H Microsoft θα αναγκαστεί, ύστερα από δικαστική απόφαση, να παραδώσει στις αμερικανικές αρχές περιεχόμενο email και άλλα στοιχεία των λογαριασμών πελατών της που είναι αποθηκευμένα σε κέντρο δεδομένων στο Δουβλίνο, στην Ιρλανδία. 

Ads

Τόσο η Microsoft όσο και άλλες αμερικανικές εταιρείες είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του εντάλματος με το οποίο ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ζητούσαν να τους παραδοθούν δεδομένα πελατών και συνδρομητών που είναι αποθηκευμένα σε άλλες χώρες. Παρόλα αυτά η προσφυγή απερρίφθη. Υπέρ της προσφυγής της Microsoft είχαν τοποθετηθεί με σύντομα υπομνήματά τους πολλές εταιρείες τεχνολογίας—ανάμεσά τους οι AT&T Inc, Apple Inc, Cisco Systems Inc και η Verizon Communications Inc., όπως και οργανώσεις υπέρ της προάσπισης της ιδιωτικότητας. 

«Είναι ένα ζήτημα ελέγχου, όχι τοποθεσίας όπου βρίσκονται οι πληροφορίες», επισήμανε το δικαστήριο σχολιάζοντας ότι με τον ίδιο τρόπο ζητά και από τις τράπεζες των ΗΠΑ να παραδίδουν στις αμερικανικές αρχές στοιχεία για συναλλαγές τα οποία τηρούνται σε ξένες χώρες.

Είναι η πρώτη φορά που μια ιδιωτική επιχείρηση προσέφυγε εναντίον ενός ομοσπονδιακού εντάλματος με αίτημα την παράδοση δεδομένων που βρίσκονται σε εξυπηρετητές του εξωτερικού. 

Ads

Οι εταιρείες ανησυχούν ότι διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν έσοδα που θα ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια εάν οι πελάτες τους αρχίσουν να φοβούνται πως τα δεδομένα τους υπόκεινται σε κατάσχεση από τις αμερικανικές διωκτικές αρχές όπου κι αν βρίσκονται παγκοσμίως.