Φιλορώσοι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατέλαβαν τα περισσότερα κτίρια της περιφερειακής κυβέρνησης του Λουγκάνσκ της Ανατολικής Ουκρανίας. Η στάση των τοπικών αστυνομικών, οι οποίοι εγκατέλειψαν τις θέσεις τους επιτρέποντας τους διαδηλωτές να καταλάβουν τις υπηρεσίες, προκάλεσε την οργή της κυβέρνησης του Κιέβου, που κάνει λόγο για «προδοσία». Ρωσικές σημαίες έχουν υψωθεί σε όλα τα κτίρια με τους αυτονομιστές να ζητούν δημοψήφισμα.

Ads

Πλήθος φιλορώσων αυτονομιστών εισέβαλε σε κυβερνητικά κτίρια φωνάζοντας «Δημοψήφισμα». Σε κλοιό διαδηλωτών και το αρχηγείο της αστυνομίας. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές είναι βαριά οπλισμένοι, ενώ δηλώνουν πως περιμένουν και ενισχύσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αστυνομικοί εγκατέλειψαν χωρίς αντίσταση τις θέσεις τους, παραδίδοντας τα κτίρια στους αυτονομιστές.

Μέχρι αυτήν την ώρα δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς. «Δεν υπάρχουν τραυματίες. Είμαστε ειρηνικοί», δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές. Οι αυτονομιστές ζητούν απελευθέρωση των κρατουμένων, διεξαγωγή δημοψηφίσματος για παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στην τοπική κυβέρνηση και αναγνώριση της ρωσικής γλώσσας ως «επίσημης».

«Το Κίεβο αγνοεί τα αιτήματά μας», αναφέρουν οι αυτονομιστές και διαμηνύουν πως θα αποχωρήσουν από τα κυβερνητικά κτίρια αν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Ήδη στα χέρια των φιλορώσων βρίσκονται το κτίριο της τοπικής κυβέρνησης, η εισαγγελία, το κτίριο της τοπικής τηλεόρασης, το τοπικό αρχηγείο αστυνομίας κ.α.

Η κατάληψη του Λουγκάνσκ από τους φιλορώσους προκάλεσε την οργή της κυβέρνησης του Κιέβου. Ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ έκανε λόγο για «προδοσία» από τις δυνάμεις ασφαλείας στην ανατολική Ουκρανία και ζητά την απομάκρυνση της αρχηγών της αστυνομίας από τις φιλορωσικές περιοχές.

Ads

«Τα γεγονότα στα ανατολικά απέδειξαν την αδράνεια, την ανικανότητα και κάποιες φορές την εγκληματική προδοσία των δυνάμεων ασφαλείας όπως στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ», αναφέρει ο Τουρτσίνοφ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Η μεγάλη πλειονότητα των μελών των δυνάμεων ασφαλείας στα ανατολικά δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν το καθήκον τους να υπερασπιστούν τους πολίτες μας». Νωρίτερα ο Στάνισλαβ Ρεσίνσκι, συνεργάτης του μεταβατικού Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ, δήλωσε πως «η τοπική ηγεσία δεν ελέγχει την αστυνομία της». «Η τοπική αστυνομία δεν έκανε τίποτε», πρόσθεσε.

Νέα ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χορήγηση περαιτέρω οικονομικής βοήθειας 365 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία ώστε να υποστηριχθούν οι προσπάθειες για σταθεροποίηση της χώρας.
 
«Με το σημερινό πακέτο βοήθειας ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε τις ουκρανικές αρχές να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και την διαδικασία της εθνικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς», δήλωσε ο Επίτροπος που είναι αρμόδιος για την Διεύρυνση, Στέφαν Φίλε.