Ads

Σε σημερινό μήνυμά του ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ τόνισε ότι η μάχη του στρατού με τις δυνάμεις των ανταρτών θα καθορίσει τη μοίρα της χώρας, επαινώντας τους στρατιώτες του καθεστώτος για την αντιμετώπιση των «τρομοκρατικών εγκληματικών συμμοριών». Στο Χαλέπι οι μάχες μαίνονται με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για τη «μητέρα των μαχών».

 
«Η μοίρα του λαού και του έθνους μας, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον εξαρτάται από αυτή τη μάχη», ανέφερε χαρακτηριστικά σε γραπτή του δήλωση ο Άσαντ.

«Πιστεύουμε ότι είναι δειλό να υπάρχει ένας άνδρας που κρύβεται και παραμένει προφυλαγμένος ενώ εξακολουθεί να διατάσσει τους στρατιώτες του να συνεχίσουν να σφαγιάζουν τους πολίτες της ίδιας του της χώρας», δήλωσε ο Πάτρικ Βέντρελ, εκπρόσωπος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολιάζοντας  τις δηλώσεις του Άσαντ.
 
«Πιστεύουμε ότι είναι επονείδιστο να πιέζει τις ένοπλες δυνάμεις να συνεχίζουν αυτές τις σφαγές, αυτά τα λουτρά αίματος», πρόσθεσε

Ads

Την Τετάρτη σημειώθηκαν νέες μάχες κοντά σε δύο χριστιανικές περιοχές στο κέντρο της Δαμασκού, ενώ οι συγκρούσεις στο Χαλέπι συνεχίζονται για 12η ημέρα.
 
Μάλιστα, η αποστολή των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία ανέφερε ότι είδε μαχητικά αεροσκάφη να επιτίθενται στο Χαλέπι, επιβεβαιώνοντας τους αντάρτες και τους ακτιβιστές που κατήγγειλαν χρήση βαρέων όπλων από τους καθεστωτικούς.
 
Ο Sausan Ghosheh εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για τη χρήση «βαρέων όπλων συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, ελικοπτέρων και πυροβολικού».
 
Από τις 20 Ιουλίου οι συγκρούσεις έχουν επικεντρωθεί στο Χαλέπι και από πολλούς η μάχη στην οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας αναγνωρίζεται ως «η μητέρα των μαχών». «Ο στρατός και οι τρομοκρατικές ομάδες έχουν στείλει ενισχύσεις στο Χαλέπι για την αποφασιστική μάχη που διεξάγεται τις τελευταίες εβδομάδες», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στη Δαμασκό.
 
«Ο στρατός βομβαρδίζει τις περιοχές των ανταρτών και ενδέχεται να χρειαστεί χρόνο μέχρι να ξεκινήσει την τελική επίθεσή του», πρόσθεσε η ίδια πηγή, την ώρα που οι αντάρτες ενισχύουν τις δυνάμεις τους σε μία περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας έξω από το Χαλέπι.
 
Εν τω μεταξύ, ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο δείχνει αντάρτες να εκτελούν εν ψυχρώ υποστηρικτές του καθεστώτος στο Χαλέπι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι εκτελεστές φέρονται να είναι μέλη της shabiha, μίας ένοπλης ομάδας που έχει βοηθήσει στις μάχες ενάντια του καθεστώτος,

Στο βίντεο φαίνονται να τοποθετούν σε σειρά τους υποστηρικτές του καθεστώτος και να τους εκτελούν. Σύμφωνα με αυτόν που δημοσιοποίησε το βίντεο, όπως αναφέρει το Al Jazeera, οι αντάρτες τους κατηγορούσαν για φόνο.