Το είδαμε κι αυτό. Τόσο δημοφιλές είναι πια το ελληνικό ζήτημα στο εξωτερικό και δη στη Γερμανία που η γερμανική εφημερίδα Die Zeit απευθύνθηκε σε σύμβουλο γάμου για να ρωτήσει πως η Αθήνα και το Βερολίνο θα μπορέσουν να λύσουν τις διαφορές τους. 

Ads

«Μία συνεδρία με τον Γερμανό σύμβουλο γάμου Βόλφγκανγκ Σμιντμπάουερ θα μπορούσε να βοηθήσει το ερειστικό ζευγάρι να ξεπεράσει τις διαφορές του» γράφει η Die Zeit. «Η σχέση Γερμανίας – Ελλάδας διέρχεται από μία κρίση εμπιστοσύνης με τον Γερμανό σύμβουλο γάμου να δίνει οδηγίες για να αποκατασταθεί το καλό κλίμα στη σχέση τους» προσθέτει.

«Εάν η Γερμανία και η Ελλάδα απευθύνονταν σε εσάς για ψυχοθεραπεία, ποιο θα είναι το πρώτο σας ερώτημα σ’ ένα ζευγάρι που διαπληκτίζεται συχνά; Μεταξύ τους υπάρχουν συνεχείς παρεξηγήσεις αλλά επίσης δεν μπορεί ο ένας χωρίς τον άλλο» ρωτάει η γερμανική εφημερίδα. 

«Αυτή είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση. Αν είσαι ερωτευμένος μπορείς να σκέφτεσαι μόνο τα θετικά του άλλου, ακόμα κι αν αυτός σε απογοητεύει. Αυτή είναι η αρχή της αγάπης. Η ερωτευμένη γυναίκα κρατά τα “καλά” του συντρόφου της. Αυτή η σχέση μπορεί να μακροημερεύσει αν φυσικά δεν υπάρχουν έντονες διαμάχες» σημειώνει ο Σμιντμπάουερ.

Ads

Σύμφωνα με τον Γερμανό σύμβουλο γάμο, οι Έλληνες έχουν εδώ και καιρό υποστεί δεινά, αλλά έμαθαν να τα ξεπερνούν κάνοντας διάφορα κόλπα. Αυτό όμως δεν το παραδέχονται οι Έλληνες. «Αν η Ελλάδα φέρει ψυχικά τραύματα του παρελθόντος, τότε επανέρχεται ο φόβος μίας νέας υποταγής;», διερωτάται ο αρθρογράφος.