Μετά τη νέα εκτόξευση πυραύλου της Βόρειας Κορέας, που πέρασε μέσα από τον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Πιονγιάνγκ σημειώνοντας πως «τα λόγια δεν αποτελούν πλέον λύση».

Ads

«Οι ΗΠΑ συνομιλούν με τη Βόρεια Κορέα και τους πληρώνουν χρήματα εκβιαστικά, εδώ και 25 χρόνια. Τα λόγια δεν είναι η λύση», έγραψε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ λίγο νωρίτερα είχε σημειώσει πως «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Πάντως ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, έσπευσε ακόμη μια φορά, να ρίξει τους τόνους, ακολουθώντας διαφορετική γραμμή από τον αμερικανό πρόεδρο. Όπως είπε η Ουάσινγκτον διαθέτει ακόμη διπλωματικές λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Από την πλευρά της η Βόρεια Κορέα, αδιαφορώντας για τις αμερικανικές απειλές και την καταδίκη του Συμβουλίου Ασφαλείας, φέρεται να προετοιμάζει νέες πυραυλικές δοκιμές, ενώ η Ιαπωνία προγραμματίζει ασκήσεις προστασίας των πολιτών σε καταφύγια.

Ads

Η νέα εκτόξευση πυραύλου προκάλεσε την ενόχληση και της Κίνας που στηρίζει διπλωματικά τη Βόρεια Κορέα. Όπως ανέφερε το Πεκίνο, η κίνηση της Πιονγιάνγκ «παραβίασε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και επέφερε πλήγμα στη συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων».

Πάντως ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την έκκλησή του για «εξαμερείς συνομιλίες» (μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας και της Ιαπωνίας), που έχουν διακοπεί από το 2009 και ζήτησε από όλες τις πλευρές «να αποφύγουν κάθε μέτρο που θα συμβάλει στην κλιμάκωση της έντασης».

Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που ένας βορειοκορεατικός πύραυλος πέταξε πάνω από την Ιαπωνία. Ήταν όμως η πρώτη φορά που η Πιον Γιανγκ δεν ενημέρωσε για τις προθέσεις της.

Για τον Κιμ Γιονγκ Ουν η δοκιμή του μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικού πυραύλου την Τρίτη ήταν η απάντηση στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ και Νότιας Κορέας στα ανοιχτά της κορεατικής χερσονήσου. «Η πρόσφατη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, όπως και σε αληθινό πόλεμο, αποτελεί το πρώτο βήμα της στρατιωτικής επιχείρησης του Λαϊκού Στρατού της Κορέας στον Ειρηνικό και ένα βαρυσήμαντο πρελούδιο στην αναχαίτιση του Γκουάμ», ανέφερε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Το κρατικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας, KCNA επανέλαβε τις απειλές εναντίον του Γκουάμ το οποίο αποκάλεσε προκεχωρημένη βάση εισβολής ενώ έδωσε στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες και το βίντεο από την εκτόξευση του πυραύλου.

Αντιδρώντας στην πυραυλική δοκιμή οι πρωθυπουργοί Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας Σίντσο Άμπε και Μουν Γιε Ιν συμφώνησαν τηλεφωνικά σε μια χωρίς προηγούμενο αύξηση της πίεσης στο βορειοκορεατικό καθεστώς. Ο βορειοκρεατικός πύραυλος που πέταξε πάνω από την βόρεια Ιαπωνία και το νησί Χοκαΐντο έσπειρε στους κατοίκους τον πανικό.

Η ανησυχία στο βόρειο τμήμα της χώρας είναι μεγάλη, δήλωσε στον ραδιοσταθμό DLF ο Τόμας Άβε από το Ίδρυμα Κόνραντ Άντεναουερ στο Τόκιο: «Στο βορρά κυριαρχεί μεγάλη ανησυχία και στο νότο, εδώ στο Τόκιο, ο κόσμος είναι συγκλονισμένος από το γεγονός. Στην πρωτεύουσα, που δεν απειλήθηκε άμεσα από τη πυραυλική δοκιμή, οι πολίτες  διερωτώνται αν θα υπάρξει κλιμάκωση, πόσο μακριά μπορούν να φθάσουν ΗΠΑ και Πιονγιανγκ και αν είναι εφικτή μια αποκλιμάκωση της κρίσης. Πρόκειται για ερωτήματα που ηχούν θεωρητικά, είναι όμως ρεαλιστικά».