η φρεγάτα Hetman Sahaidachny, αρνήθηκε να ακολουθήσει τις διαταγές του Κιέβου για να επιστρέψει στο λιμάνι της μετά από συμμετοχή σε επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Κόλπο του Άντεν.

Η Δύση συνεχίζει τις απειλές 

Εν τω μεταξύ η Δύση εντείνει τις πιέσεις προς τη Ρωσία για απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεών της. Ωστόσο το μήνυμα που έστειλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια επικοινωνίας με τον Μπαράκ Ομπάμα είναι ξεκάθαρο: «Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύει τα συμφέροντά της και εκείνα των ρωσόφωνων στην Ουκρανία». Ως απάντηση στην «ρωσική στρατιωτική κλιμάκωση» οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία ανακοίνωσαν πως δεν θα συμμετάσχουν στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες της Συνόδου της G8 που θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι.
 
Μάλιστα ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε πως η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας και του διεθνούς δικαίου και προειδοποίησε για τις συνέπειες αυτής της ενέργειας,  καλώντας τον να συνομιλήσει ειρηνικά με τις αρχές του Κιέβου. Λίγο αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ανέφερε ακόμη πως ενδέχεται να υπάρξουν κυρώσεις για «οικονομικό αποκλεισμό της Ρωσίας» από τις χώρες του G8 κατηγορώντας το Κρεμλίνο ότι «συμπεριφέρεται σαν να βρίσκεται στον 19ο αιώνα με το να εισβάλει σε μία άλλη χώρα με κατασκευασμένα προσχήματα». Όπως είπε πιθανές κυρώσεις θα μπορούσαν να είναι η απαγόρευση χορήγησης βίζας, το πάγωμα λογαριασμών και ο εμπορικός αποκλεισμός. Σημειώνεται πως την Τρίτη ο Κέρι θα επισκεφτεί το Κίεβο, ενώ αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως όλες οι ρωσοαμερικανικές συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα ακυρώνονται. 
 
Το ΝΑΤΟ συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή για το ζήτημα της Ουκρανίας με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν να αναφέρει πως «η Ρωσία με τις στρατιωτικές κινήσεις απειλεί την ειρήνη στην Ευρώπη». Ο Ράσμουσεν κάλεσε τη Μόσχα να αποκλιμακώσει την ένταση. Σημειώνεται πως για τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της ΕΕ. 

Μετά την πολύωρη συνεδρίαση το ΝΑΤΟ εξέδωσε ανακοίνωσε στην οποία χαρακτήρισε τη στρατιωτική δράση της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία αντίθετη με το διεθνές δίκαιο. Επιπλέον η Συμμαχία εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για την απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου να εγκρίνει στρατιωτική επέμβαση. «Καλούμε και τα δύο μέρη να επιδιώξουν άμεσα την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης μέσω διμερούς διαλόγου με διεθνή διαμεσολάβηση… και με την αποστολή διεθνών παρατηρητών υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ ή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη» αναφέρει το ΝΑΤΟ στην ανακοίνωσή του και καλεί τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της. 

Και ο Γερμανικός «ρεαλισμός»

Και ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις απειλές προς τη Ρωσία, η Γερμανία, που  εξαρτάται ενεργειακά σε σημαντικό βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, φαίνεται να κρατάει μια πιο μετριοπαθή στάση, επισημαίνοντας  τη σημασία των σχέσεων με τη Ρωσία και την παρουσία της στους G8.  Σχολιάζοντας τις απειλές Κέρι ακόμη και για απομάκρυνση της Ρωσία από την «ομάδα των 8» ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ τόνισε πως «Το σχήμα της G8 είναι πράγματι το μόνο στο οποίο εμείς στη Δύση μπορούμε να συνομιλούμε απευθείας με τη Ρωσία». «Θα έπρεπε στ’ αλήθεια να απεμπολήσουμε αυτό το μοναδικό σχήμα;», διερωτήθηκε.

Ο Σταϊνμάγερ σημείωσε εξάλλου ότι εάν δίνεται υπερβολική έμφαση στην πιθανή επιδείνωση της κρίσης, αυτή στην πραγματικότητα μπορεί να αποτελέσει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Κάλεσε την Ουκρανία και τη Ρωσία να συνομιλήσουν, εάν είναι απαραίτητο μέσω διαμεσολαβητών, και προέτρεψε το Κρεμλίνο να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αποκλιμακώσει την κρίση και να διατάξει τους στρατιώτες να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Η καγκελάριος της Γερμανίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο συμφώνησαν πως Ρωσία και Γερμανία θα πρέπει να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις σε διμερές και πολυμερές επίπεδο για να επιδιώξουν την «εξομάλυνση» της κατάστασης. Κατά τη συνομιλία τους, όπως ανακοίνωσε το Βερολίνο, η Μέρκελ φέρεται να ανέφερε στον Πούτιν πως με την ανάπτυξη στρατιωτών στην Κριμαία το Κρεμλίνο παραβίασε το διεθνές δίκαιο, ωστόσο ο Πούτιν υπεραμύνθηκε των αποφάσεών του λέγοντας ότι οι Ρώσοι και ρωσόφωνοι πολίτες αντιμετώπιζαν μία «αμείωτη» απειλή από τους νεοναζί και επισημαίνοντας πως οι ρωσικές ενέργειες ήταν  «απολύτως αρμόζουσες».  

«Η καγκελάριος κάλεσε ξανά τον Ρώσο πρόεδρο να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» δήλωσε ο αναπληρωτής  κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ, λέγοντας επίσης ότι ο Πούτιν δέχτηκε την πρόταση Μέρκελ για τη σύσταση μίας «επιτροπής πραγματογνωμοσύνης», όπως μία ομάδα επαφής, πιθανώς υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ για την έναρξη πολιτικού διαλόγου

* Ζωντανή μετάδοση από το RT