Πληροφορίες, που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, από αργά το απόγευμα, αναφέρουν πως κλείδωσε η πρώτη τηλεοπτική άδεια, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται ο νικητής και χωρίς να είναι δυνατή η επιβεβαίωση, καθώς οι υποψήφιοι παραμένουν στο σφραγισμένο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και η διαδικασία, που ενδέχεται να διαρκέσει έως και 50 ώρες, συνεχίζεται. Σημειώνεται πως βάσει κανονισμού του διαγωνισμού το επιχειρηματικό σχήμα που θα λάβει την πρώτη άδεια, είναι υποχρεωμένο να παραμείνει εντός του κτιρίου έως ότου ολοκληρωθεί για όλους η διαδικασία, ώστε να μην υπάρξει καμία διαρροή πληροφόρησης.

Ads

Η διαδικασία ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης. Λίγο μετά τις 07:00 άρχισαν να καταφθάνουν, οι εκπρόσωποι των οκτώ εταιρειών που θα διεκδικήσουν μέσα στις επόμενες ώρες, άδεια για ένα από τα τέσσερα κανάλια -η ακριβής ώρα άφιξης προέκυψε κατόπιν κλήρωσης. Εκτός διαδικασίας έμεινε ο τηλεοπτικός σταθμός «Ε», διότι υπήρξε ζήτημα με την εγγυητική επιστολή που κατέθεσε ο ιδιοκτήτης του Φίλιππος Βρυώνης.

Πρώτοι έφτασαν στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης οι άνθρωποι της Singular Logic, της εταιρείας που έχει αναλάβει το διαγωνισμό.

Η δημοπρασία ξεκίνησε στις 10 το πρωί (και όχι στις 09:00 όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο), ενώ η πόρτα της ΓΓΕΕ έκλεισε στις 8:30. 

Ads

Γύρω στις 9:30 το πρωί ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς συνοδευόμενος από το γενικό γραμματέα ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο ενημερώθηκαν για την πορεία της διαδικασίας και τα μέτρα ασφάλειας από τον ταξίαρχο της ΕΛΑΣ που βρίσκεται εντός του κτιρίου της ΓΓΕΕ.

Η διαδικασία αναμένεται να ξεπεράσει τις 50 ώρες.  Σημειώνεται ότι το επιχειρηματικό σχήμα που θα λάβει την πρώτη άδεια, είναι υποχρεωμένο να παραμείνει εντός του κτιρίου έως ότου ολοκληρωθεί για όλους η διαδικασία, ώστε να μην υπάρξει καμία διαρροή πληροφόρησης.

Οι αφίξεις

Πρώτη έφτασε η ομάδα των εκπροσώπων του Star με επικεφαλής τον Κάρολο Αλκαλάι στέλεχος του καναλιού, ακολούθησε η ομάδα του Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης συνοδευόμενος από την Εύη Κουτσαυτάκη, διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας και τον εκδότη των “Παραπολιτικών” Γιάννη Κουρτάκη, ο Θοδωρής Κυριακού, συνοδευόμενος από το Στρατή Λιαρέλη, ανώτατο διοικητικό στέλεχος της τηλεοπτικής εταιρείας (με αρκετές αποσκευές και ειδικό στρώμα ύπνου). Στη συνέχεια, ο Ιβάν Σαββίδης, πρόεδρος του ΠΑΟΚ, ο οποίος θα εκπροσωπήσει αυτοπροσώπως τη Dimera Media στη δημοπρασία, ενώ τον Alpha εκπροσωπεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Φουρλεμάδης και τον Σκάι ο Κώστας Κιμπουρόπουλος. Τελευταίος εισήλθε ο Πάνος Κυριακόπουλος, εκπροσωπώντας την εταιρεία Ανεξάρτητος Πάροχος.

image

image

image

image

image

Ο Δημήτρης Φουρλεμάδης δήλωσε ότι δεν θα έπρεπε να γίνει δεκτή η εγγυητική του κ. Καλογρίτσα και πρόσθεσε:

«Είμαι αισιόδοξος, η διαδικασία είναι πρωτόγνωρη και είναι και ταπεινωτική γιατί οι συνθήκες δεν είναι καλές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 

Ο Ιβάν Σαββίδης σε δηλώσεις του σημείωσε ότι η διαδικασία δεν είναι κατανοητή, έχει κρυφά σημεία και ότι θα μπορούσε να γίνει μια ανοικτή δημοπρασία. «Η κυβέρνηση ορίζει τους κανόνες και εμείς ακολουθούμε» σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι των καναλιών δεν θα κρατούν τα κινητά τους τηλέφωνα ωστόσο θα υπάρχει τηλέφωνο σε περίπτωση που χρειαστεί να αφήσουν κάποιο μήνυμα.

