Με δύο Προεδρικά Διατάγματα η λίμνη Καστοριάς ανακηρύσσεται σε περιοχή προστασίας της φύσης και θεσμοθετούνται κανόνες προστασίας των μικρών νησιωτικών υγροτόπων. Τα δύο Προεδρικά Διατάγματα αναμένεται να δημοσιευτούν στην εφημερίδα της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.

Ads

 
Στο Προεδρικό Διάταγμα σχετικά με τη θεσμοθέτηση κανόνων προστασίας μικρών νησιωτικών υγροτόπων περιλαμβάνονται 380 περιοχές με έκταση κάτω των 80 στρεμμάτων που δεν εντάσσονται λόγω μεγέθους στις περιοχές Natura.
 
Σε αυτές τις περιοχές επιτρέπονται δραστηριότητες για την προστασία και την ανάδειξή τους, καθώς και για την αειφορική διαχείριση των πόρων τους, αλλά δεν επιτρέπονται η δόμηση, οι εκχερσώσεις της φυσικής βλάστησης, οι αποξηράνσεις και οι επιχωματώσεις, οι εξορύξεις, η συλλογή των οργανισμών των υγροτόπων και οι παρεμβάσεις στο υδρολογικό δίκτυο (π.χ. γεωτρήσεις) και στο τοπίο.
 
Στο Προεδρικό Διάταγμα για τη λίμνη Καστοριάς προβλέπεται και η ίδρυση φορέα διαχείρισης. Η ανακήρυξης της λίμνης της Καστοριάς ως περιοχή προστασίας της φύσης στοχεύει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και του τοπίου, στη διαχείριση των φυσικών και υδατικών πόρων του υγροβιότοπου της λίμνης Καστοριάς και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες.