Έφοδο στα γραφεία της εφημερίδα Zaman, η οποία πρόσκειται στον πρώην σύμμαχο και νυν «εχθρό» του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν πραγματοποίησε η αντιτρομοκρατική της Τουρκίας. Η έρευνα στα γραφεία της Ζαμάν διενεργείται δύο ημέρες αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε μια νέα εκστρατεία εναντίον των υποστηρικτών του Γκιουλέν και του «παράλληλου κράτους του».

Ads

Όπως αναφέρουν οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας, μία ομάδα των ειδικών δυνάμεων της αντιτρομοκρατικής κατέφθασε τα ξημερώματα της Κυριακής στο κτίριο της Zaman και προσπάθησε να μπει στα γραφεία  της με σκοπό να συλλάβει τον διευθυντή σύνταξης. Οι δημοσιογράφοι που ήταν στο κτίριο αρνήθηκαν να το εγκαταλείψουν μεταδίδοντας μάλιστα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το τι συνέβαινε εντός του κτηρίου.

Σχεδόν ακαριαία δημοσιογράφοι αλλά και αναγνώστες της εφημερίδας κινητοποιήθηκαν πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της της, με πλακάτ και συνθήματα: «οι δημοσιογράφοι δεν είναι τρομοκράτες» και «ο ελεύθερος Τύπος δεν μπορεί να φιμωθεί».

Η επιχείρηση της αστυνομίας είχε προαναγγελθεί άλλωστε από έναν πολύ γνωστό χρήστη του Twitter με το ψευδώνυμο  Fuat Avni, ο οποίος συχνά έχει εμπιστευτικές πληροφορίες και εκτιμάται ότι προέρχεται από τον κύκλο Ερντογάν, ο οποίος είχε κάνει λόγο για επιχείρηση συλλήψεως δημοσιογράφων από την Παρασκευή, γεγονός που καθυστέρησε τα σχέδια της αστυνομίας.

Ads

Τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για 32 εντάλματα σύλληψης, χωρίς να είναι σαφής ακόμη ο ακριβής αριθμός αλλά ούτε και το κατηγορητήριο. Μεταξύ όσων έχουν τεθεί υπό κράτηση φέρεται να βρίσκεται και ο επικεφαλής του ομίλου Samanyolu, ο Χινταγέτ Καρατζά, ενώ ο διευθυντής της Zaman Εκρέμ Ντουμανλί, σε βάρος του οποίου επίσης φέρεται να εκδόθηκε ένταλμα, μίλησε ζωντανά στην τηλεόραση το πρωί της Κυριακής «προκαλώντας» την αστυνομία να τον συλλάβει.

Στα πρώτα χρόνια της ανόδου του Ερντογάν, το διεθνές ισλαμικό κίνημα  «Χιζμέτ» του Γκιουλέν-ο οποίος έχει τη βάση του στις ΗΠΑ- ήταν ανάμεσα στα σχήματα που υποστήριξαν τον νυν Τούρκο πρόεδρο. Ο Γκιουλέν όμως στράφηκε εσχάτως εναντίον του Ερντογάν, με τον ανοικτό πόλεμο να ξεσπάει πέρυσι εξαιτίας της υπόθεσης για τις μίζες του κυβερνώντος ΑΚΡ -για υποκίνηση της οποίας το κυβερνών κόμμα κατηγορεί το δίκτυο του Γκιουλέν, το οποίο ήλεγχε διάφορα σημεία στο δικαστικό και αστυνομικό σύστημα. Το γεγονός αυτό σήμανε την οριστική τους ρήξη.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=OXNEcwDNSpw]