Σε σφάλμα του πιλότου οφείλεται η συντριβή του αεροσκάφους μεταφοράς εμπορευμάτων της ACT Arilines, στο Κιργιστάν. Το αεροπλάνο έπεσε πάνω σε σπίτια προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 37 ανθρώπων, μεταξύ τους και 6 παιδιών. 

Ads

Το αεροσκάφος ναυλωμένο από την τουρκική αεροπορική εταιρία Turkish Airlines, συνετρίβη σήμερα, Δευτέρα, κοντά στο αεροδρόμιο Μανάς του Κιργιστάν.

Τα περισσότερα από τα θύματα είναι κάτοικοι του χωριού στο οποίο κατέπεσε το Boeing 747, καθώς προσπαθούσε να προσγειωθεί, ενώ επικρατούσε πυκνή ομίχλη στην περιοχή, γύρω από το αεροδρόμιο.

image

Ads

image

Σύμφωνα με τη διοίκηση του αεροδρομίου, το αεροσκάφος θα πραγματοποιούσε μία ενδιάμεση στάση στο Μανάς, κατά την πτήση του από το Χονγκ Κονγκ προς την Κωνσταντινούπολη.

Το αεροπορικό δυστύχημα προκλήθηκε κατά την προσπάθεια προσγείωσης του Boeing 747 σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας στις 07:31 (τοπική ώρα).

image

Σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες εκτιμήσεις, το δυστύχημα οφείλεται σε «σφάλμα του πιλότου», όπως μετέδωσε το AFP.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κιργιστάν Μουχαμετκαλί Αμπουλκαζίγιεφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

image

image

Από την συντριβή του αεροσκάφους καταστράφηκαν 15 σπίτια στο χωριό, σύμφωνα με τον Μοκχάμεντ Σβαρόφ, υπεύθυνο του κέντρου διαχείρισης κρίσεων, στο υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών, που έχει διαθέσει ομάδα τουλάχιστον 20 διασωστών.

• Οι πρώτες φωτογραφίες από την αεροπορική τραγωδία στο Κιργιστάν

«Το αεροσκάφος έπεσε επάνω σε κατοικίες, σκότωσε ολόκληρες οικογένειες», δήλωσε στο AFP αυτόπτης μάρτυρας. «Δεν έχει μείνει τίποτε από τα σπίτια, οι άνθρωποι σκοτώθηκαν μαζί με ολόκληρες τις οικογένειές τους και τα παιδιά τους, πολλοί κοιμόντουσαν».

image

image

Βίντεο από τα πρώτα λεπτά μετά τη συντριβή: 

Οι διασώστες εντόπισαν το πτώμα του ενός πιλότου, αλλά και τα πτώματα 15 χωρικών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, του Κιργιστάν.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