Οι ΗΠΑ, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, άσκησαν «βέτο» στο σχέδιο ψηφίσματος που καλούσε για την απόρριψη της απόφασης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ads

Ωστόσο τα υπόλοιπα 14 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ του σχεδίου, το οποίο είχε καταθέσει η Αίγυπτος. Η ψηφοφορία αποτελεί μια «προσβολή και κόλαφος που δεν θα ξεχάσουμε», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλ μετά την ψηφοφορία.

Η Χέιλι πρόσθεσε ότι ήταν το πρώτο βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ στο ΣΑ μετά από περισσότερα από έξι χρόνια. «Δεν το πράξαμε με ευχαρίστηση, αλλά το κάναμε χωρίς δισταγμό», τόνισε. «Το γεγονός ότι το βέτο αυτό ασκήθηκε προς υπεράσπιση της αμερικανικής κυριαρχίας και του ρόλου που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ στην ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή, δεν αποτελεί ντροπή για μας. Θα πρέπει να αποτελεί ντροπή για τα υπόλοιπα μέλη του ΣΑ», υποστήριξε.

«Οι ΗΠΑ έχουν ένα κυριαρχικό δικαίωμα να καθορίσουν που και πότε θα εγκαθιστούμε μια πρεσβεία», τόνισε η Αμερικανίδα πρέσβειρα. «Έχω την υποψία ότι πολύ λίγα κράτη μέλη θα καλωσορίσουν τις ανακοινώσεις του ΣΑ αναφορικά με τις κυρίαρχες αποφάσεις τους».

Ads

Η απόφαση του Τραμπ έθεσε τις ΗΠΑ de facto εκτός των συνομιλιών για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Η Ουάσινγκτον φαίνεται πως χάνει το ρόλο που διατηρούσε εδώ και δεκαετίες και αυτό επιβεβαίωσε και ο ηγέτης των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς. «Θα έπρεπε να ήταν κάποιος τρελός για να επιτρέψει στις ΗΠΑ να αναλάβουν τον ρόλο του μεσολαβητή», τόνισε. Μιλώντας στη Ραμάλα ενώπιον υψηλόβαθμων Παλαιστινίων αξιωματούχων, ο Αμπάς δεσμεύτηκε να ξεκινήσει εκ νέου τις προσπάθειες για την πλήρη αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρόεδρος Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε ευγνωμοσύνη στις ΗΠΑ για το βέτο. «Σας ευχαριστούμε πρέσβειρα Χέιλι», έγραψε στο twitter. «Ανάψατε τη φλόγα της αλήθειας, διαλύσατε το σκοτάδι (…). Η αλήθεια θριάμβευσε απέναντι στο ψέμα. Σας ευχαριστούμε πρόεδρε Τραμπ, σας ευχαριστούμε Νίκι Χέιλι», πρόσθεσε. 

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και η Τουρκία, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε καθοριστικό παράγοντα των εξελίξεων αναλαμβάνοντας ρόλο πρωταγωνιστή. Στην ανακοίνωσή της η Τουρκία δηλώνει «σκοαρισμένη» και τονίζει ότι η αμερικανική απόφαση να ασκήσει βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο είχε τη στήριξη των υπολοίπων 14 κρατών μελών, δείχνει για μία ακόμη φορά ότι η Ουάσιγκτον έχει «χάσει την αντικειμενικότητά» της και είναι απαράδεκτο το Συμβούλιο Ασφαλείας να εμφανίζεται «αναποτελεσματικό» μπροστά από μια τέτοια ενέργεια.

Το σχέδιο του ψηφίσματος 

Το σχέδιο ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωνε ότι «οποιεσδήποτε αποφάσεις και ενέργειες που εμφανίζονται να έχουν μεταβάλλει τον χαρακτήρα, το στάτους ή τη δημογραφική σύνθεση της Ιερής Πόλης της Ιερουσαλήμ δεν έχουν καμία νομική ισχύ, είναι άκυρες και πρέπει να ανακληθούν σε συμφωνία με συναφή ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας». Το σχέδιο επίσης ζητούσε από όλες τις χώρες να μην εγκαταστήσουν διπλωματικές αποστολές στην Ιερουσαλήμ.