Ανακοινώθηκε στην πλατεία Ανεξαρτησίας η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το BBC, την πρωθυπουργία αναλαμβάνει ο επικεφαλής μέρους της αντιπόλιτευσης, Αρσένι Γιατσένιουκ. Ο Γιατσένιουκ ήταν η «επιλογή» των ΗΠΑ. 

Ads

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Συμβουλίου της Πλατείας, αλλά και του Κοινοβουλίου. Στη νέα κυβέρνηση συμμετέχουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με άλλα διεθνή ΜΜΕ στην κυβέρνηση ενδέχεται να αναλάβουν θέση και στελέχη ακροδεξιών και νεοναζιστικών οργανώσεων. 

image
Ο Αρσένι Γιατσένιουκ

Ο Γιατσένιουκ είναι αρχηγός του κόμματος «Πατρίδα» το οποίο είχε ιδρύσει η 53χρονη πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας και αντίπαλος του ανατραπέντα προέδρου Γιανουκόβιτς, Γιούλα Τιμοσένκο.

Ads

Στο Υπουργείο Οικονομικών τοποθετείται ο Ολεξάντρ Σλαπάκ, πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας. Ο διπλωμάτης καριέρας Αντρέι Ντέστσιτσια γίνεται υπουργός Εξωτερικών, ενώ πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας αναλαμβανει ο Αντρέι Παρούμπι, επικεφαλής των ομάδων αυτοάμυνας των διαδηλωτών. Αναπληρωτής πρόεδρος έχει προταθεί να αναλάβει ο επικεφαλής των νεοναζί, Νμίτρο Γιάρος. Ο Ντμίτρο Μπουλάτοφ, ο διαδηλωτής που είχε εξαφανιστεί, βασανιστεί και σταυρωθεί επί 10 ημέρες, ορίζεται ως υπουργός Νεότητας και Αθλητισμού. Ο Πάβελ Πετρένκο είναι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης και ο Πάβελ Σερεμέτα, υπουργός Οικονομίας. Ο Αρσέν Αβάκοφ παραμένει υπουργός Εσωτερικών. Ο Γιούρι Πρόντα είναι υπουργός Ενέργειας. 

Ο Ολεξάντερ Τουρτσινόφ, ο οποίος εκτελεί χρέη υπηρεσιακού προέδρου, δήλωσε ότι «η νέα κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει δύσκολες αποφάσεις  που δεν θα είναι ευχάριστες στο κόσμο προκειμένου να αποτραπεί μια χρεοκοπία». 

Η νέα κυβέρνηση έχει χρόνο ζωής μέχρι τις 25 Μαΐου, οπότε και θα γίνουν οι προεδρικές εκλογές. Οι διαδηλωτές ανέφεραν ότι θα τους παρακολουθούν στενά, και σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, οι νέοι κυβερνώντες θα έχουν την τύχη των προηγούμενων. 

Νύχτες Κρυστάλλων

Οι πληροφορίες για την κατεύθυνση της νέας πολιτικής εξουσίας στην Ουκρανία κάνουν λόγο για ισχυρά ακροδεξιά στοιχεία. Ξένα πρακτορεία αναφέρουν πως τα πρώτα σχέδια νόμου που προωθούνται στην ουκρανική Βουλή προβλέπουν απαγόρευση όλων των μειονοτικών γλωσσών, αλλά και της λειτουργίας του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Εξάλλου οι νεοναζιστικές ομάδες συνεχίζουν τη δράση τους στοχοποιώντας εκτός από τους Κομμουνιστές και όλες τις μειονότητες. Νεοναζιστικές ομάδες κυκλοφορούν βαριά οπλισμένες και ενισχύουν συνεχώς την παρουσία τους στην Πλατεία Ανεξαρτησίας και τρομοκρατούν. «Ακόμα και η αντιπολίτευση έχασε τον έλεγχο πάνω στους εθνικιστές που αποφάσισαν και πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και προκάλεσαν αυτή τη σύγκρουση», είχε υπογραμμίσει στο tvxs.gr η Βικτώρια Πομαζάν, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Αλεξάντερ Μιζίτσκο, ενός από τα μέλη του Δεξιού Τομέα, της νεοναζιστικής οργάνωσης που πρωταγωνίστησε στις αιματηρές συγκρούσεις κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι. Ο Μιζίτσκο παρέστη σε μια συνεδρίαση του τοπικού κοινοβουλίου της πόλης Ρόβνο, ακουμπώντας στα έδρανα ένα Καλάσνικοφ. «Όποιος θέλει ας δοκιμάσει να μου πάρει το όπλο» δήλωσε στους τοπικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με το RT. 

