Περίπου το ένα τέταρτο του χρυσού που υπάρχει σε όλον τον πλανήτη βρίσκεται κρυμμένο… κάτω από το Λονδίνο και η αξία του υπολογίζεται σε 248 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ads

Oι υπόγειες κρύπτες δεν είναι άλλες από τα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Αγγλίας στην Threadneedle Street τα οποία επισκέφθηκε, και παρουσίασε για πρώτη φορά, ρεπόρτερ του BBC.

Στα υπόγεια θησαυροφυλάκια, που καλύπτουν μια έκταση 27.871 τετραγωνικών μέτρων, φυλάσσονται κατά το BBC 5.134 τόνοι χρυσού.

image

Ads

Ο χρυσός είναι φυλαγμένος σε μπάρες που ζυγίζουν ακριβώς 400 ουγγιές – δηλαδή 12 κιλά – και η αξία της καθεμίας υπολογίζεται στα 500.000 δολάρια, περισσότερο απ’ όση είναι η μέση αξία ενός σπιτιού ακόμη και στο ακριβό Λονδίνο.

Οι μπάρες αυτές, που βρίσκονται στα ιστορικά θησαυροφυλάκια της Threadneedle Street – τα οποία κατασκευάστηκαν στη δεκαετία του 1930 και λειτούργησαν και ως καταφύγια στη διάρκεια του πολέμου – αντιπροσωπεύουν το 25% των παγκόσμιων αποθεμάτων χρυσού.

image

Ανάμεσά τους βρίσκονται τα αποθέματα της ίδιας της Τράπεζας της Αγγλίας, χωρίς όμως να αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό. Η Βρετανία, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται, δεν έχει τόσο μεγάλα αποθέματα χρυσού όσο άλλες χώρες, τα περισσότερα κράτη του πλανήτη όμως επιλέγουν τα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Αγγλίας για να φυλάσσουν τα δικά τους αποθέματα για δύο λόγους: 

Αφ’ ενός για τις υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας τους και, αφ’ ετέρου, για το ειδικό σύστημα της Βρετανίας London Good Delivery που θέτει ειδικές προδιαγραφές για τις μεγαλύτερες μπάρες χρυσού και κάνει πιο εύκολη την αγορά και πώλησή τους.

Τα υπόγεια θησαυροφυλάκια της Threadneedle Street είναι οκτώ και οι μπάρες χρυσού είναι αποθηκευμένες σε ειδικές κατασκευές με αριθμημένα μπλε ράφια. Σ’ αυτά τα ράφια εκτός από τα αποθέματα χρυσού της Τράπεζας της Αγγλίας «φιλοξενείται» και ο χρυσός 30 άλλων χωρών, καθώς και τα αποθέματα 25 μεγάλων τραπεζών.

image

image

Λόγω της ιδιομορφίας του – μη βραχώδους και λιγότερου σταθερού – υπεδάφους του Λονδίνου, υπάρχει αυστηρός περιορισμός στο πόσες μπάρες χρυσού τοποθετούνται σε κάθε ράφι. Στους υψηλότερους ορόφους των θησαυροφυλακίων τα ράφια φθάνουν μόνον σε τέσσερις παλέτες ύψος. Στους χαμηλότερους ορόφους το ύψος ανεβαίνει στις έξι παλέτες. Εάν τα ράφια ήταν πιο ψηλά και το βάρος του χρυσού που σηκώνουν μεγαλύτερο, τότε θα κινδύνευαν να… βουλιάξουν μέσα στο έδαφος.

Εκτός από τα 8 θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Αγγλίας, το Λονδίνο κρύβει στο υπέδαφός του επτά ακόμη μικρότερα θησαυροφυλάκια χρυσού. Βρίσκονται κάτω από τον αυτοκινητόδρομο Μ25 (τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο του μητροπολιτικού Λονδίνου) και ανήκουν σε τράπεζες όπως η JP Morgan και η HSBC. Oι τράπεζες κρατούν την τοποθεσία των θησαυροφυλακίων αυτών κρυφή. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν, το 2011, δημοσιογράφοι του CNBC πήραν άδεια να επισκεφθούν τα θησαυροφυλάκια της JP Morgan, χρειάστηκε προηγουμένως να παραδώσουν τα κινητά τους και μπήκαν σε αυτοκίνητα με ειδικά φιμέ τζάμια απ’ όπου δεν μπορούσαν να δουν την εξωτερική διαδρομή.

Συνολικά, στα χέρια κυβερνήσεων, τραπεζών και επενδυτών βρίσκεται το 32% του παγκόσμιου χρυσού. Ένα άλλο ποσοστό περί το 12% χρησιμοποιείται για βιομηχανικούς σκοπούς, όπως είναι τα ηλεκτρονικά κυκλώματα. Και, βεβαίως, πάνω από το 50% χρησιμοποιείται στην παγκόσμια βιομηχανία κοσμημάτων.

Σ’ αυτή τη βιομηχανία, την κυρίαρχη θέση την έχουν η Κίνα και η Ινδία, όπου καταγράφεται και περίπου το 90% της παγκόσμιας ζήτησης για χρυσό και χρυσά κοσμήματα.