Μπορεί να είναι πρωταθλητής κι επισήμως στη λογοκρισία του Twitter, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε όμως σήμερα το πρώτο του tweet.

Ads

«Αποδείξτε τη βούλησή σας εναντίον αυτού του δηλητηρίου και #μην υποκύπτετε στο τσιγάρο, ΡΤΕ» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε ο πρόεδρος με αφορμή την εθνική ημέρα κατά του καπνίσματος στην Τουρκία, από τον προσωπικό του λογαριασμό (RT_Erdogan).

«Ο λογαριασμός του έχει μόλις ανοίξει. Πρόκειται για τον προσωπικό λογαριασμό της εξοχότητας του. Τα tweet που εκείνος συντάσσει τα υπογράφει ο ίδιος, ΡΤΕ. Τα μηνύματα που συντάσσονται από την ομάδα του δημοσιεύονται χωρίς υπογραφή» εξήγησε ο διευθυντής επικοινωνίας του προέδρου, ο Μουτζαχίτ Κιουτσουκγιλμάζ, στο κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. δεεν διευκρίνισε ωστόσο πως ο Τούρκος πρόεδρος πήρε την απόφαση να αρχίσει να «τιτιβίζει»

Την ίδια στιγμή σε παγκόσμια πρωταθλήτρια λογοκρισίας ανέδειξε την Τουρκία το Twitter. Η τουρκική κυβέρνηση κατέθεσε στο Twitter πέντε φορές περισσότερα αιτήματα «απόσυρσης περιεχομένου» από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Την Γερμανία ακλουθούν η Ρωσία και η Γερμανία.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία του Twitter και του YouTube κατά τη διάρκεια της περιόδου πριν τις περιφερειακές εκλογές τον περασμένο Μάρτιο έπειτα από τη διαρροή ηχητικών ντοκουμέντων που υποτίθεται υπεδείκνυαν τη διαφθορά που επικρατούσε στο περιβάλλον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η απόφαση είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από τη διεθνή κοινότητα.