Το κλίμα συνεχίζει να είναι τεταμένο στην Γαλλία για την συμφωνία «AUKUS» και το οικονομικό πλήγμα που τους άφησε. Το Παρίσι ανακάλεσε τους πρέσβεις της από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, βάζοντας, κυρίως, στο στόχαστρο την πλευρά του Μόρινσον για την αθέτηση της συμφωνίας τους για εξοπλιστικό πρόγραμμα δεκάδων δις δολαρίων.

Ads

Ο Ζαν Πιερ Τεμπό, πρέσβης στην Καμπέρα, μίλησε σήμερα στο ραδιόφωνο του ABC λέγοντας ότι η ανακοίνωση σύναψης του συμφώνου αποτελεί κοροϊδία για τη χώρα του.

Συγκεκριμένα είπε:
«Ανακαλύψαμε μέσω του Τύπου ότι το πιο σημαντικό πρόσωπο της κυβέρνησης της Αυστραλίας μας κράτησε στο σκοτάδι επίτηδες μέχρι το τελευταίο λεπτό. Αυτή δεν είναι σωστή συμπεριφορά απέναντι στη Γαλλία, ίσως δεν είμαστε φιλικές χώρες. Πρόκειται για μία πλεκτάνη την οποία ετοίμαζαν εδώ και 18 μήνες. Την ίδια ώρα εμείς ασχολούμασταν με το να κάνουμε ό,τι μπορούμε για το πρόγραμμα υποβρυχίων, με τη Γαλλία να μοιράζεται τα πιο σοβαρά στρατιωτικά μυστικά της. Οπότε καταλαβαίνετε την οργή μας. Μας κορόιδεψαν».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Αυστραλίας Μπάρναμπι Τζόις δήλωσε σήμερα ότι η Αυστραλία έχει αποδείξει την δέσμευση της στην Γαλλία μέσα από την θυσία των στρατιωτών της στην διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων.

Ads

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, χθες, δήλωσε ότι παρά τα παράπονα της Γαλλικής πλευράς, η πλευρά της Αυστραλίας τους είχε ενημερώσει ότι ακυρώνεται η συμφωνία τους, απλά αυτό έγινε στις 8:30 το βράδυ λίγο πριν την ανακοίνωση της «AUKUS».

Κινδυνεύει εμπορική συμφωνία Αυστραλίας- Ε.Ε. λόγω «AUKUS»

Το Παρίσι δείχνει, πλέον, να μην έχει εμπιστοσύνη στην Αυστραλία, ενώ ο
Κλεμάν Μπον, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας δήλωσε ότι η συνέχιση εμπορικών συνομιλιών της Ε.Ε. με την Γαλλία είναι «αδιανόητη».

«Η τήρηση του λόγου μας είναι η προϋπόθεση της εμπιστοσύνης μεταξύ δημοκρατιών και μεταξύ συμμάχων. Επομένως, είναι αδιανόητο να προχωρήσουμε στις εμπορικές διαπραγματεύσεις σαν να μην έχει συμβεί τίποτα με μια χώρα στην οποία δεν έχουμε πλέον εμπιστοσύνη» δήλωσε χαρακτηριστικά στο POLITICO.

Ενώ τις φήμες αυτές επιβεβαίωσε και ο ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μπέρντ Λανγκ, πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δηλώνοντας ότι: «Η προθυμία για συμβιβασμό, από την ευρωπαϊκή πλευρά, έχει πλέον σίγουρα μειωθεί» προσθέτοντας ότι η στροφή της Αυστραλίας έπληξε και τα γερμανικά συμφέροντα.

Το Βερολίνο βρίσκεται στο πλευρό των Γάλλων, λέγοντας ότι το θέμα υπερβαίνει την εμπορική αξία και αγγίζει τα στρατηγικά συμφέροντα της Γαλλίας στον Ινδοειρηνικό. Επίσης, Αξιωματούχοι τονίζουν πως το Παρίσι εξαπατήθηκε, καθώς η Αυστραλία πριν από λίγες εβδομάδες έλεγε ότι η συμφωνία τους θα συνεχιστεί κανονικά.

Συνέλευση ΟΗΕ- κίνδυνος να επισκιαστεί από την «AUKUS»

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία αρχίζει σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και θα γίνει τελικά δια ζώσης κινδυνεύει να επισκιαστεί από την διαμάχη για την συμφωνία «AUKUS».

Οι κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες της ΕΕ – η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ – βρίσκονται σήμερα στην πόλη για την εκδήλωση και αναμένεται να συναντηθούν με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Έκτακτη σύσκεψη των 27 Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Έκτακτη σύσκεψη των Υπουργών Εξωτερικού της Ε.Ε. θα γίνει στην Νέα Υόρκη, όπου παρευρίσκονται όλοι λόγω της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε, με θέμα την «AUKUS». Επιπλέον, θα; συζητηθούν οι εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει την δυσαρέσκεια της για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε για την συμφωνία ΗΠΑ, Αυστραλίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Η σύσκεψη θα ξεκινήσει περίπου στη μία μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας  και θα ολοκληρωθεί γύρω στις 3-4 το πρωί, όταν ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ζοζέπ Μπορέλ θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις.

Στην Νέα Υόρκη βρίσκεται, ήδη, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας για να συμμετέχει στις συζητήσεις. Επιπλέον, μαζί με τον ομόλογο του στην Κύπρο, Νίκο Χριστοδουλίδη πρόκειται να έχουν σειρά επαφών για την κατάσταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Προσέγγιση Μακρόν από Τζόνσον και Μπάιντεν

Ο Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι η συμφωνία «AUKUS» δεν πρέπει να χαλάσει την σχέση της Βρετανίας με την Γαλλία και ότι η βρετανική αγάπη και ο θαυμασμός για τη Γαλλία είναι «ακατάλυτα».

Επιπλέον, ο Τζό Μπάιντεν ζήτησε να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογο του Εμμανουέλ Μακρόν, για να συζητήσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Ο Μακρόν συνεχίζει την σκληρή του στάση και δεν θα παρευρεθεί στη συνέλευση του ΟΗΕ.