Η βουλευτής του κόμματος της “Πατρίδας” – του κόμματος της Γιούλια Τιμοσένκο – Λέσια Όρομπετς, 31 ετών, δικηγόρος και μητέρα δύο παιδιών, πήγε στο Κοινοβούλιο της Ουκρανίας στην επίμαχη συνεδρίαση μετά την παραίτηση της κυβέρνησης φορώντας αλεξίσφαιρο, γιατί φοβόταν ότι εν μέσω των συγκρούσεων «εάν μπει δεν μπορεί να της εγγυηθεί κάποιος ότι θα βγει». Την ίδια στιγμή, με τους επικεφαλής της ουκρανικής αντιπολίτευσης, Βιτάλι Κλίτσκο και Αρσένι Γιατσένιουκ, θα συναντηθεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, στο Μόναχο, όπου θα βρίσκεται για το συνέδριο διεθνούς ασφάλειας με σκοπό να βρεθεί ένα σχέδιο για την αποκατάσταση της ηρεμίας στο Κίεβο. 

Ads

Οι ΗΠΑ κρατούν επίσης στενή επαφή με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς, με τον οποίο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει συνομιλήσει τρεις φορές τηλεφωνικά την τελευταία εβδομάδα, ενώ προειδοποιούν ότι θα εξετάσουν κυρώσεις εναντίον στελεχών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης εάν η κατάσταση εκτραχυνθεί. 

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα έλαβαν χώρα στο Κίεβο σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας μετά την ψήφιση από την κυβέρνηση νομοσχεδίου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Σημειώνεται ότι οι διαδηλώσεις είχαν ξεκινήσει όταν η κυβέρνηση επέλεξε να γυρίσει την πλάτη στην ΕΕ και να στραφεί προς την Ρωσία. Οι βίαιες συγκρούσεις, για τις οποίες η αντιπολίτευση κατηγορεί νεοναζιστικές ομάδες που έχουν παρεισφρύσει στις τάξεις της, προκάλεσαν τον θάνατο πέντε διαδηλωτών και την παραίτηση της κυβέρνησης. 

Έκκληση στον Ουκρανό Πρόεδρο να λάβει «επειγόντως μέτρα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία», απηύθυνε και ο στρατός της χώρας με ανακοίνωσή του.

Ads

«Οι στρατιωτικοί και οι άλλοι εργαζόμενοι του υπουργείου καλούν τον ανώτατο αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων [δηλαδή τον αρχηγό του κράτους] να λάβει επειγόντως μέτρα στο πλαίσιο της σημερινής νομοθεσίας, για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα», τονίζεται στην ανακοίνωση και συμπληρώνεται πως «οι στρατιωτικοί και οι εργαζόμενοι του υπουργείου Άμυνας θεωρούν απαράδεκτες την κατάληψη δημόσιων κτιρίων και τις απόπειρες παρεμπόδισης της εξουσίας να ασκήσει το έργο της και επισημαίνουν ότι μια κλιμάκωση του κινήματος αμφισβήτησης απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Επίσης, την Παρασκευή βρέθηκε ζωντανός αλλά κακοποιημένος ο επικεφαλής του κινήματος των αντικυβερνητικών διαδηλωτών που έκαναν παραστάσεις διαμαρτυρίας με αυτοκίνητα, Ντμίτρο Μπουλάτοφ. Δεν είχε δώσει σημεία ζωής εδώ και οκτώ ημέρες.

Ο Μπουλάτοφ κατήγγειλε στην ουκρανική τηλεόραση ότι απήχθη και εν συνεχεία βασανίστηκε φρικτά και αφέθηκε στο δρόμο για να πεθάνει από το κρύο. «Με σταύρωσαν. Μου τρύπησαν τα χέρια» είπε ο Μπουλάτοφ δείχνοντας τα σημάδια στο πίσω μέρος των χεριών του. «Μου έκοψαν το αυτί, μου χάραξαν το πρόσωπο. Δεν υπάρχει ούτε ένα ανέπαφο σημείο στο σώμα μου. Αλλά, δόξα τω Θεώ, είμαι ζωντανός» πρόσθεσε ο ίδιος.