Οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (πρώην Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε) αποκεφάλισαν τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Ράιτ Φόλεϊ που είχε απαχθεί στη Συρία το 2012. Ο Φόλεϊ, ο οποίος στα 40 του χρόνια ήταν έμπειρος δημοσιογράφος, είχε καλύψει κυρίως τη σύγκρουση στη Λιβύη πριν ταξιδέψει στη Συρία, όπου κάλυψε την εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ για τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο GlobalPost, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Ads

Οι τζιχαντιστές βιντεοσκόπησαν τον αποκεφαλισμό σε ένα ερημικό τοπίο που είναι αδύνατο να αναγνωριστεί και δημοσιοποίησαν το βίντεο με τίτλο «Μήνυμα στην Αμερική». Σημειώνεται πως τη Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Οι τζιχαντιστές μετά τις δηλώσεις του Ομπάμα σε βίντεο τους είχαν απειλήσει πως οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον τους θα έχει απάντηση. «Η Αμερική θα πνιγεί στο αίμα της».

Στο βίντεο ο μασκοφόρος άντρας μιλά με άπταιστα αγγλικά με βρετανική προφορά και έτσι οι υπηρεσίες της χώρας αναζητούν πρώην κρατούμενους του Γκουαντάναμο που έζησαν στην Βρετανία. Η σύνδεση με το Γκουαντάναμο έγινε από τους ειδικούς καθώς ο Φόλεϊ φορούσε μια πορτοκαλί στολή όμοια με αυτή την κρατούμενων στην συγκεκριμένη φυλακή. 

Το γεγονός όμως ότι ενδέχεται να έχει σχέσεις με την Βρετανία ο μασκοφόρος ανάγκασε τον πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, να επιστρέψει εσπευσμένα στο Λονδίνο. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, προέβη στην δήλωση ότι «ενδέχεται να είναι Βρετανός ο εκτελεστής». Τον αποτροπιασμό του για το βίντεο που απεικονίζει τη δολοφονία του δημοσιογράφου από το Ισλαμικό Κράτος, εξέφρασε ο Λευκός Οίκος. Τόσο το FBI όσο και το Λονδίνο θεωρούν πως το βίντεο είναι αυθεντικό, αν και οι σχετικές έρευνες συνεχίζονται. Αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες εξετάζουν καρέ – καρέ το βίντεο σε μια προσπάθεια να βρουν στοιχεία για την ταυτότητα του εκτελεστή. 

Βίντεο Προσοχή Σκληρές Εικόνες

Μετά την θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε το βίντεο, διεθνή έκκληση για στήριξη στο Ιράκ, ενάντια στην επέλαση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, απηύθυνε ο κούρδος υπουργός Εξωτερικών Χοσιγιάρ Ζεμπάρι, που επέστρεψε στην ιρακινή κυβέρνηση μετά την αποχώρηση του Μαλίκι. Η κυβέρνηση ενότητας είχε παρουσιαστεί από τους αναλυτές ως μοναδική λύση για τα προβλήματα του Ιράκ. Όπως δήλωσε στο Reuters ο υπουργός, το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί «απειλή για όλο τον κόσμο» και όχι μόνο για τις μειονότητες που έχει εκτοπίσει.

Ads

«Δεν μπορούμε πλέον να παραμένουμε στην παραδοσιακή συζήτηση περί επέμβασης ή μη επέμβασης» δηλώνει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καλώντας στη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για να συζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα Le Monde ο Ολάντ δεν έδωσε ένα χρονικό στίγμα για την πραγματοποίηση διεθνούς συνόδου, ούτε και ποιοι θα προσκληθούν, ωστόσο τόνισε πως χρειάζεται μία συνολική στρατηγική για να αντιμετωπιστούν οι τζιχαντιστές.

Η Γαλλία ενίσχυσε χθες με όπλα τους Κούρδους που αντιμάχονται το Ισλαμικό Κράτος στο Βόρειο Ιράκ ενώ τις αντίστοιχες αποφάσεις ετοιμάζεται να πάρει και η Γερμανία. Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας η χώρα εξετάζει τις ανάγκες των Κούρδων του Ιράκ σε οπλισμό θα ερευνήσει ποια από αυτά τα όπλα θα μπορούσε να παράσχει και θα αποφασίσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Επίσης, η Βρετανία έχει λάβει άδεια να χρησιμοποιεί τις αεροπορικές βάσεις στην Κύπρο για να διευκολυνθούν τα χτυπήματα στο Ιράκ.