Λίγα λεπτά μετά την πρόσκρουση του Τιτανικού στο μοιραίο παγόβουνο του Βόρειου Ατλαντικού, τα μεσάνυχτα της 14ης Απριλίου 1912, ο καπετάνιος έδωσε εντολή να σταλεί σήμα κινδύνου.

Ads

Δύο άνδρες, οι ασυρματιστές Jack Phillips και Harold Bride κρατούσαν το μοναδικό «νήμα» της επικοινωνίας του Τιτανικού με τον έξω κόσμο.

Από ένα παράξενο παιχνίδι της τύχης, το ασύρματο σύστημα του υπερωκεανείου είχε λίγες ώρες πριν καταρρεύσει και οι δύο άνδρες είχαν εργαστεί με επιμονή προκειμένου να αποκαταστήσουν τη βλάβη.

Εάν δεν τα είχαν καταφέρει, η τραγωδία θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

Ads

Εάν το πλοίο που βυθιζόταν, βασιζόταν για την επικοινωνία μόνο για παράδειγμα, στις φωτοβολίδες, τα θύματα θα ήταν πολύ περισσότερα από τους 1500 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους.

Το επιβατηγό πλοίο Carpathia, που βρισκόταν σε μικρή απόσταση και περισυνέλεξε τους 705 επιζώντες, δεν θα είχε ποτέ ανταποκριθεί στο σήμα κινδύνου. Ο κόσμος δεν θα είχε μάθει ποτέ τί συνέβη την παγωμένη εκείνη νύχτα και το κουφάρι του Τιτανικού θα κείτονταν ακόμη στον βυθό δίχως κανείς να γνωρίζει τα πραγματικά γεγονότα.

image

Ο Bride, ο οποίος επέζησε, αφηγήθηκε αργότερα στους New York Times τί συνέβη την κρίσιμη τελευταία ώρα στην καμπίνα του ασύρματου ραδιοτηλέγραφου.

Όταν κατέβηκε και η τελευταία λέμβος, ο καπετάνιος είπε στους ασυρματιστές: «Άνδρες, κάνατε ό,τι μπορούσατε. Εγκαταλείψτε την καμπίνα. Ο σώζων εαυτό σωθείτο».

Όμως, ο Jack Phillips δεν εγκατέλειψε. Συνέχισε να στέλνει σήματα επί 15 ολόκληρα λεπτά.

image

Ενώ ο Phillips  επιχειρούσε, ο Bride φόρεσε το σωσίβιο του και μάλιστα, όταν ένας άνδρας προσπάθησε να του το πάρει, ο Bride τον χτύπησε αφήνοντας τον αναίσθητο. Κατάφερε να κολυμπήσει, να μπει σε λέμβο και τελικά, να διασωθεί. Ο Phillips δεν ήταν τόσο τυχερός.

Όταν ο Bride ανέβηκε στο «Καρπάθια» πήγε στον ασύρματο. Προτίμησε να στείλει πρώτα τα μηνύματα επιζώντων και όχι πληροφορίες για τον Τύπο.

Αποτέλεσμα της επιλογής αυτής ήταν να μην υπάρχει σαφής εικόνα της κατάστασης και οι πρώτες αναφορές να κάνουν λόγο για διάσωση όλων των επιβατών, αποδίδοντας το θαύμα στην νέα τεχνολογία του ασυρμάτου.

image

Οι New York Times περιγράφουν σκηνές με ανθρώπους που έτρεχαν να προμηθευτούν την τελευταία νυχτερινή έκδοση των λονδρέζικων εφημερίδων, η οποία ωστόσο, περιείχε τις ίδιες ανακριβείς πληροφορίες.

Τις επόμενες ώρες, εκατοντάδες συγγενείς και φίλοι των επιβαινόντων παρέμειναν στην Times Square ψάχνοντας με αγωνία στην πρώτη λίστα με τα ονόματα των επιζώντων.

Καθώς περνούσαν οι ώρες, η ελπίδα έδινε τη θέση της στην απόγνωση.

Οι δύο πλευρές του Ατλαντικού άρχισαν να βυθίζονται στο πένθος.

Όπως γράφει το timeline.com ένας άνδρας φώναξε: «Πώς τολμάτε να λέτε ότι χάθηκαν όλοι, όταν μια μέρα ολόκληρη λέγατε ότι έχουν όλοι σωθεί;».

Η έρευνα για τις λανθασμένες αναφορές έφτασε μέχρι το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Η εταιρεία Marconi Company κατηγόρησε τους (ερασιτέχνες) ασυρματιστές στις ΗΠΑ, οι οποίοι δούλευαν χωρίς να απαιτείται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

image

Ωστόσο, ο ίδιος ο Μαρκόνι, ο «πατέρας» της εκπομπής ραδιοκυμάτων σε μεγάλη απόσταση, θεωρήθηκε ήρωας και μάλιστα, ειπώθηκε ότι όσοι σώθηκαν «διασώθηκαν χάρη σε έναν άνθρωπο, τον κ. Μαρκόνι και τη θαυμάσια εφεύρεση του».

Ο Μαρκόνι δεν είχε διάθεση για επαίνους. Αντιθέτως, άσκησε έντονη κριτική για τον μικρό αριθμό λέμβων του Τιτανικού και τους χαλαρούς κανονισμούς που ίσχυαν σε Βρετανία και ΗΠΑ, ενώ κατήγγειλε το ανεπαρκές σύστημα ασυρμάτου του «Καρπάθια», που δεν μπορούσε ούτε να εκπέμψει ούτε να λάβει σήμα σε μεγάλες αποστάσεις, κάτι που τελικά, υπήρξε καθοριστικό για την ενημέρωση του κόσμου.

image

Επίσης, υπερασπίστηκε την επιλογή του Bride, ο οποίος έδωσε προτεραιότητα στα προσωπικά μηνύματα των επιζώντων και όχι στη διαρκή ενημέρωση του Τύπου.

Δεν ήταν όμως, όλα τα δημοσιεύματα θετικά για τον Μαρκόνι. Μία γερμανική εφημερίδα κατηγόρησε την εταιρεία του για συνωμοσία και απόκρυψη στοιχείων -ο Μαρκόνι απάντησε με μήνυση.

Όμως, οι πραγματικοί όσο και αφανείς ήρωες της τραγωδίας, του πιο θανατηφόρου ναυτικού δυστυχήματος σε καιρό ειρήνης στη σύγχρονη ιστορία, δεν ήταν τελικά άλλοι, παρά οι δύο ασυρματιστές του Τιτανικού.

Ο Jack Phillips και ο Harold Bride.