Στη δίνη της κρίσης παραμένουν τα δύο μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα της Θεσσαλονίκης, ενώ το δικαστήριο έκρινε σύννομη την απεργία των εργαζομένων στη εφημερίδα “Αγγελιοφόρος”.  Η εργοδοσία επιμένει στην απόλυση δεκάδων δημοσιογράφων, την ώρα που οι εργαζόμενοι απαντούν με συνεχιζόμενες καθημερινές απεργίες. Στην εφημερίδα Μακεδονία η διοίκηση κατέβαλε στους εργαζομένους τον έναν από τους συνολικά τρεις μισθούς που χρωστά, και με εξώδικο ζήτησε την ανάκληση της επίσχεσης εργασίας και την επιστροφή των δημοσιογράφων στη θέση τους.

Ads

 

Στην πρώτη περίπτωση, η ιδιοκτησία του Αγγελιοφόρου κατέφυγε χτες στα δικαστήρια κατά της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης ζητώντας να κηρυχτεί η απεργία τους παράνομη και καταχρηστική. Η απόφαση του δικαστηρίου έκρινε πως η κινητοποίηση των δημοσιογράφων είναι σύννομη καθώς πριν ανακοινωθούν οι δεκάδες απολύσεις, έπρεπε να προηγηθεί διάλογος μεταξύ των δυο πλευρών.

Έτσι συνεχίζουν την απεργία, την ώρα που κατέθεσαν πρόταση στον εκδότη κ. Αλέκο Μπακατσέλο για επιστροφή των συναδέλφων τους στις θέσεις εργασίας τους. Η πρόταση προβλέπει νέα μείωση των μισθών τους, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει και το 40% των συνολικών αποδοχών τους με την προϋπόθεση βέβαια να ανακληθούν οι δεκάδες απολύσεις (δημοσιογράφων, διοικητικών, φωτογράφων και τεχνικών) που έγιναν το προηγούμενο διάστημα.

Ads

Από την άλλη πλευρά, στην Μακεδονία ο εκδότης κατέβαλε στους εργαζομένους τον έναν εκ των τριών μισθών που τους οφείλει και με εξώδικο τους ζητά να επιστρέψουν στη θέση τους. Η ΕΣΗΕΜ-Θ ανακάλεσε την επίσχεση εργασίας και ανακοίνωσε 24ωρη απεργία και Γενική Συνέλευση Εργαζομένων τη Δευτέρα.

Χτες, η εκπρόσωπος της διοίκησης Β. Σουλοπούλου συναντήθηκε ξεχωριστά με τους εργαζομένους και τους πρότεινε ατομικές συμβάσεις, εθελούσια έξοδο και αποζημίωση ή μείωση μισθών και απολύσεις. Κανένας από τους εργαζομένους δεν υπέγραψε ενώ η διορία που τους δόθηκε είναι μέχρι τη Δευτέρα.

Έτσι, μετά από αυτές τις εξελίξεις αύριο θα κυκλοφορήσει κανονικά η “Μακεδονία της Κυριακής” και τη Δευτέρα η “Θεσσαλονίκη”.

Σημειώνεται πως την προηγούμενη Κυριακή δεν κυκλοφόρησε καμία από τις δυο εφημερίδες. Ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο μετά και την επανέκδοση της Μακεδονίας το 1998.