Μετά από 35 χρόνια νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική, ο Τζον Χίνκλεϊ, ο άνθρωπος που επιχείρησε να πυροβολήσει τον αμερικανό πρόεδρο Ρίγκαν, το 1981, πρόκειται να αφεθεί οριστικά ελεύθερος.

Ads

Στα 61 του πια, η αμερικανική Δικαιοσύνη έκρινε ότι δεν αποτελεί κίνδυνο, ούτε για τους άλλους ούτε για τον εαυτό του κι έτσι αποφάσισε την απελευθέρωση του υπό όρους.

Οι όροι που του επιβλήθηκαν είναι: απαγόρευση επικοινωνίας με ΜΜΕ, υποχρέωση εργασίας 3 φορές την εβδομάδα, απαγόρευση οδήγησης απόστασης άνω των 48χλμ από το σπίτι της μητέρας του κι επίσκεψη σε ψυχίατρο δύο φορές τον μήνα.

Η απόπειρα δολοφονίας του Ρίγκαν είχε σοκάρει την παγκόσμια κοινή γνώμη, καθώς ο τότε Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος μετρούσε λίγους μήνες στον Λευκό Οίκο.

Ads

Ο πρόεδρος δέχθηκε μία σφαίρα στο στήθος, αλλά κατάφερε να αναρρώσει.

Αντίθετα, ο προσωπικός του γραμματέας Τζέιμς Μπρέιντι, χτυπήθηκε στο κεφάλι και πέρασε την υπόλοιπη ζωή του σε αναπηρική καρέκλα.

Ο Χίνκλεϊ είχε υποστηρίξει στη δίκη του ότι επιχείρησε να δολοφονήσει τον πρόεδρο, για τα μάτια μιας γυναίακς και συγκεκριμένα προκειμένου να εντυπωσιάσει την ηθοποιό Τζόντι Φόστερ.