“Απαράδεκτη”, χαρακτήρισε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, την κατάσταση στην δημόσια ραδιοτηλεόραση με τις “παράνομες στάσεις εργασίας που οδηγούν την ΕΡΤ στην απαξίωση”.

Ads

 
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Μουλόπουλου για την αίτηση υπαγωγής της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” στο άρθρο 99 εκ μέρους της ιδιοκτησίας της λόγω και της αδυναμίας της να εξασφαλίσει τραπεζικό δάνειο, ο κ. Καψής δήλωσε ανοικτός σε ρεαλιστικές και σύννομες προτάσεις για την στήριξη του Τύπου στην Ελλάδα, αλλά τόνισε ότι “δεν είναι δουλειά του υπουργού να παρεμβαίνει στο ζήτημα των δανείων”.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Μουλόπουλος εκτίμησε πως “οι κυβερνήσεις του δικομματισμού έχουν δώσει στους εργοδότες το βασικό όπλο της υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, το οποίο στερεί από τους εργαζομένους κάθε περιθώριο να πάρουν τα δεδουλευμένα τους”.

Στην περίπτωση της “Ελευθεροτυπίας”, “οι εργαζόμενοι παραμένουν επί πέντε μήνες απλήρωτοι και δεν μπορούν να μπουν καν στο ταμείο ανεργίας. Η αίτηση υπαγωγής της επιχείρησης στο άρθρο 99 γίνεται μια μέρα μετά την αποδοχή των πρώτων αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων εκ μέρους των δημοσιογράφων, των υπαλλήλων και των τεχνικών”, ανέφερε ο κ. Μουλόπουλος, ζητώντας από τον υπουργό να διευκρινίσει τι θα πράξει για τους εργαζομένους αυτούς, που διεκδικούν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους. 

Ads

Ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ότι η κρίση στον Τύπο αποτελεί ένδειξη των ευρύτερων οικονομικών δυσκολιών της χώρας. “Δυστυχώς, θα πρέπει να επισημάνω πως στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα έχει επικρατήσει ένας εφησυχασμός τον τελευταίο καιρό. Περνάμε κρίσιμες μέρες, θα κριθεί εάν θα πετύχουμε την δανειακή σύμβαση τον επόμενο μήνα – και βλέπουμε μια τεράστια δυσκολία να πετύχουμε κρίσιμες αλλαγές χωρίς το θάρρος του πολιτικού κόστους. Αυτή η κυβέρνηση το έχει το θάρρος”, τόνισε ο κ. Καψής. 

Στη συνέχεια, ο υπουργός Επικρατείας εκτίμησε πως “πολλά συμφέροντα συνδεόμενα με τμήματα του Τύπου επιδιώκουν την επιστροφή μας στη δραχμή, χρησιμοποιώντας έναν δημαγωγικό και απλουστευτικό λόγο” και πως “μέσω μαύρου χρήματος και της κρατικής διαφήμισης φτιάχτηκε στον Τύπο μια τεράστια φούσκα”. Ευθύνες για τη σημερινή κρίση στα μέσα ενημέρωσης, απέδωσε ο κ. Καψής, τόσο στις κυβερνήσεις που δεν δημιούργησαν ίσες ευκαιρίες στο χώρο του Τύπου, όσο και στους εργοδότες και σε μεγάλη μερίδα των συνδικαλιστών, που δεν διέκριναν “την καταιγίδα που ερχόταν”. 

Ο κ. Μουλόπουλος ανταπάντησε: “Αφήσατε να εννοηθεί πως η συνταγή είναι ίδια με το Μνημόνιο: ένα Μνημόνιο για τα ΜΜΕ. Αυτό θα απαξιώσει περισσότερο το προϊόν, με αποτέλεσμα να χάσουν και τους καταναλωτές που είχαν”.

“Για την ΕΡΤ, η κυβέρνηση έδωσε ήδη ένα δείγμα γραφής”, υπογράμμισε ο κ. Καψής. “Ο υπουργός Οικονομικών, κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα τροπολογία, από την οποία προέκυπτε ότι οι δημοσιογράφοι δεν θα αντιμετωπιστούν με ξεχωριστό τρόπο από όσα περνάει η υπόλοιπη ελληνική κοινωνία, αλλά θα ικανοποιηθούν και τα δίκαια αιτήματά τους. Δυστυχώς, η τροπολογία δεν πέρασε, λόγω και των συγκρούσεων μεταξύ των εκπροσώπων τους.” 

    “Ξέρουμε όλοι πως η ΕΡΤ κουβαλά πολλές αμαρτίες απ’ το παρελθόν. Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια να υπάρξει νοικοκύρεμα – ξεκίνησε από 1000 συμβασιούχους και σήμερα είμαστε στους 350 που η ΕΡΤ θα πρέπει να δικαιολογήσει. Για πολλούς, το ότι έχει 800 δημοσιογράφους και ζητά και άλλες προσλήψεις, δεν είναι κάτι το αυτονόητο”, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.
 
Όσο για τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, “δεν είναι δουλειά του υπουργού να παρεμβαίνει στο ζήτημα των δανείων. Έχω συναντήσει τους εκπροσώπους του Τύπου και των ιδιοκτητών. Περιμένω πρόταση για το πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τον Τύπο. Αν υπάρξουν ρεαλιστικές και σύννομες προτάσεις, θα κάνουμε οτιδήποτε για να εφαρμοστούν”, κατέληξε ο κ. Καψής.