Εκτενείς αναφορές, με πρωτοσέλιδα κείμενα, κάνουν τα διεθνή ΜΜΕ αναφορικά με την πρόωρη προσφυγή της χώρα στις κάλπες και την παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα.

Ads

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Wall Street Journal, ο πρωθυπουργός άνοιξε τον δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών, σε μια προσπάθεια να τηρηθεί η συμφωνία διάσωσης». 

image

Παρόμοιοι είναι οι τίτλοι και στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των βρετανικών εφημερίδων The Independent και The Guardian, με βάση πρωτογενές ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων Reuters από την Αθήνα. Στην ηλεκτρονική έκδοση του BBC οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ήταν πρώτο θέμα, με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο να γράφει: «Ελληνική κρίση: Ο πρωθυπουργός Τσίπρας προκηρύσσει εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Ads

image

Το διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού μεταδόθηκε απευθείας από το γαλλικό οικονομικό κανάλι BFMtv. Μια πρώτη αντίδραση έγινε άμεσα από τον Ερίκ Κοκερέλ, γραμματέα του Κόμματος της Αριστεράς, όπου ανήκει και ο Ζαν- Λυκ Μελανσόν: «Για μας η πολιτική που επιβλήθηκε στην Ελλάδα είναι μια πολιτική που δεν μπορεί να επιτύχει, παρ’ όλα αυτά είναι αξιόλογο το ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να απευθυνθεί στον λαό».

image

Με τις πρόωρες εκλογές στην χώρα μας ασχολήθηκε εκτενώς και ο ιστότοπος της ισπανικής εφημερίδας El Pais, η οποία επισήμαινε ότι πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές αναμένεται ότι θα είναι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου. Στις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα αναφερόταν και η γαλλική εφημερίδα Humanite.

image

Στο ίδιο πλαίσιο η Le Figaro επισημαίνει πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παραίτησή του την Πέμπτη το βράδυ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του. Ζητεί προσφυγή στις κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου για να προσπαθήσει να εδραιώσει την πλειοψηφία του».

image

Γερμανικός Τύπος

Πρώτο θέμα στις ηλεκτρονικές εκδόσεις όλων των γερμανικών εφημερίδων είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Η Die Welt αναφέρει ότι «ο Τσίπρας παραμένει δημοφιλής παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας και σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουλίου έδειξε ότι η δημοτικότητά του φτάνει στο 60%. Πολλοί υπουργοί του εισηγήθηκαν όμως την προκήρυξη εκλογών πριν γίνουν αισθητά τα νέα μέτρα λιτότητας».

H Die Zeit αναφέρει ότι «οι Έλληνες θα εκλέξουν νέο Κοινοβούλιο στις 20 Σεπτεμβρίου. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προχωρά σε πρόωρες εκλογές για να εξασφαλίσει μια νέα, ισχυρή εντολή, πριν γίνουν αισθητές οι επιπτώσεις από το τρίτο πρόγραμμα λιτότητας».

Η Frankfurter Allgemeine Ζeitung γράφει ότι «ο Τσίπρας θέλει προφανώς να εδραιώσει την εξουσία του στη βάση». Η Sueddeutsche Ζeitung αναφέρει ότι «μετά την παραίτηση Τσίπρα, υπηρεσιακή πρωθυπουργός θα είναι η Βασιλική Θάνου, πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η κ. Θάνου θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας». «Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν είναι μόνο σημαντικό μόνο για το εσωτερικό της χώρας, αλλά και για τη συνεργασία με τους διεθνείς δανειστές» εκτιμά η εφημερίδα του Μονάχου.

Το Der Spiegel έγραψε: «Με τις εκλογές ο Τσίπρας θα μπορέσει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της εξουσίας στο ίδιο του το κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ριζοσπαστική αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ είχε αρνηθεί να ακολουθήσει τον πρωθυπουργό στις ψηφοφορίες για τις διασώσεις και το σχέδιο λιτότητας» εκτιμά το γερμανικό περιοδικό.

image