Δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στην εφημερίδα «Τα Νέα» η πρόσκληση της διενέργειας δύο πλειοδοτικών διαγωνισμών για την πώληση του ενεργητικού του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη από την εταιρεία ορκωτών ελεγκτών Grant Thornton.

Ads

Οι διαγωνισμοί θα διενεργηθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4307/2014 και τους όρους που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη. Στην ουσία πρόκειται για μια fast track διαδικασία. Οι εφημερίδες «Βήμα» και «Νέα», τα περιοδικά και οι άλλοι τίτλοι που κατέχει ο ΔΟΛ, πωλούνται «πακέτο». Εάν οι διαγωνισμοί αποβούν άκαρποι, θα ακολουθήσουν νέοι, για την τμηματική εκποίηση. Σε ξεχωριστό πακέτο προσφέρονται τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία – ακίνητα, συμμετοχές σε θυγατρικές και συνδεδεμένε εταιρείες κλπ.  Στην περιουσία αυτή περιλαμβάνονται το 25% του Mega Channel,  το 50% της εταιρείας εκτυπώσεων «Ιρις», το κτίριο γραφείων στην οδό Μιχαλακοπούλου και συμμετοχές σε μικρότερες επιχειρήσεις media και ψηφιακής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες πέντε επιχειρηματίες φαίνεται πως θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Οι τρεις είχαν συμμετάσχει και στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Πρόκειται για τους Βαγγέλη Μαρινάκη, Ιβάν Σαββίδη και Γιάννη Αλαφούζο. Στους ενδιαφερόμενους φαίνεται πως είναι και ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος (Αττικές Εκδόσεις) και ο Γιάννης Φιλιππάκης («Δημοκρατία», «Espresso»). 

Οι πλειστηριασμοί αφορούν αφενός το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του ΔΟΛ και αφετέρου τα υπόλοιπα στοιχεία ενεργητικού της εταιρείας. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται: τα εμπορικά σήματα που είναι σε ισχύ («Βήμα», «Τα Νέα», η ιστοσελίδα www.in.gr), τα σήματα που έχουν λήξει, η συμμετοχή του ΔΟΛ σε τρίτες εταιρείες (Τηλέτυπος, Ίριδα, Άργος, ΔΟΛ, Digital, ΒΗΜΑ FM, Multimedia, Hearst-ΔΟΛ, Μέλλον Group, Studio ΑΤΑ, Νέα Ακτίνα A.E., TVE, Παπασωτηρίου A.E., Μ. Λεβής A.E., Χαϊδεμένος, Microland Computers) ο μηχανολογικός εξοπλισμός, το Αρχείο του ΔΟΛ και τα αποθέματα της εταιρείας.

Ads

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους έως τις 31 Μαΐου στο γραφείο της δικηγορικής εταιρείας «Ανδρέας Αγγελίδης & Συνεργάτες» για τους δύο πλειστηριασμούς. Οι προσφορές θα πρέπει να συνοδεύονται από ισόποση εγγυητική επιστολή. Κοινή προσφορά και για τους δύο διαγωνισμούς δεν θα ληφθεί υπόψη.

Ωστόσο, σήμερα, στην ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος» υπάρχει ανυπόγραφο άρθρο, το οποίο κάνει λόγο για υπονόμευση της διαδικασίας, με αφορμή την εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την εισαγγελία Διαφθοράς, για τη δικαστική απόφαση 963/2017 με την οποία ο ΔΟΛ οδηγείται στη δημοπρασία των περιουσιακών του στοιχείων.

«Και ενώ όλες οι κινήσεις των τραπεζών γίνονται αυστηρά στο πλαίσιο του νόμου και της δικαστικής απόφασης, στο παρά ένα, κάποιοι επιχειρούν να υπονομεύσουν τη διαδικασία με την αξιοπερίεργη παρέμβαση της Εισαγγελέως Διαφθοράς, που υπερβαίνει κάθε όριο νομιμότητας και λογικής» καταλήγει το άρθρο.