Απειλές από ακροδεξιούς δέχονται Βρετανοί πολιτικοί και υπάλληλοι του κοινοβουλίου που τάσσονται υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ ή της διοργάνωσης νέου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Ads

Μάλιστα χθες, την ίδια στιγμή που η Βουλή των Κοινοτήτων συζητούσε για τρίτη φορά την συμφωνία της Τερέζα Μέι με τους ηγέτες της ΕΕ, ευρωσκεπτικιστές και ακροδεξιοί διαδηλωτές είχαν στρατοπεδεύσει έξω από το κτίριο, για να διαμαρτυρηθούν για το «διαζύγιο» που καθυστερεί.

Η βουλεύτρια του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) Χάνα Μπαρντέλ ανέφερε μέσω Twitter ότι είδε ανάμεσα στους διαδηλωτές κάποιον να κάνει τον ναζιστικό χαιρετισμό.

Απευθυνόμενη στα μέλη του κοινοβουλίου, η φιλοευρωπαία βουλεύτρια Άννα Σούμπρι είπε πως έλαβε ένα μήνυμα από μέλη τπυ κοινοβουλίου, που περιέγραφε  πως «μια εργαζόμενη και άλλα μέλη του προσωπικού βρέθηκαν αντιμέτωποι με φτυσίματα και προπηλακισμούς καθώς πήγαιναν στη δουλειά τους, προφανώς λόγω της πολιτικής κατάστασης». Η ίδια, μάλιστα, η οποία εναντιώνεται ανοικτά στη συμφωνία αποχώρησης και αποχώρησε από τους Τόρις τον περασμένο μήνα, είναι ένας από τους πιο συχνούς στόχους προσβλητικών σχολίων και απειλών από δεξιούς και ακροδεξιούς που τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ του Brexit.

Ads

Την ίδια στιγμή,  η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν 40χρονο άνδρα και μια 33χρονη γυναίκα στην πόλη Σέφιλντ, διότι έκαναν μια σειρά «απειλητικών» αναρτήσεων σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, εναντίον μελών της Βουλής.  Η Σούμπρι και ο Ντέιβιντ Λάμι των Εργατικών, καθώς και άλλοι υποστηρικτές της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος ήταν οι στόχοι των απειλών αυτών.

Ο Λάμι ευχαρίστησε την αστυνομία μέσω Twitter. «Δεν είναι ποτέ αποδεκτό σε μια δημοκρατία να απειλείς βουλευτές ότι θα τους δολοφονήσεις με βαλλίστρα επειδή διαφωνείς με τις απόψεις τους», συμπλήρωσε. Συνόδευσε την ανάρτηση με σύνδεσμο προς τη φωτογραφία η οποία εστάλη στους βουλευτές και εικονίζει το όπλο. Ένα απειλητικό μήνυμα που απευθυνόταν στη Σούμπρι προειδοποιούσε: «Θυμήσου τι έπαθε η Τζο Κοξ και πρόσεχε», έγραψε η εφημερίδα The Independent. 

Υπενθυμιζεται πως η Τζο Κοξ, που τασσόταν υπέρ της ΕΕ και υπέρ της μετανάστευσης, δολοφονήθηκε το 2016 από οπαδό της θεωρίας περί «ανωτερότητας» της λευκής φυλής, με ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί, πως δεκάδες κοινοβουλευτικοί ζήτησαν τον Ιανουάριο προστασία από την αστυνομία, μπροστά στο ολοένα πιο άσχημο κλίμα που διαμορφώνεται, εξαιτίας των διαφωνιών για το Brexit.