«Απολύτως σοκαριστική» χαρακτήρισε η κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να μπορούν οι πολίτες να κυκλοφορούν με όπλα δηλώνοντας μάλιστα πως «λυπάται που ήρθε αυτή η μαύρη ημέρα».

Ads

Ειδικότερα, την Πέμπτη 23 Ιουνίου, το Ανώτατο Δικαστήριο, με ψήφους 6 έναντι 3, έκρινε αντισυνταγματικό έναν νόμο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης που περιόριζε το δικαίωμα των πολιτών να φέρουν κρυμμένα όπλα σε δημόσιους χώρους. Συνεπώς παρέχει το δικαίωμα στους Νεοϋορκέζους να βγαίνουν οπλισμένοι από το σπίτι τους.

«Είναι σκανδαλώδες, είναι απολύτως σκανδαλώδες το γεγονός ότι μας αφαιρείται το δικαίωμα να έχουμε λογικούς περιορισμούς» σε ό,τι αφορά τα πυροβόλα όπλα, είπε στους δημοσιογράφους η κυβερνήτρια. «Λυπάμαι πάρα πολύ που ήρθε αυτή η ημέρα», πρόσθεσε σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε.

Το πανίσχυρο λόμπι NRA που προωθεί την οπλοκατοχή έκανε λόγο για «νίκη» σε μια ανάρτηση στο Twitter, υπογραμμίζοντας ότι οι ανώτατοι δικαστές έκριναν «αντισυνταγματικούς» τους περιορισμούς που προβλέπονταν από τον νόμο στη Νέα Υόρκη. «Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι το δικαίωμα να φέρει κανείς όπλα δεν σταματάει στην πόρτα του σπιτιού του», πρόσθεσε, συνοδεύοντας την ανάρτηση με ένα εικονίδιο που συμβολίζει τη «γιορτή».

Ads

Η απόφαση αυτή θεωρείται πλήγμα για όσους υποστήριζαν ότι θα έπρεπε να θεσπιστεί ένα λογικότερο πλαίσιο για την οπλοκατοχή και πιστεύεται ότι θα περιπλέξει τις προσπάθειές τους. Στο διάγγελμά του για το θέμα της οπλοκατοχής στις 3 Ιουνίου, ο Τζο Μπάιντεν επεσήμανε την ανάγκη που υπάρχει ώστε το Κογκρέσο να εγκρίνει νόμους κοινής λογικής για την καταπολέμηση της επιδημίας της βίας με όπλα.

Συμφωνία στη Γερουσία κατά της οπλοκατοχής

Παράλληλα, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί γερουσιαστές αποκάλυψαν την Τρίτη 21 Ιουνίου σχέδιο νόμου το οποίο έχει σκοπό να περιοριστούν τα εγκλήματα με τη χρήση πυροβόλων όπλων, έπειτα από σειρά σφαγών οι οποίες προκάλεσαν σοκ στις ΗΠΑ, κείμενο που δεν αντέχει καμία σύγκριση με τα μέτρα που ζητούσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μεν, αλλά, εάν εγκριθεί, θα είναι το πρώτο για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα αυτή έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Η πλειοψηφία των γερουσιαστών τάχθηκε υπέρ του στην πρώτη, διαδικαστικής φύσης ψηφοφορία χθες βράδυ. Στην πολιτικά βαθιά διχασμένη Αμερική, η επίτευξη συμφωνίας στο Κογκρέσο ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και στους Ρεπουμπλικάνους είναι σπάνια, ακόμη περισσότερο για ζητήματα όπως αυτό των όπλων.

Εάν αυτό το νομοσχέδιο περάσει θα πρόκειται «για το σημαντικότερο τα τελευταία σχεδόν τριάντα χρόνια», ανέφερε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Μέρφι. Το κείμενο, έκτασης 80 σελίδων, «θα σώσει εκατομμύρια ζωές», διαβεβαίωσε.

Ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, μίλησε για «πρόοδο». «Μολονότι δεν είναι διόλου αυτό που θα θέλαμε, το νομοσχέδιο αυτό είναι αναγκαίο, κατεπειγόντως», εξήγησε σε ανακοίνωσή του.

Ο Ρεπουμπλικάνος ομόλογός του, ο Μιτς Μακόνελ, βλέπει ένα «πακέτο (μέτρων) κοινής λογικής», ανέφερε σε ανακοίνωσή του με την οποία δεσμεύτηκε να το ψηφίσει.

Για τον Ρεπουμπλικάνο Τζον Κόρνιν, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Κρις Μέρφι στην κατάρτισή του, το κείμενο θα εγγυηθεί πως επιθέσεις όπως αυτή στην Ουβάλντε θα είναι λιγότερο πιθανό να διαπραχθούν, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλιστεί πως θα παραμείνει αλώβητη «η 2η τροπολογία» του Συντάγματος, η οποία εγγυάται το δικαίωμα των Αμερικανών στην οπλοκατοχή. Δήλωσε μέσω Twitter «υπερήφανος» διότι το νομοσχέδιο, που επικεντρώνεται στην «ψυχική υγεία» και στην «ασφάλεια των σχολείων» δεν προβλέπει απολύτως «κανέναν νέο περιορισμό στους νομοταγείς κατόχους πυροβόλων όπλων», πληκτρολογώντας τις λέξεις «κανέναν νέο περιορισμό» με κεφαλαία γράμματα.

Σημειώνεται ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου απέχουν παρασάγγας από τα μέτρα που ζήταγε ο πρόεδρος Μπάιντεν, όπως για παράδειγμα την απαγόρευση της πώλησης τουφεκιών εφόδου στρατιωτικού τύπου.