Η εβδομαδιαία εφημερίδα Charlie Hebdo, αποτελούσε επί σειρά ετών ένα από τα πλέον σατιρικά έντυπα της Γαλλίας, με γελοιογραφίες ιδιαίτερα καυστικές για τα κακώς κείμενα, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Διεισδυτική ματιά αλλά και σκίτσα με βιτριολικό χιούμορ διέκριναν το ύφος της εφημερίδας, η οποία είχε γίνει παγκοσμίως γνωστή για την κριτική της απέναντι στο εξτρεμιστικό Ισλάμ αλλά και απέναντι στο θρησκευτικό φανατισμό άλλων θρησκειών.

Ads

Μάλιστα, υπήρξε από τα ελάχιστα έντυπα που προχώρησαν σε αναδημοσίευση των αμφιλεγόμενων γελοιογραφιών του προφήτη Μωάμεθ, που είχαν δημοσιευθεί το 2006 στην εφημερίδα Jyllands Posten της Δανίας, προκαλώντας τότε σωρεία αντιδράσεων. 

Παράλληλα, δημοσίευσε επανειλημμένα γελοιογραφίες του Μωάμεθ. Οι δημοσιεύσεις αυτές είχαν επικριθεί σφόδρα ακόμη και από Γάλλους πολιτικούς, ενώ το 2011 τα γραφεία της εφημερίδας έγιναν στόχος εμπρηστικής επίθεσης, κατά τη διάρκεια της οποίας κάηκε μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεών της, με τους δράστες να παραμένουν μέχρι σήμερα ασύλληπτοι.

Ωστόσο, οι συντάκτες του περιοδικού δεν σταμάτησαν εκεί, επιλέγοντας να συνοδεύσουν τις γελοιογραφίες με ένα πρωτοσέλιδο που απεικόνιζε τον Μωάμεθ να μονολογεί σε πλήρη απελπισία ότι «είναι σκληρό να σε αγαπούν ανόητοι». Επρόκειτο για έναν υπαινιγμό στους βομβιστές αυτοκτονίας, που αυτοανατινάζονταν επικαλούμενοι το όνομα του Μωάμεθ.

Ads

Η τελευταία έκδοση του περιοδικού, αυτήν την Τετάρτη, είναι αφιερωμένη στο νέο μυθιστόρημα του γνωστού για διάφορα σκάνδαλα γάλλου συγγραφέα Μισέλ Ουελμπέκ. Εκεί περιγράφεται μία Γαλλία εν έτει 2022, με έναν μουσουλμάνο να έχει αναλάβει το προεδρικό αξίωμα της χώρας.

«Δεν μπορούν να υπάρχουν όρια στην ελευθεροτυπία»

Με αφορμή τη δολοφονική επίθεση στα γραφεία της Charlie Hebdo στο Παρίσι, η Ανζελίκ Κουρουνί, ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, μίλησε την Τετάρτη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

«Η εφημερίδα πιστεύει ότι δεν μπορούν να υπάρχουν όρια στην ελευθεροτυπία, εξασκούσε κριτική σε κάθε μορφή εξουσίας, θρησκευτική, πολιτική, στρατιωτική, οι άνθρωποι δουλεύουν με μολύβια και χρώματα», δήλωσε φανερά συγκλονισμένη από το συμβάν η δημοσιογράφος.

Την ίδια στιγμή, η Ένωση των Δημοσιογράφων της Γαλλίας καλεί σε συγκεντρώσεις υπέρ της ελευθερίας του Τύπου και της Δημοκρατίας σε δεκάδες πόλεις της χώρας στις 6 το απόγευμα. Μηνύματα αλληλεγγύης στη Γαλλία που καταδικάζουν την ένοπλη επίθεση από τους ηγέτες των χωρών του κόσμου.

Δείτε επίσης:

  • Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα: Από τον Μωάμεθ στον Παστίτσιο: Το 2012 το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα παρουσίασε το ζήτημα της λογοκρισίας σε ένα  ντοκιμαντέρ που εξέτασε τις περιπτώσεις παρέμβασης στον τύπο τόσο σε Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η εκπομπή στο πλαίσιο της έρευνας της είχε ταξιδέψει στη Γαλλία και είχε επισκεφθεί τα γραφεία του Charlie Hebdo, για να μιλήσει με την ομάδα που τα σατιρικά σκίτσα της με τον Μωάμεθ ξεσήκωσαν παγκόσμιες αντιδράσεις. Ο Στεφάν Σαρμπονιέ, ο διευθυντής σύνταξης, συγκαταλέγεται μεταξύ των 12 θυμάτων της δολοφονικής επίθεσης που πραγματοποίησαν ένοπλοι στα γραφεία του εντύπου στο Παρίσι. Στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Στέλιο Κούλογλου έλεγε: Δεν υποκύπτουμε στη λογοκρισία.