«Κλειδωμένοι» – Αποκλεισμένο το κτίριο

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας οι συμμετέχοντες θα παραμείνουν σε συγκεκριμένους χώρους και δεν θα επιτρέπεται η έξοδός τους παρά μόνο συνοδεία. Επίσης, δεν θα τους επιτραπεί η χρήση προσωπικών υπολογιστών ή ασύρματων συσκευών. Στην αίθουσα των υποψηφίων θα βρίσκεται μόνο ο υπολογιστής με το ηλεκτρονικό σύστημα της δημοπρασίας και τα έντυπα για τις προσφορές και τις ενστάσεις. Οι δημοσιογράφοι και οι κάμερες βρίσκονται αυστηρά σε απόσταση του κτηρίου.

Το έντυπο υλικό που θα επιβεβαιώνει τις προσφορές, θα μεταφέρεται μεταξύ Επιτροπής (η οποία θα είναι εγκατεστημένη στη μεγάλη κεντρική αίθουσα) και υποψηφίων (τα 5μελή επιτελεία των οποίων θα βρίσκονται σε ξεχωριστά δωμάτια και δεν θα επικοινωνούν μεταξύ τους) με καθορισμένους κλητήρες. Σε περίπτωση παραβίασης των όρων του διαγωνισμού θα αποκλείεται η εγγυητική επιστολή των 3 εκατ. ευρώ και αυτή θα καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου.

Θα δημοπρατηθούν τέσσερις άδειες και θα υπάρχουν δύο στάδια στην καθεμία. Εκτιμάται ότι ο χρόνος περάτωσης της διαδικασίας θα είναι μακρύς. Κάθε άδεια θα δημοπρατηθεί σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού καθορίζει το βήμα αύξησης μέχρι 500.000 ευρώ τη φορά, αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ.

Όταν μείνουν μόνο δύο συμμετέχοντες, η δημοπράτηση της άδειας περνά στο δεύτερο στάδιο. Τότε, οι δύο υποψήφιοι καλούνται να καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο, δύο φορές. Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει περιορισμός στο προσφερόμενο τίμημα. Όποιος από τους δύο προσφέρει περισσότερα παίρνει την άδεια.

Ο διαγωνισμός διενεργείται από την ειδική Επιτροπή Διεξαγωγής και το κτίριο θα παραδοθεί προς φύλαξη στην Ελληνική Αστυνομία. Στη διάρκεια της διαδικασίας, στο κτίριο θα βρίσκονται οι ίδιοι οι υποψήφιοι ή οι εκπρόσωποί τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι οκτώ ομάδες θα κατανεμηθούν στους πέντε ορόφους του κτιρίου της ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Από εκεί θα υποβάλουν τις προσφορές τους, ενώ στο ισόγειο θα βρίσκεται μια 5μελής επιτροπή που θα εποπτεύει τη διαδικασία. Στο διάστημα που θα μεσολαβεί της κάθε δημοπράτησης, προβλέπεται διάλειμμα τριών έως τεσσάρων ωρών.

Κατά τις πληροφορίες, στο θάλαμο της κάθε αντιπροσωπείας θα υπάρχει υπολογιστής συνδεδεμένος με κλειστό κύκλωμα εκτυπωτή, κάλπη για τη συλλογή έγγραφων προσφορών, ράντζο και χημική τουαλέτα. Στην αίθουσα θα βρίσκεται ένας αστυνομικός που θα επιτηρεί τη διαδικασία.

Εντωμεταξύ, η Τροχαία Καλλιθέας έχει απαγορεύσει τη στάθμευση των αυτοκινήτων περιμετρικά του κτιρίου, ενώ στο σημείο υπάρχουν δύο κλούβες με άνδρες των ΜΑΤ. Ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά της αστυνομίας πραγματοποίησαν έλεγχο σε όλους τους χώρους.

Οι οκτώ υποψήφιοι

Εκτός διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες τέθηκε η Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε. (E RADIO-TV), καθώς δεν έγινε αποδεκτή η εγγυητική επιστολή την οποία κατέθεσε.
Η επιτροπή έκανε δεκτή αντιθέτως την εγγυητική επιστολή της ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.), για την οποία επίσης είχαν υποβληθεί ενστάσεις για εκπρόθεσμη κατάθεσή της.

Ειδικότερα, στο διαγωνισμό θα συμμετάσχουν οι εξής υποψήφιοι:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ):

ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)

ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED

ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)

ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP)

ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.).