Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε σήμερα η αίτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ για την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και του Σίμου Κεδίκογλου, να κλείσουν την ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου του 2013. 

Ads

 
Κατά την ακροαματική διαδικασία, υπό την προεδρία του Σωτ. Ρίζου, αφού ο σύμβουλος Επικρατείας Κ.Κουσούλης διάβασε την εισήγησή του, οι νομικοί παραστάτες της ΠΟΣΠΕΡΤ και του Δημοσίου ανέπτυξαν τις θέσεις τους.
 
Η πλευρά της ΠΟΣΠΕΡΤ υποστήριξε ότι από το λουκέτο στην ΕΡΤ δεν έχει γίνει γνωστή η ζημιά που έχει προκληθεί από την ακύρωση των συμβολαίων με παραγωγούς κ.λ.π., εντός και εκτός Ελλάδος, και από το ύψος των αποζημιώσεων που θα καταβληθούν στους εργαζόμενους, «που από την μια λαμβάνουν το ποσό της αποζημίωσης και από την άλλη προσλαμβάνονται εκ νέου με δίμηνες συμβάσεις».
 
Επιπλέον οι συνήγοροι των εργαζομένων υποστήριξαν πως εάν η εκκαθάριση είχε γίνει εν λειτουργία της ΕΡΤ, θα μπορούσε αυτή η ζημιά να είχε αποφευχθεί. Είπαν, δε, ότι παραβιάστηκε ο νόμος για τις ομαδικές απολύσεις και η νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων επί του θέματος.
 
Ακόμη, υποστηρίχθηκε, από την πλευρά των εργαζομένων, ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν ήταν απαίτηση της τρόικας ή του ΔΝΤ και ότι ο νέος τηλεοπτικός φορέας που έχει δημιουργηθεί δεν έχει έδρα και εκπρόσωπό της.
 
Οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου παραδέχθηκαν μεν ότι δεν τηρήθηκε ο νόμος περί ομαδικών απολύσεων, αλλά είπαν ότι αυτό έγινε επειδή η εφαρμογή του νόμου για τις ομαδικές απολύσεις προϋποθέτει την ύπαρξη εργοδότη, κάτι που στην περίπτωση της ΕΡΤ δεν συντρέχει. Και προσέθεσαν ότι «λύθηκε η ΕΡΤ, άρα δεν υπάρχει εργοδότης».
 
Παράλληλα, τόνισαν ότι από το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν δημιουργείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ αναφέρθηκαν διαχρονικά στις ενέργειες που έχουν γίνει για τη λειτουργία του νέου κρατικού τηλεοπτικού φορέα. Τέλος, οι δικηγόροι του Δημοσίου, τόνισαν ότι ο νέος τηλεοπτικός φορέας «έχει πλουσιότατο και πλήρες πρόγραμμα».