Μέχρι τώρα κανένα αποτέλεσμα δεν έχουν επιφέρει, όπως φαίνεται, οι συνεχείς συσκέψεις των εκπροσώπων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, το οποίο θα περιλαμβάνει και εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ads

Με προγραμματισμένη νέα συνάντηση των μόνιμων αντιπροσώπων την Τρίτη και παρά την υποχώρηση της Κομισιόν σε Ουγγαρία και Σλοβακία (δόθηκε παράταση ως το τέλος του 2024 για διακοπή προμήθειας ρωσικού πετρελαίου), η επίτευξη συμφωνίας δεν δείχνει εύκολη υπόθεση. Μάλιστα, η Βουδαπέστη απείλησε ευθέως με βέτο την Ε.Ε., σε περίπτωση που η τελευταία προσπαθήσει να επιβάλλει τις επιθυμίες της.

«Η Ουγγαρία δεν θα ψηφίσει (στο Συμβούλιο της Ε.Ε.) υπέρ αυτού του πακέτου, επειδή ο ουγγρικός λαός δεν πρέπει να πληρώσει το τίμημα για τον πόλεμο», ξεκαθάρισε ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών της χώρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο της Βουδαπέστης. Υπογραμμίζεται ότι για να εφαρμοστεί το πακέτο κυρώσεων, θα πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι χώρες. Η Βουδαπέστη έχει εκφράσει την επιθυμία της να παραταθεί η απαγόρευση για πέντε χρόνια.

Πάντως η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μίλησε για πρόοδο στις συζητήσεις με τη Βουδαπέστη. Όπως σημείωσε, οι συνομιλίες με την Ουγγαρία σχετικά με την πρόταση της Ε.Ε. για απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικών ορυκτών καυσίμων σημείωσαν πρόοδο, όμως πρόσθεσε με νόημα πως χρειάζεται περισσότερη δουλειά.

Ads

Η πρόεδρος της Κομισιόν ταξίδεψε στη Βουδαπέστη το απόγευμα της Δευτέρας. Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, Βίκτορ Όρμπαν, έγραψε στο Twitter: «Η συζήτηση απόψε με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν ήταν χρήσιμη για να διευκρινιστούν ζητήματα που σχετίζονται με τις κυρώσεις και την ενεργειακή ασφάλεια». 

Εκτός από την Ουγγαρία, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις κι από άλλες χώρες, όπως η Τσεχία και η Βουλγαρία. Ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης, Ασέν Βασίλεφ, έχει ξεκαθαρίσει από την πλευρά του ότι η Σόφια δεν θα στηρίξει το πακέτο κυρώσεων, εάν η χώρα των Βαλκανίων δεν εξασφαλίσει την εξαίρεσή της από το προτεινόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Μπροστά στις αντιδράσεις αυτές, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρξει ελαφρύτερο πακέτο κυρώσεων, όσον αφορά τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Ε.Ε. φέρεται διατεθειμένη πλέον να προβεί σε άρση της πρότασης για την επιβολή εμπάργκο στη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες από πλοία ευρωπαϊκών συμφερόντων. Ωστόσο, ενδεχομένως θα παραμείνει η πρόταση για απαγόρευση ασφάλισης πλοίων που μετακινούν ρωσικό πετρέλαιο, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει αγκάθι για τις εξαγωγές. 

Το σχέδιο της Γερμανίας

Την ίδια ώρα, Γερμανοί αξιωματούχοι φέρονται να προετοιμάζονται –με άκρα μυστικότητα– για το ενδεχόμενο ξαφνικής διακοπής των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters –που επικαλείται τρεις πηγές με γνώση του συγκεκριμένου θέματος–, τυχόν αιφνίδια διακοπή προμηθειών θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα περιλαμβάνει και τον έλεγχο κρίσιμων εταιρειών.

Οι σχετικές προετοιμασίες που διεξάγονται από το Υπουργείο Οικονομικών δείχνουν την αυξημένη κατάσταση συναγερμού σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου που τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης – και το οποίο είναι κρίσιμο για την παραγωγή χάλυβα, πλαστικών και αυτοκινήτων.

Τα στοιχεία καταγράφουν ότι το ρωσικό φυσικό αέριο αντιπροσώπευε το 55% των εισαγωγών της Γερμανίας την περσινή χρονιά. Την ίδια ώρα, το Βερολίνο δέχεται έντονες πιέσεις προκειμένου να «χαλαρώσει» την εμπορική του σχέση με τη Μόσχα, καθώς θεωρείται ότι συνδράμει στη χρηματοδότηση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.