Η Αραβική Άνοιξη και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη άφησαν πολλά “θύματα” στον διάβα τους κατά την διάρκεια του 2011. Επτά επιφανείς ηγέτες αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν την εξουσία. Άλλοι απλά παραιτήθηκαν υπό το βάρος των κοινωνικών εκρήξεων, άλλοι, όπως ο Καντάφι βρήκαν τραγικό τέλος. Το τσουνάμι στην Ιαπωνία “πήρε μαζί” του τον τότε πρωθυπουργό της χώρας, ενώ το τελευταίο “θύμα” της χρονιάς ήταν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας.  Δείτε ποιοι μας αποχαιρέτησαν το 2011. Το ερώτημα είναι ποιός θα είναι ο πρώτος που θα πει αντίο το 2012.

Ads

Mπεν Άλι
image
Στις 14 Ιανουαρίου 2011, μετά από 23 χρόνια στην εξουσία, ο πρόεδρος Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι εγκαταλείπει μέσα σε κλίμα σφοδρών αναταραχών, την Τυνησία, γενέτειρα της Αραβικής Άνοιξης. Δικάζεται ερήμην για κλοπή και καταδικάζεται σε 35 χρόνια φυλάκιση.

Χόσνι Μουμπάρακ
image
Ο από τριακονταετίας πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, καταστέλλει πνίγοντας στο αίμα τις πολυήμερες μαζικές διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχρίρ. Αμέσως μετά παραιτείται και τελικά παραπέμπεται σε δίκη τον Αύγουστο του 2011.

Ναότο Καν
image
Οι φυσικές καταστροφές που έπληξαν σοβαρά την Ιαπωνία μετά τον Μάρτιο του 2011, έπληξαν ανεπανόρθωτα και την δημοτικότητα του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Ναότο Καν. Τελικά, στις 26 του επόμενου Αυγούστου παραιτείται έπειτα από 15 χρόνια.

Ads

Μουαμάρ Καντάφι
image
Τον Αύγουστο του 2011 η πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη πέφτει στα χέρια των επαναστατών μετά από έναν πολύμηνο εμφύλιο πόλεμο, γεγονός που σηματοδοτεί την ανατροπή του Καντάφι από την εξουσία. Ο Καντάφι έχοντας εγκαταλείψει την πόλη, συλλαμβάνεται και σκοτώνεται στις 20 Οκτωβρίου κοντά στη πόλη της Σύρτης.

Γιώργος Παπανδρέου
image
Στις 11 Νοεμβρίου του 2011 ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παραιτείται, μετά την ναυάγηση του σχεδίου για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο ζήτημα της οικονομικής διάσωσης της Ελλάδας.

Σίλβιο Μπερλουσκόνι
image
Στις 12 Νοεμβρίου μετά από ένα χτύπημα στις τοπικές εκλογές και μια εβδομάδα αναταραχών στις αγορές, ο Ιταλός πρωθυπουργός αποφασίζει να παραιτηθεί. Βάζοντας ,έτσι, τέλος σε μία μακρά και πολυτάραχη πολιτική σταδιοδρομία.

Άλι Αμπντουλάχ Σάλεχ
image
Στις 23 Νοεμβρίου , μετά από διαμαρτυρίες, ο Σάλεχ παραιτείται δίνοντας έτσι ελπίδες για αλλαγές στο καθεστώς της Υεμένης.

Σεϊχης Νάσερ Αλ Μοχάμεντ Αλ Σάμπαχ
image
Στις 28 Νοεμβρίου ένα σκάνδαλο για διαφθορά ‘’αναγκάζει’’ την κυβέρνηση του Κουβέιτ να παραιτηθεί. Στελέχη της αντιπολίτευσης είχαν κατηγορήσει τον πρωθυπουργό Σεϊχη Νάσερ Αλ Μοχάμεντ Αλ Σάμπαχ για εμπλοκή του σε δωροδοκίες σε φιλοκυβερνητικά μέλη του κοινοβουλίου.

Κιμ Γιόνγκ Ιλ
image
Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου τα κρατικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν ότι  ο «Αγαπητός Ηγέτης» δεν βρίσκεται πια στη ζωή. Πλάνα πένθους προβάλλονται στη Βόρεια Κορέα καθώς ο κόσμος παρακολουθεί την μετάβαση της εξουσίας στον διάδοχο Κιμ Γιόνγκ Ουν.

Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς