Με επίκαιρα και ενδιαφέροντα θέματα από την ελληνική και διεθνή επικαιρότητα  ασχολήθηκε τη φετινή τηλεοπτική σεζόν το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα.

Ads

Κόντρα στις ευρωπαϊκές επικρίσεις που θέλουν την Ελλάδα μια χώρα «τεμπέληδων», το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα ταξίδεψε από τη Θράκη ως την Κρήτη για να αναδείξει τους ανθρώπους που με όπλο τους την επιμονή και το μεράκι καταφέρνουν να ξεπερνούν τις τρικλοποδιές που η ίδια η Ελλάδα τους βάζει και να μεταμορφώνουν τα όνειρα και την τρέλα τους, σε επιστημονικά επιτεύγματα και καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις. Στο ντοκιμαντέρ «Η Ελλάδα μπορεί: 11+1 τρόποι για να ξεφύγουμε από την κρίση», ήταν οι άνθρωποι αυτοί, που μας έδειξαν το δρόμο για την έξοδο από την κρίση.

Επιχειρηματίες, συνεταιρισμοί, επιστήμονες, σχολεία, εκπαιδευτικοί οργανισμοί που διακρίνονται, αλλά και ο καλύτερος δημόσιος υπάλληλος του κόσμου, που είναι … Έλληνας, συμπλήρωσαν το πάζλ της επιτυχίας, που σχηματίζει την εικόνα μιας «άλλης» Ελλάδας, μιας Ελλάδας που σε πείσμα των οικονομικών μέτρων συνεχίζει να «μπορεί». Στο δεύτερο ντοκιμαντέρ του αφιερώματος , προσπαθήσαμε να αποδείξουμε ότι λεφτά μπορεί να μην υπάρχουν, αλλά «Η Ελλάδα μπορεί: Μυαλά υπάρχουν».

Επόμενος σταθμός «η Κούβα του Ραούλ Κάστρο»! Πέντε χρόνια μετά την αποχώρηση του Φιντέλ Κάστρο από το προσκήνιο, λόγω προβλημάτων υγείας, ο αδελφός του, Ραούλ, προχωράει σε πρωτόγνωρες αλλαγές  στην οικονομία της Κούβας, χρησιμοποιώντας  ένα γνώριμο δίλημμα:  «Ή αλλάζουμε  ή  βουλιάζουμε». Η σοβιετικού τύπου οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης: άλλοτε πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή, η χώρα  αναγκάζεται  τώρα να εισάγει ζάχαρη από το εξωτερικό.

Ads

Τον Μάιο του 2011 ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε το θάνατο του διαβόητου τρομοκράτη Οσάμα Μπιν Λάντεν, χωρίς ωστόσο να πείσει τους πάντες για αυτόν. Στο ερώτημα αν «ζει ο Μπιν Λάντεν;», το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα απάντησε πως  ζει και βασιλεύει, και μάλιστα στην Αμερική.  Το όνομα του είναι Λουίς Ποσάδα Καρίλες και είναι ο εγκέφαλος της μεγαλύτερης τρομοκρατικής επίθεσης στην ιστορία των αεροπορικών πτήσεων, πριν πάρει τα πρωτεία ο Σαουδάραβας  ομόλογος του, με την αεροπειρατεία και την επίθεση της 11ης του Σεπτέμβρη του 2001

Στο μικροσκόπιο της εκπομπής μπήκε στη συνέχεια  «ένα  φιάσκο και οι εννέα κηδείες» που αμαύρωσαν την πορεία της ανθρωπιστικής νηοπομπής του Στόλου της Ελευθερίας προς τη Γάζα πριν 2 χρόνια. Τον Μάιο του 2010 ένας στολίσκος με 6 πλοιάρια στα οποία επέβαιναν φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές από όλο τον κόσμο ξεκίνησε το ταξίδι του με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας και στόχο το σπάσιμο του ναυτικού αποκλεισμού και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολύπαθο παλαιστινιακό λαό. Ήταν το βράδυ της 30ης Μαΐου όταν οι κομάντος του ισραηλινού στρατού περικύκλωσαν τα πλοία του «Στόλου της Ελευθερίας», που έπλεαν σε διεθνή ύδατα. Οι απειλές για επέμβαση έγιναν σε ανύποπτο χρόνο πραγματικότητα… Οι άοπλοι επιβαίνοντες βρέθηκαν σύντομα με πρόσωπο με τον πανίσχυρο ισραηλινό στρατό. Το χρονικό της ειρηνικής αποστολής που  κατέληξε σε μια τραγωδία που συγκλόνισε όλο τον κόσμο, εξιστόρησε το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα σε ένα δίωρο ντοκιμαντέρ του.

Την ίδια στιγμή που η επίσημη οικονομία καταρρέει, ανθίζει μια παράλληλη οικονομία, στηριγμένη στην ανθρωπιά, την αλληλεγγύη και την αναζήτηση εναλλακτικών κοινωνικών σχέσεων.  Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, φτωχός δεν είναι αυτός που δεν έχει χρήματα αλλά αυτός που δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα στην κοινωνία μέσα στην οποία ζει. Και όλοι κάτι έχουν να προσφέρουν.. Σε μια μεγάλη έρευνα στην Ελλάδα και το εξωτερικό – από την Δράμα μέχρι το Ρέθυμνο και από την Ισπανία μέχρι την Γερμανία – ο φακός του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα προέβαλε  την «αλληλεγγύη ως αντίδοτο στη φτώχεια» και γνώρισε τους ανθρώπους που αναπτύσσουν κινήματα αλληλεγγύης, για να καταπολεμήσουν την κρίση αλλά και για να ξαναβρούν τις χαμένες αξίες της κοινωνίας μας.

Στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας η Μαρίν Λε Πεν του Εθνικού Μετώπου εξασφαλίζει την τρίτη θέση στον πρώτο γύρο με 18,01%, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει στην ιστορία της η ακροδεξιά παράταξη. Στις βουλευτικές εκλογές της Ελλάδας η Χρυσή Αυγή πέρασε για πρώτη φορά την πόρτα της Βουλής. Η λαϊκή δυσαρέσκεια που γεννά η οικονομική κρίση, μέσα σε ένα σκηνικό ευρύτερης κοινωνικής αναταραχής και ανασφάλειας οδηγεί στην σταθερή άνοδο της ακροδεξιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα ταξίδεψε στη Γερμανία, τη χώρα που έχει στιγματιστεί από τον εθνικοσοσιαλισμό αλλά και από φαινόμενα ακροδεξιάς βίας επί δεκαετίες και αποκάλυψε την «απειλή των νεοναζί».

Στις 6 Μαΐου του 2012 πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας οι πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών.  Εν αναμονή των επαναληπτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου το Ρεπορτάζ  Χωρίς  Σύνορα  παρουσίασε πως πέντε εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι βίωσαν «τριάντα μέρες στη ζωή της Ελλάδας». Ένας νέο-άστεγος, μια άνεργη φοιτήτρια, ένας ταξιτζής που τα βγάζει δύσκολα πέρα, μια μετανάστρια που διατηρεί κατάστημα στο κέντρο αλλά κι ένας πολιτικός εξέφρασαν τη γνώμη τους για την κρίση στην Ελλάδα, για το πως φτάσαμε ως εδώ, για την ευθύνη των πολιτικών, ενώ είδαμε μαζί τους και τις πολιτικές εξελίξεις των ημερών. Φτάσαμε μαζί τους στις κάλπες, παρακολουθήσαμε τα αποτελέσματα των εκλογών και τι νόημα έχουν τελικά για τον καθένα.  Όλα αυτά ενώ καταγράψαμε την καθημερινότητα τους και πόσο αυτή έχει επηρεαστεί  από την οικονομική κρίση.

Με τις ειδήσεις για αυτοκτονίες λόγω κρίσης να αποτελούν θλιβερή καθημερινότητα στην Ελλάδα του 2012, η εκπομπή εξέτασε θέμα της «εθνικής κατάθλιψης» εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά και τα πορτραίτα των ανθρώπων που αγωνίζονται για να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους ή να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους που έχουν ανάγκη. Στον ρόλο του αφηγητή βρέθηκαν  οι μαθητές της τετάρτης και της έκτης δημοτικού στο 19ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας που ζωγράφισαν  την κρίση και μίλησαν για το πως τη βιώνουν οι ίδιοι και οι γονείς τους. Ένα συγκλονιστικό βίντεο από κάποιον που έχει ήδη φτιάξει στο σαλόνι του σπιτιού του τη θηλειά για να αυτοκτονήσει αλλά και ιστορίες ανθρώπων που κατάφεραν να ξεπεράσουν την κατάθλιψη ή την στεναχώρια τους, φτιάχνοντας μέχρι και ομάδες γέλιου, συμπληρώνουν ένα ντοκιμαντέρ που, πέρα από τα στερεότυπα της κατάθλιψης, αναδεικνύει την «Ελλάδα της κατάθλιψης αλλά και της ελπίδας».

Τη νέα χρονιά το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα επιστρέφει με ένα μεγάλο αφιέρωμα στη μεταπολίτευση, το νεοφασισμό αλλά και την ανομία.

Καλούμε όλους εσάς, τους φίλους του tvxs.gr και του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» να συμμετάσχετε ενεργά στην προσπάθεια μας για αξιόπιστη και ποιοτική ενημέρωση, με ιδέες και προτάσεις για τη νέα χρονιά.

Ευχές για ένα καλό καλοκαίρι!