«Είναι ολοφάνερο για ολόκληρο τον κόσμο ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στην Ουκρανία» δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μετά τις ανακοινώσεις του Προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ότι η Ρωσία πραγματοποίησε εισβολή. Παρόλα αυτά, ο Ομπάμα δεν έκανε λόγο περί «εισβολής» της Ρωσίας και απέκλεισε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. 

Ads

Έκανε όμως λόγο για νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας λέγοντας ότι «η ρωσική παρείσφρηση που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία δε μπορεί παρά να προκαλέσει» την επιβολή τους.

Παράλληλα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ποροσένκο, κατά την οποία συζήτησαν το ενδεχόμενο εκείνος να απευθυνθεί στους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Σάββατο. Ακόμη συζήτησαν τα βήματα διαμόρφωσης ενός διαλόγου για μια ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης με την Μέρκελ να δηλώνει ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να υποστηρίξει αποφασιστικά μέτρα για την επίλυση της κρίσης και τον Ουκρανό Πρόεδρο να ζητά από τη Μέρκελ να κάνει ό,τι μπορεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη διεθνή σκηνή για να στηρίξει την Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος Πρόεδρος, κάλεσε σε αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία, ζητώντας από τους αυτονομιστές – οι οποίοι χθες υποστήριζαν ότι χιλιάδες Ρώσοι πολίτες πολεμούν στο πλάι τους – να ανοίξουν έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο» για την αποχώρηση των περικυκλωμένων ουκρανικών στρατευμάτων «προκειμένου να μην υπάρξουν άσκοπα θύματα και να τους επιτραπεί να εγκαταλείψουν το πεδίο της μάχης χωρίς εμπόδια, για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους και για την παροχή επείγουσας ιατρικής βοήθειας σε όσους έχουν τραυματιστεί ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιχείρησης».

Ads

Οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ δήλωσαν έτοιμοι να ανοίξουν τον διάδρομο προσθέτοντας πως τα στρατεύματα θα πρέπει να αφήσουν πίσω τους τα βαρέα τεθωρακισμένα οχήματα και τα πυρομαχικά τους.

Παρόλα αυτά, λόγω «επιδείνωσης των συνθηκών ασφαλείας στην περιοχή της Μαριούπολης» μεταφέρεται προσωρινά η έδρα του ελληνικού Προξενείου από τη Μαριούπολη στο Ντνιεπροπετρόφσκ της Ουκρανίας. Το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε «συνεχή επικοινωνία» με το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου «να διασφαλισθεί η ασφάλεια των Ελλήνων Ομογενών που διαβιούν στην Ουκρανία». Ακόμη ζητά να ενημερωθούν άμεσα όλοι οι εκπρόσωποι των ελληνικών κοινοτήτων για την μεταφορά του Γενικού Προξενείου, το οποίο θα συνεχίσει να προσφέρει κανονικά τις υπηρεσίες του στους Ομογενείς.

Σημειώνεται ότι από τις μάχες στην ανατολική Ουκρανία μέχρι στιγμής έχουν χάσει την ζωή τους 2.593 άνθρωποι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Ανάμεσα σε αυτούς είναι άμαχοι, Ουκρανοί στρατιώτες και αυτονομιστές.