Την προεδρία του Ιράν ανέλαβε το απόγευμα του Σαββάτου ο μετριοπαθής κληρικός Χασάν Ρουχανί, αντικαθιστώντας τον συντηρητικό Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Πρέπει να εργαστούμε για να αρθούν οι άδικες κυρώσεις σε βάρος μας, τόνισε ο Ροχανί στην πρώτη ομιλία ως πρόεδρος.

Ads

Η ιρανική ηγεσία πρέπει να αντιμετωπίσει την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, με αναλυτές να υποστηρίζουν, όπως αναφέρει το Reuters, πως κάτι τέτοιο αναγκαστικά περνάει από κινήσεις για χαλάρωση των κυρώσεων.

Στην ομιλία του Ρουχανί, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από τη δημόσια τηλεόραση, ο νέος πρόεδρος τόνισε ότι κυβέρνηση θα εργαστεί προς την κατεύθυνση «να αρθούν οι άδικες κυρώσεις» σε βάρος της Τεχεράνης εξαιτίας του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματός της. Ο ιρανός πρόεδρος βεβαίωσε, ταυτοχρόνως, ότι η νέα κυβέρνηση θα μεριμνήσει για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, για διαμόρφωση καλύτερων διεθνών σχέσεων και για «βηματισμούς με γνώμονά τους το μεγαλείο του Ιράν».

Η εκλογή του κ. Ρουχανί στον προεδρικό θώκο επικυρώθηκε επισήμως από τον Ανώτατο Ηγέτη του περσικού κράτους, Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στην Τεχεράνη. Παρόλο που η τελετή συνιστά την αλλαγή της προεδρικής σκυτάλης, η δημόσια ορκωμοσία του κ. Ρουχανί θα τελεσθεί την Κυριακή.

Ads

Σημειώνεται ότι η τελική απόφαση για οποιοδήποτε ζήτημα στο Ιράν ανήκει στον Ανώτατο Ηγέτη Χαμενέι, όχι στον εκάστοτε πρόεδρο.

Ο κ. Ρουχανί έχει υποσχεθεί πως θα επιδιώξει την αναθέρμανση των σχέσεων του Ιράν με τη Δύση, υιοθετώντας μετριοπαθή στάση σε κομβικά ζητήματα, περιλαμβανομένου του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματος της χώρας.  Έχει επίσης ταχθεί υπέρ της τήρησης της συμφωνίας του 2003 σχετικά με την αναστολή του προγράμματος απεμπλουτισμού ουρανίου, για το οποίο η Δύση τηρεί υποψίες ότι έχει στρατιωτικούς σκοπούς.

Η εκλογή του μετριοπαθούς Ρουχανί, πρώην ανώτατου διαπραγματευτή για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, γέννησε ελπίδες για επαναπροσέγγιση μεταξύ της Τεχεράνης και της διεθνούς κοινότητας στη Δύση. Ωστόσο, το σχόλιό την Παρασκευή πως η κατοχή παλαιστινιακής γης από το Ισραήλ είναι μία «παλιά πληγή στο σώμα του ισλαμικού κόσμου», δήλωση που έγινε στο πλαίσιο των εορτασμών για την ετήσια Ημέρα της Ιερουσαλήμ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Τελ Αβίβ.