Δεν εξελέγη πρωθυπουργός της Αρμενίας ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Νικόλ Πασινιάν, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου της χώρας.

Ads

Σημειώνεται ότι από τις 13 Απριλίου, η Αρμενία έχει βυθιστεί σε μια πολιτική κρίση χωρίς προηγούμενο.

Στις 23 Απριλίου παραιτήθηκε ο Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος είχε εκλεγεί πρωθυπουργός μόλις έξι ημέρες νωρίτερα από το κοινοβούλιο, αφού διετέλεσε πρόεδρος της χώρας για 10 χρόνια.

Επικεφαλής του κινήματος διαμαρτυρίας κατά της διαφθοράς, ο Πασινιάν ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη διαδοχή του Σαρκισιάν.

Ads

Προέτρεψε τους βουλευτές να ξεπεράσουν τις κομματικές γραμμές και να τον υποστηρίξουν, αφού το κυβερνών Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ του.

Συγκέντρωσε 45 ψήφους, λιγότερες από τις 53 που χρειαζόταν για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο σώμα των συνολικά 105 εδρών.

Ο Πασινιάν είχε προειδοποιήσει για «πολιτικό τσουνάμι» σε περίπτωση που δεν εκλεγεί πρωθυπουργός.

«Θα ήθελα να προειδοποιήσω τους κυρίους αυτούς -του κυβερνώντος Ρεπουμπλικανικού Κόμματος- να μην κάνουν το λάθος να εκλάβουν την ανεκτικότητα του λαού ως αδυναμία, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα πραγματικό πολιτικό τσουνάμι» είχε δηλώσει ενώπιον των βουλευτών.

Ο Πασινιάν κάλεσε σήμερα τους υποστηρικτές του να προχωρήσουν στον «πλήρη αποκλεισμό» των δρόμων, των σιδηροδρομικών σταθμών και των αεροδρομίων της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
• Αρμενία: Μια «βελούδινη επανάσταση» στο μαλακό υπογάστριο της Μόσχας

«Αύριο από τις 08.15 τοπική ώρα όλοι οι δρόμοι θα είναι αποκλεισμένοι, ανακοινώνουμε τον πλήρη αποκλεισμό, τα αεροδρόμια και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί θα είναι αποκλεισμένοι» δήλωσε ενώπιον δεκάδων χιλιάδων οπαδών του που κατέκλυσαν το κέντρο του Γερεβάν, καλώντας σε «πολιτική ανυπακοή» τους συμπολίτες τους.

Ο ίδιος είπε ότι η διαμαρτυρία θα είναι ειρηνική και ζήτησε από τους αστυνομικούς να συμμετάσχουν στο κίνημά του.