Στην ύστατη προσπάθεια, μερικής έστω, αύξησης κεφαλαίου αλλά και στο blame game των μετόχων κρίνεται σήμερα η τύχη του Mega, με το ενδεχόμενο ακόμη και της πτώχευσης να βρίσκεται πλέον πολύ κοντά.

Ads

«Κλειδί» για τη διάσωση του καναλιού αποτελεί η υλοποίηση ή μη της χθεσινής υπόσχεσης δύο εκ των παλαιών μετόχων – του Φώτη Μπόμπολα και του Σταύρου Ψυχάρη – και των δύο υποψήφιων επενδυτών Θεοχάρη Φιλιππόπουλου και Δημήτρη Μάρη για την άμεση καταβολή 17,5 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να προχωρήσει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Γραπτές εγγυήσεις ζητούν οι τράπεζες

Σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες, οι τράπεζες ζήτησαν γραπτές εγγυήσεις από τους μετόχους επί της εν λόγω, προφορικής δέσμευσης που υπήρξε στη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και την καταβολή συγκεκριμένου ποσού ως προκαταβολή για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Ads

Έως αργά οι γραπτές αυτές εγγυήσεις δεν υπήρχαν κι εάν δεν δοθούν ούτε σήμερα οι εξελίξεις διαγράφονται δυσοίωνες, φθάνοντας άμεσα ακόμη και στην διάλυση της εταιρίας «Τηλέτυπος» και την αίτηση πτώχευσης.

Ενδεικτικές ήταν διαρροές που έγιναν χθες το βράδυ προς τους εργαζόμενους του Mega, σύμφωνα με τις οποίες εάν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις σήμερα τότε το κανάλι οδεύει προς το τέλος του. 

Η «σιωπή» Βαρδινογιάννη

Το κλίμα μεταξύ των εργαζομένων είναι πλέον εξαιρετικά φορτισμένο και σήμερα θα γίνει νέα γενική συνέλευση, ενώ τους φόβους για «λουκέτο» στο κανάλι εντείνει η αποστασιοποίηση Βαρδινογιάννη.

Οι πληροφορίες φέρουν την πλευρά Βαρδινογιάννη να αμφισβητεί την αξιοπιστία των υποσχέσεων των υπολοίπων μετόχων, εξ ου και δεν δήλωσε χθες πρόθεση να καταβάλει το μερίδιο που της αναλογεί στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Οι αντιπαλότητες, άλλωστε, και η σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των μετόχων του Mega αναδεικνύονται και στην βασική αιτία του αδιεξόδου στο οποίο οδηγείται το κανάλι.

Εάν αυτό το αδιέξοδο δεν αρθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα, δεν υπάρχει άλλη προοπτική πέραν του να περάσει το Mega στον έλεγχο των τραπεζών στις οποίες οφείλει περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ. 

Τα σενάρια του αδιεξόδου

Στην περίπτωση αυτή τα ενδεχόμενα είναι τρία – είτε η διάλυση και εκκαθάριση της εταιρίας, είτε η εκκαθάριση εν λειτουργία υπό τη διοίκηση των τραπεζών, είτε η πώληση των απαξιωμένων μετοχών του Mega σε νέους επενδυτές.

Στην πρώτη εκδοχή οι τράπεζες θα χάσουν απλώς τα λεφτά τους και η δεύτερη θεωρείται απίθανη καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να διοικεί μια τράπεζα ένα τηλεοπτικό κανάλι. Ακόμη και το ενδεχόμενο πώλησης σε νέους επενδυτές όμως – έστω και με ελάχιστο τίμημα για να μειωθεί η ζημιά για τις τράπεζες – έχει ασφυκτικά χρονικά περιθώρια καθώς όλα πρέπει να γίνουν έως τις αρχές Ιουλίου και πριν εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών.