Στοιχεία για το πρόσωπο, που η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών FSB θεωρεί ως ύποπτο για τη δολοφονία τής Ντάρια Ντούγκινα στη Μόσχα, φέρνουν στο φως της δημοσιότητας οι Ρώσοι.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η Ντάρια Ντούγκινα, κόρη του Αλεξάντερ Ντούγκιν, γνωστού ως «εγκέφαλου» του Πούτιν και θεωρητικού του ρωσικού εθνικισμού, σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητό της το Σάββατο 20 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, η FSB δημοσίευσε βίντεο που δείχνει μια Ουκρανή, η οποία, όπως αναφέρεται δείχνει τη Natalya Vovk, μαζί με την κόρη της, να εισέρχονται στη Ρωσία, και μέσα στο κτίριο όπου ζούσε το θύμα, και στη συνέχεια να αποχωρούν βιαστικά από τη χώρα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η 43χρονη Ουκρανή και βασική ύποπτη της δολοφονίας εισήλθε στη Ρωσία στις 23 Ιουλίου με αμάξι που έφερε πινακίδες της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», ενώ στη Μόσχα τις άλλαξε με πινακίδες του Καζακστάν. Λίγες ώρες μετά τη βομβιστική επίθεση, η 43χρονη πέρασε στην Εσθονία με ουκρανικές αυτή τη φορά πινακίδες.

Ads

Οι ρωσικές αρχές ανέφεραν επίσης ότι η ίδια χρησιμοποιούσε την έφηβη κόρη της για «κάλυψη», ώστε να κινείται στη Ρωσία χωρίς να προκαλεί υποψίες. Επίσης, νοίκιασε διαμέρισμα στο ίδιο κτίριο που έμενε η Ντούγκινα. Η Ρωσία χαρακτήρισε την ενέργεια «τρομοκρατική».

Ρωσικές αντιδράσεις – «Ζητούμε αντίποινα»

Την Κυριακή 21 Αυγούστου, η πρώτη επίσημη τοποθέτηση του Κρεμλίνου ήρθε από τη Μαρία Ζαχάροβα και ήταν ξεκάθαρη: Εάν αποδειχθεί ότι υπάρχει ουκρανική σύνδεση τότε θα πρέπει να μιλάμε για κρατική τρομοκρατία από το καθεστώς του Κιέβου.

Ο Ίλια Πονόμαρεφ, πρώην Ρώσος βουλευτής, δήλωσε ότι εσωτερικές ομάδες που αντιτίθενται στην εξουσία του Πούτιν βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία.
Στη Μόσχα αξιωματούχοι και άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στη ρωσική κυβέρνηση ζητούν από το Κρεμλίνο αντίποινα για την δολοφονία.

«Κατάπτυστο έγκλημα» λέει ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τον θάνατο της κόρης του Αλεξάντερ Ντούγκιν ως «κατάπτυστο έγκλημα».

«Ένα κατάπτυστο, σκληρό έγκλημα έκοψε το νήμα της ζωής της Ντάρια Ντούγκινα, ενός λαμπρού, ταλαντούχου ανθρώπου, με αληθινή ρωσική καρδιά, ευγενική, αγαπητή, συμπονετική και ανοιχτή. Δημοσιογράφος, επιστήμονας, φιλόσοφος, πολεμική ανταποκρίτρια, υπηρέτησε με εντιμότητα τον λαό και την πατρίδα, αποδεικνύοντας με τις πράξεις της τι σημαίνει να είσαι πατριώτης της Ρωσίας» αναφέρεται στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα που έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος στην οικογένεια της Ντάρια Ντούγκινα.

Η Ουκρανία αρνείται τις κατηγορίες – «Ίσως είναι ενέργεια των Ρώσων»

Το Κίεβο, πάντως, σχεδόν από την πρώτη στιγμή έσπευσε να αρνηθεί την οποιαδήποτε εμπλοκή του στο περιστατικό, με τον σύμβουλο του Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ να σημειώνει «δεν είμαστε κράτος – εγκληματίας όπως η Ρωσία, δεν είμαστε τρομοκρατικό κράτος».

«Η ρωσική προπαγάνδα ζει σε έναν φανταστικό κόσμο: Ουκρανή γυναίκα και το 12χρονο παιδί της θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την ανατίναξη του αυτοκινήτου της προπαγανδίστριας Ντούγκινα. Παραδόξως, δεν βρήκαν επί τόπου την «εσθονική βίζα». Οι οχιές στις ειδικές υπηρεσίες της Ρωσίας ξεκίνησαν έναν ενδοφυλετικό αγώνα» τόνισε ο Ποντόλιακ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, σύμφωνα με τον Guardian, ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος επανέλαβε τη Δευτέρα 21 Αυγούστου την άρνηση της εμπλοκής του Κιέβου στη βομβιστική επίθεση με αυτοκίνητο, υποστηρίζοντας ότι το θύμα και ο πατέρας της δεν ήταν στρατηγικά σημαντικές προσωπικότητες. «Ποιος είναι ο λόγος για να το κάνουμε αυτό;» αναρωτήθηκε ένας από αυτούς, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο αξιωματούχος θεωρεί πως ο Ντούγκιν ήταν ο στόχος της επίθεσης και όχι η κόρη του, αλλά δήλωσε ότι δεν ήταν σημαντική ρωσική πολιτική προσωπικότητα ή πρόσωπο που λαμβάνει αποφάσεις στον πόλεμο της Ουκρανίας. «Δεν τον ξέρουν πολλοί άνθρωποι εδώ και κανείς δεν είχε ακούσει για την κόρη του» πρόσθεσε.

Ούτε ο ισχυρισμός που διατυπώθηκε στην Ουκρανία ότι η δολοφονία ήταν έργο νέας οργάνωσης που ονομάζεται «Εθνικός Δημοκρατικός Στρατός» θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Πρόκειται για μια εικονική ομάδα, που επιδιώκει να τονώσει το προφίλ της ως αποτέλεσμα αυτού του περιστατικού». Ο ίδιος έκανε λόγο για «έργο επαγγελματιών», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η δολοφονία να είναι έργο της ρωσικής υπηρεσίας FSB.