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας καταδίκασε τις επιθέσεις κατά της ουγγρικής μειονότητας από μέλη του Δεξιού Τομέα. Καταγγελίες για επιθέσεις έχουν γίνει και από την ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας.

Επιθέσεις έχουν σημειωθεί και κατά της εβραϊκής κοινότητας. Καταστήματα εβραίων έχουν λεηλατηθεί, ενώ ραβίνος καταγγέλλει σε ισραηλινά μέσα πως δέχονται απειλές να εγκαταλείψουν το Κίεβο. Ο Φράνσις Μπόιλ καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Ιλινόις και ειδικός σε θέματα Ρωσίας, Ανατολικής Ευρώπης και Ευρασίας σε σχόλιό του υπογράμμισε την καταστρατήγηση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων από της ουκρανική ακροδεξιά: «Στο Κίεβο υπάρχουν δημόσια καλέσματα για δολοφονίες Ρώσων, Εβραίων και κομμουνιστών από νεοναζιστικές και νεοφασιστικές ομάδες. Εβραίοι εξωθούνται από το Κίεβο ίσως και από τη χώρα». 

Καταδίκη από 21 κομμουνιστικά κόμματα

«Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία δεν αποτελούν “νίκη της δημοκρατίας”, δήθεν των “επαναστατών”, όπως περιγράφεται από τα ΜΜΕ των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά μια επικίνδυνη εξέλιξη, πρώτα απ’ όλα για τον ίδιο τον λαό της Ουκρανίας», επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, η οποία συντάχθηκε από το ΚΚΕ και το Γερμανικό ΚΚ και την οποία μέχρι στιγμής έχουν συνυπογράψει 21 κόμματα*. 

«Στην πολιτική “επιφάνεια” αναρριχήθηκαν, με τη βοήθεια ΕΕ και ΗΠΑ, αντιδραστικές πολιτικές δυνάμεις, ιδεολογικοί απόγονοι των ναζί, που εκτός από τις καταστροφές των γραφείων των αντιπάλων τους, μεθοδεύουν ακόμη πολιτικές διώξεις και απαγορεύσεις κομμάτων, πρώτα απ’ όλα κατά των κομμουνιστών, ακόμη και ρατσιστικά νομοθετήματα σε βάρος του ρωσόφωνου πληθυσμού, όπως αυτά που ισχύουν τα τελευταία 20 χρόνια στις χώρες της “ευρωπαϊκής” Βαλτικής, με την απροκάλυπτη πολιτική στήριξη της ΕΕ» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση. 

Τα κομμουνιστικά κόμματα δηλώνουν την αλληλεγγύη τους στους κομμουνιστές της Ουκρανίας και καταδικάζουν την εμπλοκή των ΗΠΑ και της ΕΕ στις εξελίξεις στο Κίεβο.

Παρατάσσονται

Την ίδια ώρα διεθνώς καταζητούμενος κηρύχθηκε ο έκπτωτος Πρόεδρος, Βίκτωρ Γιανούκοβιτς, για τον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για μαζικές δολοφονίες διαδηλωτών. Πληροφορίες τον θέλουν να έχει κρυφτεί στην Ρωσία ή ακόμη και στο Άγιο Όρος.

Επίσης, σήμερα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ουκρανίας ζήτησε την συνδρομή του ΔΝΤ στην εκπόνηση προγράμματος εξόδου από την κρίση. 

Παράλληλα, στην χερσόνησο της Κριμαίας, μια αυτόνομη περιοχή, έχουν αρχίσει να εκφράζονται αποσχιστικές τάσεις και συγκρούσεις φιλοδυτικών και φιλορώσων. Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, διέταξε συναγερμό στο στρατό και ασκήσεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα, αν και το παρουσιάζει ως κάτι άσχετο με τις εξελίξεις. Απαντώντας σε αυτό βέβαια, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δήλωσαν την στήριξή τους στην «εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας.

*Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας, Κόμμα Εργασίας Αυστρίας, Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Πόλος Κομμουνιστικής Αναγέννησης Γαλλίας, Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας, Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Ιορδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά, Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού, Κόμμα Εργατών Μπαγκλαντές , Δημοκρατικό Προοδευτικό Βήμα Μπαχρέιν, Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας, Ένωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας.