Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να εξοπλίσει μέλη του PKK στο πλαίσιο αντιμετώπισης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, όπως είπε βουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, βέβαια, έχει ταχθεί κατά της ενίσχυσης του PKK, το οποίο μάχεται επί δεκαετίες για την αυτονομία των Κούρδων της Τουρκίας και θεωρείται από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ τρομοκρατική οργάνωση.

Ads

«Γνωρίζω τα προβλήματα που έχει η Τουρκία με το PKK αλλά δεν μπορεί να αποτελεί λύση το να καθόμαστε αμέτοχοι και να παρακολουθούμε το Ι.Κ. να καταλαμβάνει σημαντικές μεθοριακές πόλεις, εξελισσόμενο ραγδαία σε απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια. Δεν αποκλείω την υποστήριξη άλλων οργανώσεων. Αλλά αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μαζί με την Τουρκία και όχι εις βάρος της. Αυτό ισχύει και για την υποστήριξη προς το PKK», είπε ο Φόλκερ Κάουντερ.

Βέβαια, η Τουρκία, η οποία μέχρι σήμερα αντιστεκόταν στις πιέσεις να λάβει μέρος στην υπό τις ΗΠΑ συμμαχική αεροπορική εκστρατεία κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία, θα αντιτίθετο σε μια τέτοια κίνηση.

Μάλιστα, σήμερα οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι θέλουν να απελάσουν, παρά τη θέλησή τους, περίπου 150 μέλη του μεγαλύτερου κουρδικού κόμματος της Συρίας που έχουν καταφύγει στο έδαφός της και βαρύνονται με υποψίες ότι συνδέονται με τους αντάρτες του PKK στην Τουρκία. Οι συγκεκριμένοι Κούρδοι της Συρίας αποτελούν μέρος ομάδας 270 ατόμων που ανήκουν στο Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) ή την ένοπλη πολιτοφυλακή του, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) που είχε περάσει παράνομα τα σύνορα την περασμένη εβδομάδα ερχόμενη από το Κομπάνι, το οποίο πολιορκούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ads

Πάντως, όπως εγινε γνωστό, το Ισλαμικό Κράτος έχει αρχίσει να αποκεφαλίζει και δικούς του μαχητές με την κατηγορία της κατασκοπείας και της υπεξαίρεσης. Ο πρώτος εκ των δύο μαχητών που εκτελέστηκαν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατηγορήθηκε για «συμμοριτισμό και κλοπή χρημάτων από μουσουλμάνους». Ο δεύτερος έχασε τη ζωή του για «συνεργασία με το καθεστώς και επειδή έριχνε ηλεκτρονικά τσιπ ώστε να παρακολουθούνται οι μουτζαχεντίν».