Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, με άρθρο στην εφημερίδα New York Times τάσσεται υπέρ ενός μεγάλου παγκόσμιου συνασπισμού για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Η πρόταση του Κέρι δημοσιοποιείται μια εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου στην Ουαλία.

Ads

Όπως αναφέρει χρειάζεται «μια κοινή αντίδραση από τις ΗΠΑ και τον μεγαλύτερο δυνατό συνασπισμό κρατών». Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών γράφει πως μαζί με τον υπουργό Άμυνας Τσακ Χέιγκελ θα προσπαθήσει να δημιουργήσει αυτό τον συνασπισμό κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που θα έχει με τους δυτικούς εταίρους του στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα σημειώνει πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, θα προτείνει μια στρατηγική εναντίον των τζιχαντιστών στη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την προεδρία του οποίου αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο.

«Θα επωφεληθούμε από αυτή την ευκαιρία για να συνεχίσουμε προς τον σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμού και για να υπογραμμίσουμε τον κίνδυνο που αποτελούν οι ξένοι τρομοκράτες μαχητές, κυρίως αυτοί που έχουν ενταχθεί στο ΙΚ», αναφέρει και εκτιμά πως ο συνασπισμός αυτός μπορεί να χρησιμοποιήσει «πολιτικά, ανθρωπιστικά, οικονομικά και δικαστικά μέσα καθώς και πληροφορίες για να υποστηρίξει τη στρατιωτική δράση».

Ads

Σημειώνεται πως μετά το πέρας της συνόδου του ΝΑΤΟ ο Κέρι και ο Χέιγκελ θα μεταβούν στη Μέση Ανατολή για να κερδίσουν περισσότερους υποστηρικτές «μεταξύ των χωρών που απειλούνται πιο άμεσα». «Δεν θα επιτρέψουμε στον καρκίνο του Ισλαμικού Κράτους να επεκταθεί σε άλλες χώρες. Ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή τη μάστιγα και τελικά να τη νικήσει», διαμηνύει ο Αμερικανός υπουργός.