Μετά την ανάληψη των καθηκόντων, ο νέος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος αποφάσισε να… καθαρίσει τον επίσημο πρωθυπουργικό λογαριασμό στο Twitter από τις προτιμήσεις του προκατόχου του Γιώργου Παπανδρέου, αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας», πράγμα που ,εργαζόμενοι στο Μέγαρο Μαξίμου, διαψεύδουν κατηγορηματικά. 

Ads

 
Σύμφωνα με την εφημερίδα μερικά 24ωρα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, unfollow – όταν ένας χρήστης του Twitter παύει να ακολουθεί (follow) έναν άλλο χρήστη, συνεπώς δεν βλέπει πια τις αναρτήσεις του – έγινε στους: Σταύρο Λαμπρινίδη (@SJLambri nidis) και Α. Τόλκα (@atolkas), που έμειναν εκτός κυβέρνησης, καθώς και στους: Ε. Βενιζέλο (@EVenizelos), Θ. Πάγκαλος (@tpangalos), Μ. Χρυσοχοΐδης (@chrisochoidis), Α. Διαμαντοπούλου (@adiamantopoulou), Α. Λοβέρδος (εις διπλούν ως @a_loverdos και @aloverdos), Χ. Παπουτσή (@Ch_Papoutsis), Γ. Παπακωνσταντίνου (@gpapak) καθώς και οι από καιρό πρώην υφυπουργοί Α. Νταλάρα (@anna dalara) και Γ. Πανάρετο (@J_Panaretos). 

Ομως ένα μέιλ που έλαβε το Tvxs από συνεργάτες του κ. Παπανδρέου  δίνει μια διαφορετική ερμηνεία: “Όταν ετοίμασαμε το λογαριασμό για παράδοση αφαιρέσαμε εμεις τα του ΠΑΣΟΚ και κρατήσαμε μόνο τα θεσμικά για να παραλάβει το νέο επιτελείο το λογαριασμό καθαρό και να ορίσει αν θέλει να κάνει φολλου όλους τους βουλευτές η μερικούς  κτλ . Εώς τώρα παραμένουμε  κάποιοι συνεργάτες  στη θέση μας και κάνουμε την τυπική / τεχνική δουλεια υποστηριζοντας τον νέο Πθ όπως μας ζήτησε ο πρόεδρος για την καλύτερη μετάβαση των υπηρεσιών. …Σημειώνω εδω ότι όταν ήρθαμε το 2009 o Καραμανλής είχε διαγράψει μέχρι το σάιτ με όλο του το περιεχόμενο, το Σέρβερ κτλ 

Σϋμφωνα με την «Ελευθεροτυπία,  δεν έγιναν unfollow η Μ. Δαμανάκη (@damanaki) και ο Σπ. Βούγιας (@vougias), που εξακολούθησαν να φιγουράρουν στη λίστα με τους λίγους και εκλεκτούς: τον Χ. Βαν Ρομπάι (@euHvR), τους πρωθυπουργούς Ισραήλ (@IsraeliPM) και Μ. Βρετανίας (@Number10gov), το Κρεμλίνο (@KremlinRussia_Ε) τον Λευκό Οίκο (@whitehou se) κ.ά. 
 
Βέβαια όταν μιλάμε για πολιτικούς, λίγη σημασία έχει το ποιος ακολουθεί ποιον. Αφενός γιατί τους λογαριασμούς τους σε Twitter και Facebook τους διαχειρίζονται συνήθως υπάλληλοι/συνεργάτες, που απλώς πετάνε λινκ σε επίσημες ανακοινώσεις και δελτία τύπου. Αφετέρου γιατί κατά κανόνα είναι πιο πληκτικοί κι από τα εταιρικά accounts. Σπανιότατα δε απαντούν σε άλλους χρήστες, πόσο μάλλον μεταξύ τους.
 
Οπως εύκολα συμπεραίνει κανείς, οι έλληνες πολιτικοί αντιλαμβάνονται το Twitter ως άλλη μια πλατφόρμα επίδειξης αυταρέσκειας ή σαν ψηφιακή ντουντούκα για τη συνήθη μονόδρομη και αφ’ υψηλού επαφή τους με τον κόσμο. Ορισμένοι, μάλιστα, δείχνουν να απέχουν μερικά έτη φωτός ακόμη πιο μακριά από την κουλτούρα του Διαδικτύου, αφού ακολουθούν μηδέν χρήστες. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο @Adonis Georgiadis που όχι μόνο αγνοεί τους υπολοίπους αλλά γράφει και όπως μιλάει: με κεφαλαίους χαρακτήρες (αντίστοιχους της υστερίας στον προφορικό λόγο).

Ads