Στο κενό έπεσε η μήνυση που είχαν καταθέσει συγγραφείς και εκδότες κατά της Google με απώτερο στόχο να την εμποδίσουν να ψηφιοποιήσει εκατομμύρια βιβλία. Το αμερικανικό δικαστήριο που έκρινε την υπόθεση αποφάνθηκε ότι η ψηφιοποίηση των βιβλίων από την Goggle είναι νόμιμη σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Ads

 
Η Google ξεκίνησε αυτό το σχέδιο το 2004 και έχει ήδη ψηφιοποιήσει περισσότερα από 20 εκατομμύρια βιβλία.
 
«Κατά τη γνώμη μου, η υπηρεσία Google Books προσφέρει σημαντικό όφελος στο κοινό» σημείωσε ο δικαστής που εκδίκασε την απόφαση.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο το σχέδιο αυτό της Google προσφέρει «έναν νέο και αποτελεσματικό τρόπο να βρίσκουν βιβλία οι αναγνώστες και οι ερευνητές και τόνισε ότι έχει γίνει ένα απαραίτητο εργαλείο αναζήτησης».
 
Επίσης ο δικαστής επισήμανε ότι η  Google δεν πουλάει η ίδια τα ψηφιοποιημένα βιβλία.
 
Συγγραφείς και εκδότες είχαν καταγγείλει ότι με αυτό τον τρόπο η Google παραβιάζει τα πνευματικά τους δικαιώματα. Σημειώνεται ότι ο διαδικτυακός όμιλος είχε καταλήξει πέρυσι σε μια συμφωνία με τους εκδότες.
 
Στη μεγάλη τους πλειονότητα (93%) τα βιβλία που έχουν ανέβει στην υπηρεσία Google Books δεν είναι λογοτεχνικά, αλλά βιογραφίες, βιβλία μαγειρικής, λεξικά, συνθήκες ή πανεπιστημιακά βιβλία.