Νέο… επεισόδιο ακολούθησε την επίθεση κατά της ΕΡΤ από τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, Μακάριο Λαζαρίδη, στην οποία η δημόσια τηλεόραση απάντησε με ανακοίνωσή της. 

Ads

Το απόγευμα η απόφαση του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου να ματαιώσει προγραμματισμένη για σήμερα παρουσία του στην ΕΡΤ στην εκπομπή του Πάνου Χαρίτου με αντικείμενο τα εθνικά θέματα, πυροδότησε πληροφορίες ότι τα στελέχη της ΝΔ θα κάνουν εμπάργκο στην ΕΡΤ. 

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος ανακοινώνοντας την απόφασή του είπε ότι «η στάση της ΕΡΤ όπως προκύπτει και από τις σημερινές ανακοινώσεις κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εξασφαλίζει ατμόσφαιρα αντικειμενικής και νηφάλιας συζήτησης, ειδικά για πολύ σοβαρά θέματα όπως τα εθνικά».

Λίγη ώρα αργότερα με ανάρτηση στο Twitter διευκρίνισε ότι η απόφασή του να αποσύρει την παρουσία του στην ΕΡΤ είναι καθαρά προσωπική και δεν σχετίζεται με κάποια κεντρική «γραμμή» του κόμματός του. 

Ads

Από την πλευρά της ΝΔ, πηγές της Πειραιώς έλεγαν ότι η ΝΔ αποφάσισε να κάνει σκληρή κριτική στην δημόσια τηλεόραση αλλά όχι εμπάργκο.

Τελικά ο Γιώργος Κουμουτσάκος βγήκε τηλεφωνικά στην εκπομπή της ΕΡΤ, FOCUS με τον Πάνο Χαρίτο, στην οποία προηγουμένως είχε ακυρώσει την εμφάνισή του, όπου και υποστήριξε: «Έκρινα ότι η στάση της ΕΡΤ απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν διασφάλιζε, όχι για τη συγκεκριμένη εκπομπή αλλά για τη συγκεκριμένη θεματολογία, την απαραίτητη ατμόσφαιρα για να γίνει αυτή η συζήτηση». 

Παρεμβάσεις από Τζανακόπουλο, Λαζαρίδη και Παππά

Στη συνέχεια παρενέβη τηλεφωνικά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος επέκρινε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης οδηγεί τη ΝΔ σε μια πολιτική και δεοντολογική κατρακύλα που δεν έχει προηγούμενο». 

Χαρακτήρισε πρωτοφανή την επίθεση που έχει εξαπολύσει η ΝΔ απέναντι στη δημόσια τηλεόραση και πρόσθεσε: «νομίζω ότι η τοποθέτηση του κ. Κουμουτσάκου είναι ενδεικτική της αμηχανίας της οποίας βρίσκεται και ο ίδιος για να δικαιολογήσει μια απόφαση που δεν έχει κανένα νομιμοποιητικό λόγο. Είναι λυπηρό αυτό που έχει συμβεί σήμερα», υπογράμμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Αμέσως μετά, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, παρενέβη επίσης κατηγορώντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για «περισσό θράσος να λέει ότι η ΝΔ κάνει τις τελευταίες ημέρες ότι είναι δυνατό για να ελέγξει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό». 

«Καλά θα κάνει ο κ. Τζανακόπουλος για τον έλεγχο της πολυφωνίας και του πλουραλισμού να ρωτήσει τον κ. Παππά, ο οποίος προσπάθησε να ελέγξει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό αλλά δυστυχώς για εκείνον η δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της, έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο και εκείνος είναι πλέον ένας αποτυχημένος υπουργός, καναλάρχης των βοσκοτόπων της Ιθάκης», είπε ακόμη ο Μακάριος Λαζαρίδης. 

Πρόσθεσε ότι δεν είναι κεντρική γραμμή της ΝΔ αλλά προσωπική επιλογή του κ. Κουμουτσάκου να μην συμμετάσχει στην εκπομπή και πως αύριο σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ θα είναι καλεσμένη η Άννα -Μισέλ Ασημακοπούλου.

Λίγο αργότερα παρενέβη στην εκπομπή και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο οποίος έκανε έκκληση να πέσουν οι τόνοι και «να αντιμετωπίσει η Νέα Δημοκρατία με ψυχραιμία και νηφαλιότητα την πραγματικότητα». 

«Δυστυχώς ή ευτυχώς η ΕΡΤ δεν έχει την πολυτέλεια της αποσιώπησης ειδήσεων όπως έκαναν άλλα ιδιωτικά κανάλια» είπε ακόμη και ζήτησε «να υπάρχει ψυχραιμία και να μην επαναληφθούν φαινόμενα αποχωρήσεων». «Κλείνοντας υπογράμμισε ότι η φιλόξενη συχνότητα της ΕΡΤ ως οφείλει καλύπτει όλα τα κόμματα και τις απόψεις τους και αυτό οφείλει η ΝΔ να το αναγνωρίσει». 

Νωρίς το απόγευμα ο διευθυντής του γρ. Τύπου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης, εμφανίστηκε κι άλλη φορά στην ΕΡΤ επικρίνοντας και πάλι τους δημοσιογράφους για τη στάση τους απέναντι στη ΝΔ.  Αφορμή είχε αποτελέσει ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων το οποίο αφορούσε τα ερωτήματα για το Πόθεν Έσχες της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Διονύσης Τσακνής, ο οποίος είπε: «Δεν θα δεχθούμε προπηλακισμούς σε βάρος των εργαζομένων μας. Στη στοχοποίηση ανθρώπων και στη διαπόμπευση προσωπικοτήτων δεν θα μένουμε σιωπηλοί».