Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι στην ανατολική Ουκρανία ενδέχεται να μην καταφέρουν να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου, αν δεν επέμβει η κυβέρνηση ώστε να προστατευθεί η ασφάλεια, προειδοποίησε το Σάββατο η Εκλογική Επιτροπή της χώρας. Στο μεταξύ, ειρωνικά σχολίασε η Μόσχα τον «δημοκρατικό χαρακτήρα» των εκλογών «υπό τον ήχο των κανονιών», καταγγέλλοντας την στρατιωτική επιχείρηση των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ads

«Μπορεί κανείς να αναρωτηθεί εάν η διεξαγωγή εκλογών υπό τον ήχο των κανονιών συνάδει με τους δημοκρατικούς κανόνες που διέπουν μία εκλογική διαδικασία», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, οκτώ ημέρες πριν προς τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου στην Ουκρανία.

Η Εκλογική Επιτροπή της Ουκρανίας, σε ανακοίνωσή της εκφράζει την ανησυχία της καθώς, , ήταν αδύνατο να προετοιμαστεί και να διοργανωθεί αυτή η κρίσιμη ψηφοφορία εξαιτίας «των παράνομων ενεργειών αγνώστων», αναφερόμενη στους φιλορώσους αυτονομιστές στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ. 

Σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, βάσει των επίσημων στοιχείων για τους καταγεγραμμένους ψηφοφόρους στις περιοχές αυτές, περισσότεροι από 970.000 ψηφοφόροι στο Ντονέτσκ και περισσότεροι από 940.000 ψηφοφόροι στο Λουχάνσκ ενδέχεται να μην καταφέρουν να ψηφίσουν. 

Ads

Συνολικά 36 εκατομμύρια Ουκρανοί αναμένονται στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου. 

Η Εκλογική Επιτροπή επισημαίνει «την άρνηση ή την έλλειψη αντίδρασης» από την πλευρά της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας όταν αξιωματούχοι της ανατολικής Ουκρανίας καταγγέλλουν τις πράξεις των αυτονομιστών και καλεί τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ να λάβει «μέτρα ώστε να προστατευθεί η ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας».

Απελευθέρωσαν υποστηρικτές του φιλορώσο ηγέτη

Στο μεταξύ ο φιλορώσος ηγέτης των αυτονομιστών Βαλέρι Μπολότοφ κρατήθηκε το Σάββατο για λίγη ώρα από ουκρανούς συνοριοφύλακες προτού τον απελευθερώσουν ένοπλοι υποστηρικτές του έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών.

Ο Μπολότοφ, ο αυτονακηρυχθείς κυβερνήτης του Λουχάνσκ, κρατήθηκε στο συνοριακό φυλάκιο κατά την επιστροφή του από τη Ρωσία, όπου είχε μεταβεί για να λάβει θεραπεία μετά τον τραυματισμό του την Τρίτη σε μια επίθεση, δήλωσε ο εκπρόσωπος των συνοριοφυλάκων Όλεγκ Σλομπόντιαν. 

Περίπου 200 ένοπλοι αυτονομιστές πήγαν στο φυλάκιο και ζήτησαν να αφεθεί ελεύθερος. Τότε ξέσπασαν συγκρούσεις κατά τις οποίες οι αντάρτες χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες και αυτόματα όπλα. 

Αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία ζητά το Κίεβο
 
Να επιβάλλουν αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία κάλεσε τις δυτικές χώρες ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Αντρίι Ντεστσίτσια σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, τονίζοντας ότι η Μόσχα διεξάγει έναν «κρυφό πόλεμο» στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ντεστσίτσια προειδοποίησε τους γερμανούς πολιτικούς ότι «η Ρωσία δεν θα σταματήσει στο Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ» και πρόσθεσε πως εάν δεν θέλουν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για την αποσταθεροποίηση της περιοχής, η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να γίνει πιο σκληρή απέναντι στη Ρωσία.

Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι πολίτες σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας θα αποτραπούν από το να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 25 Μαΐου εξαιτίας του φόβου τους για τους «τρομοκράτες» και τα αντίποινα.