«Είναι απολύτως αναγκαίο να γίνουν το συντομότερο όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για να αποδοθεί το κτήριο της Αγίας Παρασκευής στη Δημόσια Τηλεόραση. Είναι μια απόφαση που θα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση συλλογικά», αναφέρει ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελής Καψής, απαντώντας σε ερώτηση των 32 βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι τον προέτρεπαν να δώσει τέλος στην «κατάληψη του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ» στο πλαίσιο του δόγματος της «μηδενικής ανοχής».

Ads

 
Ο υφυπουργός στην απάντησή του αναφέρει πως η τηλεοπτική κάλυψη της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ είναι «μείζον ζήτημα» και «δεν θα είναι δυνατή αν δεν πραγματοποιηθεί εγκαίρως η μεταφορά της Δημόσιας Τηλεόρασης στην Αγία Παρασκευή». Παράλληλα υποστήριξε πως «η κατάληψη εμποδίζει την καταβολή αποζημιώσεων στους απολυμένους της ΕΡΤ και την πληρωμή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών». 
 
«Η κατάληψη του κτιρίου της πρώην ΕΡΤ είναι παράνομη, αδικαιολόγητη, και η συνέχισή της δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και πρόσθετο κόστος στον μεταβατικό φορέα της Δημόσιας Τηλεόρασης», αναφέρει στην απάντησή του και συμπληρώνει πως από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε η θέση του υφυπουργού αρμοδίου για τη Δημόσια Τηλεόραση, έγιναν πάνω από 20 συναντήσεις με εκπροσώπους των σωματείων τους και αντιμετωπίστηκαν όλα σχεδόν τα αιτήματα – σε ορισμένες περιπτώσεις με τροπολογίες που ψήφισε η Βουλή.
 
Επιπλέον επαναλαμβάνει πως οι προσλήψεις των 1.200 εργαζομένων στη Δημόσια Τηλεόραση κινδυνεύουν να μην πραγματοποιηθούν «Σήμερα η κατάληψη δεν έχει το παραμικρό νόημα καθώς από καιρό η EBU διέκοψε την αναμετάδοση του προγράμματος των “απεργών” αναγνωρί­ζοντας ότι η χώρα έχει δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Σύντομα θα υπογραφεί και μεταβατική συμφωνία με την EBU για την επισημοποίηση της συνεργασίας με τη Δημόσια Τηλεόραση έως ότου λειτουργήσει η ΝΕΡΙΤ».
 
«Δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα από τη συνέχιση της κατάληψης στη λειτουργία της Δημόσιας Τηλεόρασης αυξάνοντας το κόστος της καθώς είναι υποχρεωμένη να συνεργάζεται με ιδιώτες για να καλύψει τις τεχνικές αδυναμίες των εγκαταστάσεων στην Κατεχάκη», αναφέρει και προσθέτει: «Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν πολλά κρούσματα δολιοφθοράς των κεραιών αναμετάδοσης με αποτέλεσμα επιπλέον κόστος αλλά και στέρηση της δυνατότητας σε πολλούς πολίτες της περιφέρειας να παρακολουθή­σουν το πρόγραμμα της Δημόσιας Τηλεόρασης».
 
«Η αδυναμία πρόσβασης στο αρχείο της ΕΡΤ έχει σαν συνέπεια το τηλεοπτικό προϊόν που προβάλλεται να είναι κατώτερο των δυνατοτήτων του προσωπικού και ασφαλώς των προσδοκιών του τηλεοπτικού κοινού. Η ύπαρξη δελτίου ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών, όπως και η κάλυψη των μεγάλων αθλητικών γεγονότων, επιτυγχάνεται μόνο χάρη στην υπερπροσπάθεια των εργαζομένων που πίστεψαν στην ανάγκη ανασυγκρότησης της Δημόσιας Τηλεόρασης και εμμένουν σε αυτήν παρά τις λοιδορίες που υφίστανται από ορισμένα συνδικαλιστικά στελέχη μιας ξεπερασμένης εποχής». Υποστηρίζει ακόμα ότι το πρόγραμμα της «απεργιακής» ΕΡΤ είναι σε πολλές περιπτώσεις παράνομο, χωρίς τον παραμικρό σεβασμό στα πνευματικά και καλλιτεχνικά δικαιώματα των παραγωγών.
 
Διαβάστε επίσης:

Εργαζόμενοι της ΕΡΤ: Συνοπτικά και ξεκάθαρα
 
Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ εξέδωσαν ανακοίνωση σχετικά με τα όσα τους καταλογίζουν αλλά και για το κλίμα που επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση και οι βουλευτές της ΝΔ. Στην ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ – Δημοσιογράφων ΕΡΤ με τίτλο «Συνοπτικά και ξεκάθαρα» αναφέρεται:
 
Περί της «Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης»:
 
1) Διακηρύσσουμε την πρόθεση μας να αναλάβουμε και την κάλυψη της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιας και κατά δήλωση του αρμοδίου υφυπουργού, η ΔουΤου αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός τέτοιου έργου.
 
Περί «δολιοφθορών»:
 
2) Καταγγείλαμε εξ’αρχής κάθε δολιοφθορά και ζημία που έχει γίνει σε πομπούς και κέντρα εκπομπής της ΕΡΤ σε όλη τη χώρα. Χαιρόμαστε που ο κ. Καψής διαπίστωσε και παραδέχεται τις φθορές αυτές έστω και καθυστερημένα. Οι τεχνικοί μας έχουν να αναφέρουν χαρακτηριστικά περιστατικά τέτοιων φθορών. Σε αρκετές περιπτώσεις είναι γνωστά ακόμα και τα ονόματα των αναρμοδίων που προκάλεσαν ζημιές σε περιουσία της ΕΡΤ ( Κεφαλονιά, Λέσβος κ.α). Έχουμε ζητήσει από τις αρχές να διερευνηθούν όλα αυτά τα καταγεγραμμένα περιστατικά
 
Περί «εισαγγελέα και παραλαβής»:
 
3) Τι έχουμε άραγε να παραδώσουμε και σε ποιόν;. Η ακυρότητα των απολύσεων, τις οποίες ούτε εμείς αλλά ούτε και οι υπάλληλοι της ΔουΤου αναγνωρίζουν, εκκρεμεί ακόμα στα δικαστήρια. Αντιθέτως, μήπως έχουμε να παραλάβουμε; Τα κτήρια και τις συχνότητες της ΕΡΤ που παρακρατούνται παρανόμως. Τις δουλειές μας που υφαρπαχθήκαν εξίσου παρανόμως και τις ζωές μας που βάλθηκαν κάποιοι να καταστρέψουν. Και επειδή τίποτα δεν χαρίζεται, όλα αυτά τα διεκδικούμε με σθένος και αξιοπρέπεια, αδιάλειπτα από την 11η του Ιούνη
 
Ελπίζω να γινόμαστε κατανοητοί, γιατί σαφείς είμαστε.