Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε πως ο πρώην αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας και μέλος του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου της χώρας, πτέραρχος Ακίν Οζτούρκ, ομολόγησε την ηγετική συμμετοχή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.  Ωστόσο, λίγο αργότερα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης διέψευσαν την είδηση μεταδίδοντας ότι ο πτέραρχος δήλωσε ακριβώς το αντίθετο. 

Ads

Όπως μετέδωσε το ιδιωτικό δίκτυο NTV ο Οζτουρκ δήλωσε πως επιχείρησε να αποτρέψει το πραξικόπημα. 

«Δεν οργάνωσα ή κατηύθυνα την απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στις 15 Ιουλίου και δεν γνωρίζω ποιος το έκανε», φέρεται να είπε στους ανακριτές σύμφωνα με το ιδιωτικό δίκτυο NTV. 

Στη συνέχεια διέρρευσε και η κατάθεσή του μέσω της οποίας επιβεβαιώθηκε πως ο Οζτούρκ αρνήθηκε τη συμμετοχή του στο πραξικόπημα. Στην κατάθεση, όπως αυτή έχει διαρρεύσει, ο Οζτούρκ λέει «δεν έχω σχεδιάσει, ούτε διευθύνει το στρατιωτικό πραξικόπημα. Ούτε γνωρίζω ποιος το σχεδίασε και το διεύθυνε». Το πρακτορείο Ανατολή αναγκάστηκε στη συνέχεια να ακυρώσει το αρχικό του τηλεγράφημα. 

Ads

Ο πτέραρχος είχε συλληφθεί το πρωί του Σαββάτου και έκτοτε ανακρινόταν από τις αρχές της Τουρκίας. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης παρουσίαζαν από την αρχή τον Οζτούρκ ως τον επικεφαλής των πραξικοπηματιών. Υπενθυμίζεται πως η σύλληψη του Ακίν Οζτούρκ είχε προκαλέσει έντονες συζητήσεις καθώς εμφανίστηκε με εμφανή σημάδια από χτυπήματα στο πρόσωπο αλλά και έναν επίδεσμο στο έναν του αυτί.

Ο Ακίν Οζτούρκ ανέλαβε αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας τον Αύγουστο του 2013 παίρνοντας τον βαθμό του πτεράρχου μετά τη σύλληψη τότε πολλών αξιωματικών στο πλαίσιο της υπόθεσης «Βαριοπούλα». Παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τον Αύγουστο του 2015, οπότε και αντικαταστάθηκε λόγω ορίου ηλικίας. 

Δεν αποστρατεύτηκε όμως και ορίστηκε ως ένα από τα 16 μέλη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που πραγματοποιεί τις κρίσεις στο στράτευμα. Το Συμβούλιο απαρτίζεται από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας, τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, τους αρχηγούς των τριών όπλων και της στρατοχωροφυλακής, τους διοικητές των τεσσάρων στρατιών, τους διοικητές της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και του Στόλου, τον υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων και ένα μέλος.