Μια φωτογραφία που ανακαλύφθηκε πρόσφατα ίσως να ρίχνει φως σε ένα από τα μεγαλύτερα αεροπορικά μυστήρια του 20ού αιώνα: Της εξαφάνισης εν πτήσει της πρωτοπόρου Αμερικανίδας πιλότου, Αμέλιας ‘Ερχαρτ και του πλοηγού της, το 1937, πάνω από τον Ειρηνικό ωκεανό.

Ads

Η φωτογραφία είναι της δεκαετίας του ’30, έχει ληφθεί στις τότε υπό ιαπωνική κυριαρχία, Νήσους Μάρσαλ και δείχνει μια γυναικεία φιγούρα γυρισμένη με την πλάτη που θα μπορούσε να είναι η ‘Ερχαρτ, μια άλλη φιγούρα στα αριστερά της φωτογραφίας μοιάζει με τον πλοηγό, Fred Noonan, ενώ ακριβώς στα δεξιά της εικόνας εμφανίζεται ένα θολό τμήμα αεροπλάνου που θα μπορούσε να είναι της Ερχαρτ.

image

Η φωτογραφία, η οποία πιθανολογείται ότι έχει τραβηχτεί από κατάσκοπο των Αμερικανών και φυλάσσεται στα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ, πιθανόν να τεκμηριώνει την εκδοχή της σύλληψης της Ερχαρτ και του πλοηγού της από τους Ιάπωνες, μετά την πτώση του αεροπλάνου τους από βλάβη ή από έλλειψη καυσίμων και του θανάτου τους σε αιχμαλωσία.

Ads

image

Πάντως, ο Ric Gillespie, συγγραφέας του «Finding Amelia» και εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Ομίλου για την Ανάκτηση Ιστορικών Αεροσκαφών (TIGHAR), δεν έχει πεισθεί.

Μιλώντας στο BBC σημείωσε ότι η φωτογραφία δεν έχει ταυτοποιημένη ημερομηνία λήψης. Αυτό είναι το πρώτο πρόβλημα.

Επίσης, προέρχεται από ένα αρχείο της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ναυτικού, που απλώς αναφέρει το όνομα της ατόλης. Αν επρόκειτο για την Αμελιά Ερχαρτ υπό ιαπωνική αιχμαλωσία, τότε πού είναι οι Ιάπωνες στρατιώτες. Δεν υπάρχει κανένας ένστολος στην φωτογραφία.

Όπως και να έχει και μέχρι να τεκμηριωθεί η προέλευση της φωτογραφίας, η ημερομηνία και να ταυτοποιηθούν οι επίμαχες φιγούρες  – αν βέβαια όλα αυτά είναι δυνατά – ο θρύλος της Αμέλια Ερχαρτ, αυτής της δυναμικής γυναίκας σε μια εποχή που η γυναικεία χειραφέτηση ήταν ακόμη ζητούμενο, θα εξακολουθεί να αποτελεί ένα επιστημονικό, ιστορικό αλλά και ρομαντικό μυστήριο.