Αν και ήταν απαγορευτικό να τραβάς φωτογραφίες στα χαρακώματα, ο στρατιώτης και ερασιτέχνης φωτογράφος George Hackney, κατάφερε να περάσει λαθραία μια μικρή φωτογραφική κάμερα όταν κλήθηκε να πολεμήσει στο Δυτικό Μέτωπο. Μια απίστευτη συλλογή από φωτογραφίες του στρατιώτη που αποκαλύπτουν σπάνιες σκηνές από τον Μεγάλο Πόλεμο παρουσιάζεται από τον Independent. Επιμέλεια: Τόνια Γκόρου

Ads

Πολλοί από τους πρωταγωνιστές των φωτογραφιών δεν κατάφεραν να επιβιώσουν από τις αιματηρές συγκρούσεις στις οποίες πάνω από 37 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Ο George Hackney με καταγωγή από το Belfast της Ιρλανδίας αποφάσισε λοιπόν να μοιραστεί την φωτογραφική ιστορία του. Το 1977, η συλλογή του δωρήθηκε στο μουσείο Ulster αλλά έμεινε στα συρτάρια του μουσείου για πάνω από τρεις δεκαετίες, μέχρι που μια επιμελήτρια την παρέδωσε σ’ ένα κινηματογραφιστή πριν από δύο χρόνια.

Το αρχείο με τις 300 εικόνες απαθανατίζει σκηνές από τον πόλεμο όπως έναν λοχία στην κορυφή του αλόγου να κρατά ένα τουφέκι, έναν στρατιώτη που γράφει στο ημερολόγιο του, έναν άλλο δίπλα στο κρεβάτι του να κοιμάται βαθειά. Πολλές από τις φωτογραφίες τις μοιρασε ο ίδιος ο George Hackney στις οικογένειες των συντρόφων του με το τέλος του πολέμου.

image

Ads

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο στρατόπεδο Randalstown, το 1915 και απεικονίζει τον John Ewing, φίλο του George Hackney να γράφει σε ένα ημερολόγιο. O Ewing με την λήξη του πολέμου κέρδισε το Στρατιωτικό Μετάλλιο Ανδρείας.

image

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο στρατόπεδο Ploegsteert Wood τον Ιούλιο του 1915.

image

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Thiepval Wood τον Μάιο του 1916. Ο Paul Pollock, ο στρατιώτης που στέκεται όρθιος και καπνίζει, σκοτώθηκε την πρώτη ημέρα της μάχης του Somme, 1η Ιουλίου του 1916.

image

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Στενό της Μάγχης, στις 4 Οκτωβρίου 1915. Tο τάγμα απέπλευσε από το λιμάνι του Southampton και οι στρατιώτες κοιμούνται στο κατάστρωμα ενώ άλλοι ελέγχουν για πιθανή απειλή από γερμανικά πλοία.

image

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο στρατόπεδο Randalstown το 1915 και δείχνει το εσωτερικό των ξύλινων καλυβών που μένανε οι στρατιώτες.

image

Ο λοχίας James Scott φωτογραφήθηκε στο Seaford, περιοχή στο ανατολικό Sussex, τον Ιούλιο του 1915.

image

Φωτογραφία που απεικονίζει τον George Hackney στην περιοχή Poulainville της βόρειας Γαλλίας, τον Οκτώβριο του 1915.