Η είδηση του φρικτού θανάτου της 27χρονης Φαρκχούντα στο Αφγανιστάν, που λιντσαρίστηκε από όχλο, ο οποίος στη συνέχεια την έκαψε, είχε κάνει πριν από μερικές ημέρες το γύρο του κόσμου. Η γυναίκα είχε κατηγορηθεί πως έκαψε το Κοράνι, ωστόσο την Κυριακή ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο ανακριτή πως ήταν αθώα.

Ads

«Εξέτασα όλα τα έγγραφα, αλλά δεν μπόρεσα να βρω κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει πως η Φαρκχούντα έκαψε το Κοράνι», πράξη που επισείει την ποινή του θανάτου. Η γυναίκα, δασκάλα Ισλαμικών Σπουδών, λιντσαρίστηκε από έναν όχλο, που στη συνέχεια την έκαψε. Το φριχτό έγκλημα καταγράφηκε σε βίντεο από κινητό και έκανε το γύρο του κόσμου.

«Η Φαρκχούντα ήταν απολύτως αθώα», δήλωσε ο ανώτερος ποινικός ανακριτής στους δημοσιογράφους στην κηδεία της γυναίκας που τελέστηκε σήμερα. Παράλληλα υποσχέθηκε πως οι εμπλεκόμενοι θα τιμωρηθούν, ανακοινώνοντας πως ήδη έχουν συλληφθεί 13 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και οκτώ αξιωματικοί της αστυνομίας.

Το περιστατικό συνέβη στη συνοικία Σάχι Ντοσαμσίρα στην Καμπούλ. Στην κηδεία παρευρέθηκε πλήθος κόσμου που ζήτησε δικαιοσύνη για το φρικτό έγκλημα, ενώ το φέρετρο μετέφεραν γυναίκες. Αφγανοί αξιωματούχοι και ο πρόεδρος της χώρας καταδίκασε τη δολοφονία, ωστόσο υπήρξαν και ορισμένοι φονταμεταλιστές κληρικοί που επικαλέστηκαν το δικαίωμα των ανδρών να υπερασπίζονται την πίστη τους. 

Ads